Pim Rutten en Alexander Beckx

Stagiairs Interaction Designers

Rutten en Beckx

Stagelopen bij de Belastingdienst. Dat was niet het eerste waar Pim en Alexander aan dachten bij hun stagekeuze. Toch besloten beide studenten na positieve verhalen van hun studiebegeleiders de stap te wagen. De mogelijkheden voor informaticastudenten en de stageplekken op diverse afdelingen waren voor Pim en Alexander doorslaggevend. Inmiddels zijn ze een aantal maanden werkzaam als Interaction Designers bij het Mobile Competence Center.

Nieuwe dingen ontdekken

Derdejaars Pim is actief als voorzitter van zijn studievereniging en spreekt in die rol regelmatig met medewerkers van de HAN. “Ze kennen mij daardoor goed en vonden een stageplek bij de Belastingdienst de ideale plek voor mij. Na een kennismakingsgesprek was het ook voor mij duidelijk, als student zijn er volop mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.” Alexander is vierdejaars en zocht naar een goede afstudeerplek. Ook hij kwam terecht bij het Mobile Competence Center. “Het is de plek om nieuwe werkwijzen zoals agile en scrum te ontdekken en interactieve concepten te ontwikkelen. Nooit gedacht dat de Belastingdienst zo innoverend was.”

Doelgroep in beeld

Alexander houdt zich specifiek bezig met een opdracht voor de douane. “Het is leuk om als interaction designer de wensen en behoeftes van douaniers in kaart te brengen. Ik spreek ze regelmatig en krijg binnenkort een rondleiding op Schiphol. Dat helpt me in mijn werk om een app te ontwikkelen waarmee douaniers onderling kunnen communiceren.” Pim heeft niet één grote opdracht, hij kijkt juist op diverse plekken mee. “Ik doe bijvoorbeeld onderzoeken en ontwerp functionaliteiten, interactiemogelijkheden of icoontjes. Leukste opdracht tot nu toe is de Btw-Alert app. Die app is getest bij de doelgroep in ons Usability Lab. Dat was supervet, iets wat ik altijd al heb willen meemaken. Dat je met eigen ogen kunt zien hoe de echte gebruikers reageren op iets wat je zelf bedacht hebt!

Grenzen opzoeken

Natuurlijk zijn de mogelijkheden niet onbeperkt. Alexander: “Je moet je houden aan bepaalde stijlen en kleuren, iedereen weet dat de kleur blauw heilig is. Toch vind ik het wel onze taak om de grens op te zoeken en die dan goed te beargumenteren. Daarom zijn we op de hoogte van de nieuwste trends en proberen we die in onze designs te verwerken. We wisselen als stagiairs onderling ook bijna dagelijks tips en tricks uit.” Pim vult aan: “Je moet in je achterhoofd houden dat de Belastingdienst niet zomaar een bedrijf is. Je hebt potentieel miljoenen eindgebruikers.

Nu ik stageloop, realiseer ik me pas hoe hard er gewerkt wordt en hoe uitdagend het is om een product te ontwikkelen.

Niet te bang

Voor informaticastudenten die twijfelen over een stageplek bij de Belastingdienst zijn Pim en Alexander heel duidelijk. Pim: “Deze kant van de Belastingdienst zie je niet snel, dat maakt het verrassend. En misschien lijkt de organisatie log, groot en intimiderend, dat ervaar je hier absoluut niet. Ik ervaar het juist als gezellig, vriendelijk en vooruitstrevend doordat de betrokkenheid hoog is en de begeleiding goed.” Alexander raadt studenten vooral aan om niet bang te zijn om aan te kloppen. “Je krijgt hier alle kansen om door te groeien en te ontdekken. Dus als je gewoon doet en vertrouwen hebt in jezelf, dan staat je een mooi avontuur te wachten.