Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst

‘FIOD doet inval in fraudezaak.’  Het werk van onze Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst haalt regelmatig journaal en krant. Het onderzoeks- en opsporingswerk dat de basis vormt voor deze acties is minstens zo spannend.

Internationale fraude

Dankzij onze ligging en financiële expertise is Nederland een aantrekkelijke handelsnatie. Eén die helaas ook illegale activiteiten aantrekt. Internationale smokkel, fraude en witwassen vinden op grote schaal plaats. Omdat misdaad niet mag lonen, spoort de FIOD zowel financiële als belastingfraude op en pakt ze crimineel vermogen af. Werken bij de FIOD betekent dus een bijdrage leveren aan de fraudebestrijding in Nederland en het garanderen van een rechtvaardige maatschappij.

Diverse vormen van opsporing

Fraude kent vele gezichten en komt in allerlei organisaties voor. Denk aan het verzwijgen van inkomsten, BTW-ontduiking, faillissementsfraude en het witwassen van crimineel geld. Bijna geen enkele fraude staat op zich en door technologische ontwikkelingen en internationalisering worden fraudevormen steeds complexer. De opsporing gebeurt dan ook op veel verschillende manieren: van financieel rechercheren (‘follow the money’) tot digitaal onderzoek waarbij de meest geavanceerde technieken worden gebruikt om verdachte zaken op te sporen. Dat vraagt om analytisch vermogen en speurzin, een integere houding en creatiever kunnen denken dan overtreders.

Samenwerking

Vanuit zes regio’s verspreid over het land werken we aan de rechtshandhaving. Op basis van fraudesignalen starten we een onderzoek, waarna we samen met het Openbaar Ministerie besluiten of de verdachte strafrechtelijk vervolgd moet worden. Daarnaast werken we ook veel samen met de politie en andere opsporingsdiensten zoals de Voedsel- en Warenautoriteit. Met het opbouwen van het Anti Money Laundering Centre, een rijksbreed kennis- en expertisecentrum, investeren we niet alleen in witwasbestrijding in Nederland maar ook in internationaal verband.

Actuele vacatures

Ontvang nieuws op maat van de Belastingdienst

Meld je aan voor Updates

Je werkomgeving is meer dan de plek waar je werkt

Bekijk de organisatie