Hbo-stage ICT security

  • Apeldoorn
  • Bachelor - HBO
  • Tot 18 januari 2020
Solliciteer direct

Hbo-stage ICT security

Functieomschrijving

Loop jij warm voor ICT en de beveiliging van onder meer websites en applicaties? Wil je kansen krijgen en mogelijkheden creëren, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk? En wil je jouw carrière beginnen bij een van de grootste datacenters van Nederland? Dan is deze stageopdracht binnen de ICT-organisatie van de Belastingdienst écht iets voor jou!

Stagiairs zijn van harte welkom bij de Belastingdienst. We willen jonge, ambitieuze mensen graag kennis laten maken met en interesseren voor onze organisatie. Immers, de stagiair van vandaag, is regelmatig de medewerker van morgen. Onze organisatie biedt jou als stagiair dan ook een enorme hoeveelheid mogelijkheden.
Tijdens je stage zal je verrast worden door de vrijheid en verantwoordelijkheid die je krijgt en door de hulpvaardigheid van onze collega’s. En daar zijn we trots op! Een tevreden stagiair is de beste ambassadeur die onze organisatie zich maar kan wensen.

Binnen de ICT-organisatie van de Belastingdienst levert data center services (DCS) de infrastructurele diensten aan de Belastingdienst en aan andere rijksoverheden. DCS richt zich hierbij met name op veilig berichtenverkeer. De Belastingdienst heeft een eigen interne public key infrastructure (PKI) voor de uitgifte en het beheer van certificaten. Deze certificaten gebruiken we alleen voor de beveiliging van intern verkeer en ter identificatie van interne websites en -applicaties. Het gaat om maar liefst 75.000 interne certificaten.

Tijdens je stage denk je, als lid van het team security diensten, mee over het verbeteren van het PKI-monitoringsproces. Je analyseert de huidige situatie en wijst de verbeterpunten aan. Voor deze verbeterpunten bedenk je oplossingen die je vervolgens implementeert en documenteert. Voor de PKI-monitoring gebruiken we de monitoringstool Splunk.

Met Splunk verzamelen en analyseren we logging-gegevens en maken we dashboards en alarmering. Helaas biedt Splunk geen mogelijkheid tot validiteitscontrole van een aanvraag of server. Jij gaat dan ook op zoek naar een andere oplossing, zoals een ‘scheduled’ script op een server. Om tot een optimaal eindresultaat te komen, verdiep je je in data-analyse, databases, SIEM-tooling Splunk, IBM Control Desk en service management tooling zoals ITSM. Zo vergroot je je basiskennis van PKI en het uitgifteproces van de certificaten.

Zullen we zakendoen en word jij de nieuwe stagiair van de Belastingdienst? Voor meer informatie over de stagemogelijkheden neem je contact op met Yvonne Beekman, stagecoördinator, via 06 – 55 21 36 57.

Functie-eisen

Overige arbeidsvoorwaarden

De organisatie - Belastingdienst

Bijzonderheden

Stages