Sven

Financieel rechercheur

FIOD logo

"Hoe ik hier ben terechtgekomen? Dat lag voor de hand: ik wist op de basisschool al dat ik rechercheur wilde worden. Dat onderzoeken, speuren, een oplossing vinden zit in m’n bloed. Maar je zorgt er hier ook voor dat de wereld om je heen een stukje eerlijker en een beetje veiliger wordt.

Verkeerde stappen

Ik koos vooral voor de studie criminologie omdat het me interessant leek om te snappen wat de beweegredenen van criminelen zijn. Hoe komt iemand ertoe om de verkeerde stappen te zetten? Alles zit er in: strafrecht, psychologie, sociologie… daardoor krijg je een brede kijk zaken. Ik vond het wel wat theoretisch hoor die studie. Dat bleek ook bij de beoordeling van m’n scriptie over illegale wapenhandel via internet. Mijn begeleider zag er het praktisch nut meteen van in, maar de theoretische kant vond ze wat minder.

Breed opgeleid

Ik zit hier nu zo’n tweeëneenhalf jaar en ik leer elke dag bij. Het eerste half jaar was sowieso meer opleiding dan dat je echt al aan de slag gaat. Je moet officieel opsporingsambtenaar worden. Daarom leer je proces-verbalen schrijven, verhoortechnieken en je strafrechtelijke bevoegdheden. Daarna doorloop je de eigen rechercheopleiding van de FIOD waarin je de diverse opsporingsmogelijkheden leert kennen. Het barst hier trouwens van de opleidingsmogelijkheden: wet op de politiegegevens, internetrechercheren, het afpakken van crimineel vermogen… Je kunt je zo heel makkelijk specialiseren in een richting die bij je past. Zelf denk ik dat ik straks de internetkant op ga, dat wordt steeds belangrijker. Maar je kunt in principe hier alle kanten op.

Gereedschapskist

Als een zaak op mijn bureau komt, is er vaak al besloten dat we het gaan aanpakken. Dan moet je samen beslissen wat de slimste strategie is. Stel er is een faillissementsfraude: geld of goederen zijn vlak voor het faillissement weggevloeid. Dan ga je op zoek naar de betalingen. Follow the money! Je hebt een gereedschapskist met opsporingsmogelijkheden tot je beschikking, en die kist moet je voor elke zaak opnieuw opentrekken."