Tjebbe Witteveen

Data analist

Een portretfoto van Tjebbe Witteveen

Het is oktober 2014 als data analist Tjebbe Witteveen gedetacheerd wordt bij de Belastingdienst. Van dichtbij ziet hij hoe er stappen worden gezet richting een nieuwe, data-gedreven organisatie. Een enorm proces waaraan hij maar al te graag wil bijdragen. Niet slechts zijdelings, maar in een rol waarin hij meer invloed kan uitoefenen. Na een succesvolle sollicitatie treedt Tjebbe in dienst bij het nieuwe onderdeel Data & Analytics van de Belastingdienst en sindsdien werkt hij samen met andere data analisten aan een organisatie die klaar is voor de toekomst.

Data analyse is het DNA van de Belastingdienst.

"Als data analist is het ongekend om met zoveel data te werken. Een groter project binnen mijn vakgebied is er gewoonweg niet in Nederland. Nu ik in vaste dienst ben, werk ik vanuit een intern perspectief wat betekent dat de focus meer ligt op de lange, dan de korte termijn. Als gedetacheerde word je meestal gezien als dé expert binnen een team, maar sta je er vaak wel alleen voor. Nu voel ik me echt onderdeel van het team. Dat vind ik heel belangrijk, want we maken gebruik van elkaars kennis. Ik heb bijvoorbeeld meer kennis van de software, terwijl jongere collega’s andere relevante kennis uit hun studie meebrengen. Dat helpt ons in het werk en zo leren we elke dag van elkaar.

We zijn ons er met zijn allen goed van bewust waar me mee bezig zijn en wat dit gaat betekenen voor de Belastingdienst. De organisatie verandert en is meer gericht op informatie die via miljoenen gegevens bij ons binnenkomt. Op die manier krijgen we steeds beter zicht op mensen en bedrijven die minder loyaal zijn in het afdragen van belasting. De impact van data analyse wordt steeds groter. Of zoals we zelf wel eens zeggen: D&A is het DNA van de Belastingdienst.

Werken voor de maatschappij

Ons team streeft een gemeenschappelijk doel na, namelijk het vergroten van de pakkans van burgers en bedrijven die, bewust of onbewust, geen of onvoldoende belasting betalen. Voor mij weegt het dienen van een maatschappelijk belang zwaarder, dan het simpelweg binnenhalen van geld. Uiteindelijk doen we dat natuurlijk ook, maar dat geld is voor de bv Nederland en is bestemd voor maatschappelijke doelen. Iemand die juist wel een commerciële functie wil, heeft bij de Belastingdienst niet zoveel te zoeken denk ik.  

Gelukkig geldt dat niet voor mij. Ik zie mijn werk als een grote puzzel waarin nog veel verbindende lijntjes gelegd moeten worden. Maar ook privé betrap ik mezelf er soms op, dat ik vrijwel alles analytisch benader. Zelfs als ik een potje tennis speel. Het voortdurend bezig zijn met welke strategie er nodig is om je tegenstander te verslaan, heeft in mijn ogen veel raakvlakken met het analyseren van data. Als ik mijn tegenstander kan verslaan door hem veel te laten lopen, dan is dát de oplossing van de puzzel. Op een analytische manier naar de tegenstander en het spel kijken, past dan ook veel beter bij me dan op brute kracht te winnen.”

Andere interessante verhalen

  1. 0
  2. 1
  3. 2
Een portretfoto van Rik en Paul

Dagelijks 7 miljoen klanten helpen bij Toeslagen.

Paul Veringmeier en Rik Raymaekers, Coördinatoren Data & Analytics Toeslagen

Lees het verhaal
Een portretfoto van Lisanne en Kelly

We vertellen graag over ons werk, maar sommige dingen blijven geheim.

Lisanne van der Breggen en Kelly Kuijpers, Data Scientists bij D&A

Lees het verhaal