De werkzaamheden zijn divers en verschillen per proces en per team. Hieronder tref je een opsomming van werkzaamheden aan, maar dit is lang niet volledig!
Uitzoeken of alles klopt. Als het Toeslagen Verstrekkingensysteem aangeeft dat er iets onvolledig is of iets niet klopt, dan dient dit te worden uitgezocht. Of als het systeem aangeeft dat er risico’s gesignaleerd zijn, dan ga je als behandelaar hiermee actief aan de slag.
Rechtmatigheid is een belangrijk kader van waaruit Toeslagen haar werkzaamheden uitvoert. Om de rechtmatigheid te toetsen voor nieuwe en lopende aanvragen draait het vooral om het controleren of deze aanvragen juist zijn. Als behandelaar bekijk je de aanvraag of wijzigingsverzoeken, om vast te stellen welk eventuele risico’s er kunnen zijn. Vervolgens wordt de aanvraag gecontroleerd op juistheid. Dit wordt gedaan door in verschillende systemen te kijken.
Begeleiding. Soms begeleid je de burger intensiever en vorm je samen met de burger een klantbeeld, waarbij alle aspecten van bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag, de afgeronde- en lopende processen en klantcontacten in kaart worden gebracht. Doel is dan om met de burger samen de actualiteit goed neer te zetten in de systemen om (herhaalde) terug- of navorderingen te voorkomen.
Helpen oplossen van grotere problemen. Soms houd je je bezig met het oplossen van langlopende, complexe en schrijnende dossiers van burgers waaraan vaak andere problematiek, zoals sociaal, maatschappelijk en financieel, ten grondslag ligt.
Meer complexe vragen die binnenkomen via de BelastingTelefoon. Klantvragen op gebied van huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag, die niet door de BelastingTelefoon kunnen worden afgehandeld, worden door ons opgepakt. Er wordt telefonisch contact opgenomen met de burger, waarin je ter voorbereiding de vraag goed hebt geanalyseerd en de te ondernemen acties duidelijk zijn.