Werken als fiscalist bij de Belastingdienst

Bekijk de vacatures 4
Een man werkt een werknemer in

Werken als fiscalist bij de Belastingdienst

Fiscaliteit bij de Belastingdienst

De Belastingdienst werkt op het snijvlak van fiscale wetgeving, beleid en uitvoering. Elke verandering in de fiscale wetgeving heeft grote impact. Op de Nederlandse burgers en bedrijven, maar ook op het werk van de Belastingdienst zelf.

  1. 0
  2. 1
  3. 2
Bekijk video

Samenwerkende fiscalisten bij het BBO

Bekijk video

Aangifte inkomstenbelasting makkelijk en online

Bekijk video

Het werk van de fiscalist bij de Belastingdienst

1/3

Fiscaal maatwerk

Als fiscalist bij de Belastingdienst zorg je ervoor dat burgers en bedrijven aan hun belastingplicht voldoen. Dit doe je door actief met hen het gesprek aan te gaan en ze te wijzen op fiscale rechten en plichten. En die zijn niet altijd voor iedereen hetzelfde. Grote ondernemingen, mkb’ers en zzp’ers hebben allemaal een afzonderlijke aanpak nodig. Zo kunnen we onze belastingwetgeving soepel en rechtvaardig uitvoeren en tijdig ingrijpen wanneer er – al dan niet bewust – iets misgaat.

Maatschappelijk doel

De werkzaamheden van onze fiscalisten liggen in het verlengde van politieke beslissingen. Als fiscalist zit je dicht op het vuur als het gaat om fiscale wetswijzigingen of veranderende regelgeving. Dit maakt het werk niet eenvoudig, maar wel bijzonder interessant. Bij de Belastingdienst werk je aan het maatschappelijke doel om Nederland gezond te houden. Bij alles wat we doen, werken we steeds meer vanuit de actualiteit. We handelen fiscale kwesties het liefst af op het moment dat ze spelen, in plaats van achteraf. Daardoor weten wij als Belastingdienst beter waar we aan toe zijn en kunnen we dit duidelijk communiceren naar de burgers en bedrijven.

  1. 0
  2. 1
  3. 2
Bekijk video

Het werk van het team zeer vermogende personen

Bekijk video

Internationale samenwerking bij de Belastingdienst

Bekijk video

Transfer pricing en de Belastingdienst

1/3

Tax talent traineeship

Speciaal voor fiscale topstudenten is er het tax talent traineeship. Tijdens dit twee jaar durende traject start je het eerste jaar bij de Belastingdienst en het ministerie van Financiën. In het tweede jaar doe je een vakinhoudelijke opdracht bij een andere organisatie of kun je ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld naar Brussel of New York. Als tax talent trainee krijg je de mogelijkheid om het (inter)nationale fiscale speelveld te verkennen en bepaal je zelf welke rol je hierin wilt vervullen. 

Lees meer

Stage bij de Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken we in het verlengde van de politiek, spelen we in op complexe klantsituaties en sturen we op compliance. Als student fiscaal recht en/of fiscale economie kun je tijdens een stage uitgebreid kennismaken met onze werkwijze. Een stage bij de Belastingdienst is breed en divers en is mogelijk op kantoren door heel het land. Bekijk snel de actuele stage- en afstudeeropdrachten.

Jouw werkomgeving

Fiscalisten zijn overal te vinden binnen de Belastingdienst.  Als behandelaar van bezwaar- en beroepschriften bijvoorbeeld. Of als ontvanger, die niet gaat over het vaststellen van de hoogte van de te betalen belastingen, maar over het innen ervan. En er zijn fiscalisten met een leidinggevende rol als teammanager. Of als klantcoördinator, die het aanspreekpunt is voor alle fiscale zaken van een bepaalde onderneming. Jouw werkomgeving wordt dus ook in belangrijke mate bepaald door de rol die je hebt als fiscalist en is dus ook net zo divers.

Alles over werken bij de Belastingdienst

Een selectie van onze fiscaal-vacatures