Vincent Langen

Data scientist

Een portretfoto van Vincent Langen

"Puzzeltjes oplossen: daar ben ik gek op. Gooi er een economisch sausje over en ik vind ze nog leuker. Als veel mensen vervolgens baat hebben bij mijn oplossing, dan heb ik een heel voldaan gevoel. Bij de Belastingdienst houd ik me de hele dag bezig met het oplossen van puzzels. Samen met ruim twintig collega’s analyseren we data en de processen die daarmee samenhangen. En data zijn er oneindig bij de Belastingdienst. Hoewel we werken met complexe en zeer goed beveiligde databases, kun je stellen dat de Belastingdienst voor data analisten een snoepwinkel is.

Data uit het verleden geven garanties voor de toekomst

De Belastingdienst heeft ruim zestien miljoen ‘klanten’. Ze lopen misschien nooit weg, maar het is wel van groot belang dat ze allemaal goed en snel geholpen worden. Ons belangrijkste doel is daarom ervoor te zorgen dat processen steeds efficiënter verlopen. Door gedrag te analyseren, kunnen we bijvoorbeeld inschatten waar de kans het grootst is dat mensen, al dan niet per ongeluk, fouten maken in hun aangifte. Tegelijkertijd streven we ernaar het aantal bezwaarschriften te laten afnemen. Door gegevens uit het verleden te gebruiken, zorgen we ervoor dat in de toekomst iedereen precies betaalt waartoe hij verplicht is. Een belangrijke basis voor onze samenleving.

Intern streven we naar zo efficiƫnt mogelijke processen.

De cowboys van de Belastingdienst

Ons werk heeft niet alleen effect op de belastingbetaler. Ook intern streven we naar zo efficiënt mogelijke processen. Dat betekent dat we binnen de organisatie op pad gaan om onze ideeën voor verbeteringen door te voeren. Ik zeg wel eens dat we de cowboys van de Belastingdienst zijn. Ons team is jong en gedreven. We zijn niet bang om van de gebaande paden af te wijken. Maar we gaan ook niet als een olifant door een porseleinkast. Veranderingen in een organisatie als de Belastingdienst moet je gedegen doorvoeren. Veiligheid en privacy zijn superbelangrijk. Daarom volgen we veel trainingen, zowel op technisch gebied als op het gebied van communicatie en presentatie.

Ontwikkelen in een open sfeer

Intussen werk ik hier drie jaar als data scientist en heb ik ontzettend veel geleerd. Een persoonlijke belastingaangifte bracht me op de website van de Belastingdienst. Daar zag ik deze vacature. Ik studeerde af na de financiële crash in 2008 en wist zeker dat ik niet bij een bank wilde werken. Naast het maatschappelijk nut van mijn werk, is het een hele prettige plek om te werken. Ik heb veel verantwoordelijkheden en de vrijheid om mijn werk in te delen. De sfeer is open en de arbeidsvoorwaarden uitstekend. Maar het is ook hard werken. Er is nog volop werk te doen. Ik verwacht dan ook dat ons team de komende tijd nog verder groeit."