Wido Donkers

MKB Relatiebeheerder Horizontaal Toezicht

Een portretfoto van Wido Donkers

"Het is best grappig hoe ik hier ben terecht gekomen. Opgeleid op de Pedagogische Academie, maar toentertijd was er weinig werk in het onderwijs. Bij de Belastingdienst namen ze juist mensen aan met verschillende achtergronden, nu werk ik hier meer dan dertig jaar op de meest uiteenlopende afdelingen. Voor een deel ben ik intern opgeleid en ik heb later ook Fiscaal Recht gestudeerd in Tilburg.

Als je Nederland draaiende wil houden, vind je hier je draai.

Ik heb in die tijd natuurlijk vele visies en nieuwe methodes meegemaakt. De Belastingdienst staat vol in de maatschappij en er zijn nu technisch veel meer dingen mogelijk dan toen ik begon.  Over de maatschappij gesproken: als je ergens ziet hoe het met een land gaat is dat bij de afdeling MKB. Dat maakt het ook zo interessant, al die bedrijven en die branches. Daar kun je je niet mee bemoeien, als je niet begrijpt wat er voor ondernemers allemaal bij komt kijken. Je ziet dan ook vaak dat op de MKB afdeling de mensen kiezen voor een branche waar ze affiniteit mee hebben."

Horizontaal Toezicht

"Daar zijn we nu een jaar of vijf mee bezig, het komt er op neer dat we ons meer op de tussenpersonen richten. We sparren samen op gelijkwaardig niveau. Dat zorgt voor een hefboom effect. Als je namelijk iets met een tussenpersoon afspreekt, kan hij dat op al zijn klanten toepassen. We gaan daarom nu als Belastingdienst meer naar buiten om te overleggen. We organiseren intermediair dagen om informatie uit te wisselen. We houden zelfs een webinar om in een klap een grote groep te bereiken. Deze manier van doen werkt goed voor beide partijen. De tussenpersonen zijn goed op de hoogte. Daardoor zitten de aangiftes beter in elkaar en krijgen wij  minder bezwaren en zij minder vragen van ons. Dat scheelt natuurlijk veel tijd."

"Ik zie dat overleg tussen alle partijen nog veel belangrijker worden. Daarvoor zijn mensen nodig met een open blik, met interesse voor wat er in de maatschappij gebeurt. Ook interesse voor de politiek, want de wetgeving verandert sneller dan ooit. Als je mee wilt helpen om Nederland draaiende te houden, kun je hier je draai wel vinden. "