Wilfred van den Berg

IT-specialist

Een portretfoto van Wilfred van den Berg

Wilfred van den Berg is sinds 1999 IT-auditor bij de Douane. Vanaf de middelbare school startte hij een opleidingstraject bij de Rijksaccountantdienst. Na meerdere functies binnen de Belastingdienst te hebben gehad, heeft Wilfred – naar eigen zeggen – de leukste functie die hij zich voor kan stellen. “Dit vakgebied is zó ontzettend divers en volop in ontwikkeling.”

“Werken op het snijpunt van automatisering en toezicht; dat is de kern van het vak van een IT-(of EDP-) auditor bij de Belastingdienst. Voor de buitenwereld is de algemene en modernere benaming van mijn functie IT-auditor, maar ik spreek liever zelf van EDP-auditor. Waarom? Omdat EDP (Electronic Data Processing) veel beter weergeeft waar wij zoal mee bezig zijn. Dat is namelijk op de juiste manier de verkregen informatie koppelen aan toezichtsvraagstukken. Met alleen data alleen benut je de gegevens niet optimaal; er moet ook écht iets mee gebeuren.

Data-analyse koppelen aan procesinformatie is dé uitdaging

De maatschappij draait steeds sneller en alles is steeds actueler. Het is een grote uitdaging om daar in mee te gaan en waar mogelijk op in te spelen. We houden de ontwikkelingen intern en extern scherp in de gaten. Hiermee willen we de mogelijkheden om onze toezicht op bedrijven optimaal houden. Data-analyse is op dit moment ‘hot’. En data-analyse koppelen aan procesinformatie is juist dé uitdaging voor de Belastingdienst in de toekomst. Of ik vind dat ik een pionier ben op dit gebied? Dat zijn we hier allemaal, denk ik. Werken op het snijpunt van automatisering en toezicht; dat is de kern van het vak van een IT-(of EDP-) auditor bij de Belastingdienst.

Ongeveer tien jaar geleden zijn we met een aantal EDP-auditors gestart met het ontwerpen van een auditfile voor containerterminals. Dankzij dit digitale bestand, dat informatie van voor de Douane relevante processen op containerterminals bevat, zijn we in staat onze controles veel gerichter en efficiënter uit te voeren. Dit scheelt alleen al voor het Rotterdamse havengebied jaarlijks miljoenen papieren aangiftes, omdat we nu bijna alles digitaal binnenkrijgen. En dat niet alleen; dankzij onze moderne technologieën kunnen we bovendien betere risicoselecties toepassen.

Visualisatietechnieken verbeteren uiteindelijk ons toezicht

Op dit moment zijn we bezig om process mining meer gestalte te geven. Dit is een visualisatietechniek waarbij we, op basis van digitale gegevens, complete processen kunnen overzien. Je krijgt daarmee goed in beeld wanneer een regulier proces afwijkingen vertoont. We zijn begonnen met het volgen van de logistieke processen van de containers in de Rotterdamse haven. Op deze manier zien we wanneer er welke container wordt gelost, wanneer en of er een autorisatie plaatsvindt en wanneer de container de haven weer verlaat. Het visualiseren van dit proces is een grote stap voorwaarts om ons toezicht te verbeteren.

Andere interessante verhalen

  1. 0
  2. 1
  3. 2