Willem van Deel

Applicatieontwikkelaar

Willem van Deel is applicatieontwikkelaar

Willem van Deel werkt als applicatieontwikkelaar bij het Mobile Competence Center (MCC) van de Belastingdienst. "Drie jaar geleden is het MCC opgericht met als hoofddoel het ontwikkelen van apps die bijdragen aan een optimale dienstverlening. De aangifte-app is hier hét voorbeeld van. Het is mooi om te zien hoe wij de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied kunnen toepassen in onze organisatie.

Het klinkt misschien vreemd, maar voordat ik bij de Belastingdienst ging werken, leek het me al geweldig om de belastingaangifte gebruiksvriendelijker te maken. Ik heb dan ook gericht gesolliciteerd om dit uiteindelijk te gaan doen.

Twee jaar geleden kreeg ik de opdracht om een applicatie te ontwikkelen waarbij het mogelijk moest zijn, om met één druk op de knop de belastingaangifte in te dienen. Een erg mooie uitdaging waarin ik mijn kennis en ervaring uit eerdere projecten als bagage mee kon nemen om dit avontuur aan te gaan. Het gevolg van de snelle technologische ontwikkelingen, is dat processen steeds gemakkelijker en efficiënter zijn ingericht. Je mag als organisatie dan ook niet achterblijven in deze trend.

Het was voor mij echt een avontuur om de aangifte-app te maken tot wat het nu is. Het eerste jaar was erg intensief. We begonnen bij nul; er stond wel een team, maar we hadden nog niks op papier. Uiteindelijk is het allemaal heel snel gegaan en hadden we binnen zes weken het prototype klaar. De grootste uitdaging in het ontwikkelproces was dat alles binnen de app met elkaar in verbinding moest staan. Ook kennis op fiscaal gebied was hierbij noodzakelijk. Onze fiscalisten hebben hierin een belangrijke bijdrage geleverd en actief meegedacht. Erg leuk om te ervaren en goed om op deze manier samen te werken!

Het is uniek dat ik hieraan heb mogen werken

Niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor de ontwikkelaars wilden we de gebruiksvriendelijkheid voorop stellen. Ongeveer negentig procent van de app is ‘crossplatform’ ontworpen. Dat wil zeggen dat besturingssystemen zoals Android en iOS, voor het merendeel draaien op hetzelfde ontwerp. Slechts tien procent wordt specifiek voor het betreffende besturingssysteem ontworpen, waarmee de app een behoorlijk generiek product is.

Ik besef heel goed dat de aangifte-app enig in zijn soort is en hoe uniek het is dat ik hieraan heb mogen werken. Maar voor ICT'ers die weten wat ze willen, liggen er bij de Belastingdienst absoluut voldoende kansen. Je krijgt allerlei mogelijkheden om innovatief bezig te zijn en te werken aan een efficiëntere Belastingdienst. Voor mensen met een hands-on mentaliteit, de echte aanpakkers, is de Belastingdienst de ideale werkgever. Wat heel mooi is, is de snelheid en dynamiek waarmee we onze doelen bereiken."