Xuejing Hu

Stagiaire facilitaire dienstverlening

Xuejing Hu zit samen met iemand anders achter de computer te kijken naar het scherm.

Xuejing Hu volgt een opleiding tot facilitair leidinggevende en wilde ontzettend graag ervaring opdoen bij een grote organisatie binnen de overheid. Een stage bij het ‘hart van de Belastingdienst’, zoals Xuejing ons Facilitair Contactcentrum noemt, bood haar deze kans.

“Bij het Facilitair Contactcentrum komen meldingen binnen die een vervolgactie moeten krijgen. Dat kan gaan om het reserveren van een parkeerplaats voor bezoekers of het inschakelen van een monteur die een koffieautomaat moet repareren. Maar we boeken bijvoorbeeld ook vergaderruimtes. Na een korte inwerkperiode kreeg ik meteen al veel verantwoordelijkheden. Je voelt je eigenlijk geen stagiair, maar echt een volwaardig lid van het team. Dat gaf me een heel goed gevoel.

Bewuste keuze

Na drie eerdere stages bij kleinere bedrijven, had ik echt behoefte om ook eens binnen te kijken bij een grote organisatie. Daar zijn de uitdagingen op facilitair gebied toch nét iets groter. De Belastingdienst bood me deze kans en die heb ik met beide handen aangepakt. Ik wil mezelf ontwikkelen en graag hard werken met een duidelijke structuur. Facilitair werk komt grotendeels neer op het organisatorisch regelen van allerlei zaken. Dat past goed bij me, want organiseren zit in mijn bloed.

Organiseren zit in mijn bloed.

Voordat ik aan deze stage begon, had ik niet echt een beeld van welk type mensen er werken bij de Belastingdienst en hoe de sfeer zou zijn. Veel van mijn vrienden en kennissen hadden hun oordeel al wel klaar, maar daar liet ik me niet door beïnvloeden. En achteraf blijkt dat ze er flink naast zaten. In mijn team zitten mensen die totaal verschillend zijn wat betreft hun karakter, culturele afkomst en achtergrond. Ondanks deze onderlinge verschillen, weet iedereen wat ze van elkaar kunnen en mogen verwachten en dat zorgt voor een goede samenwerking en een leuke sfeer. Door kleine dingen te organiseren, zoals een gezamenlijk lunch op vrijdag, groeit het team echt naar elkaar toe. Dat teamgevoel ga ik wel missen als mijn stageperiode voorbij is.

Nieuwe studie

Als de mogelijkheid er is, wil ik hier zeker terugkomen. Ik heb me ingeschreven voor een hbo-studie rechten, waarmee ik hopelijk dit jaar nog mee kan beginnen. Als ik de keuze heb om weer bij de Belastingdienst een stage te volgen, dan ga ik daar zeker voor. Ik ben ontzettend goed ontvangen en een stagiair wordt hier uitstekend begeleid en krijgt de aandacht die nodig is. Maar voordat dat allemaal zover is, wil ik eerst mijn diploma voor facilitair leidinggevende op zak hebben.”