Directie Informatievoorziening (IV)

De medewerkers van de Belastingdienst hebben als missie het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk maken om hun verplichtingen na te komen door dienstverlening op maat te leveren en massale processen juist en tijdig uit te voeren. De directie Informatievoorziening (IV) is één van de negen primaire proces directies en verantwoordelijk voor álle systemen van de Belastingdienst. IV, hét ICT-bedrijf van de Belastingdienst, werkt voor de gehele organisatie, burgers en bedrijven en zorgt samen met de business voor informatievoorziening die bijdraagt aan een financieel gezond en veilig Nederland.

Organisatieonderdelen

In totaal werken er ruim 3.000 mensen bij de directie IV die bestaat uit vijf onderdelen die onder één paraplu gezamenlijk werken aan het leveren van ICT-diensten, het beheer en onderhoud van IV-applicaties en infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe IV-applicaties.

 • 1. Integratie Business Services

 • 2. Generieke Voorzieningen

 • 3. Data Center Services

 • 4. Bedrijfsvoering IV

 • 5. CTO Office

 • 6. Directeursondersteuning

 • 7. Interne Beheersing IV

Werken voor burgers, bedrijven & collega’s

Onze systemen moeten voor alle burgers en voor elk Nederlands bedrijf dagelijks beschikbaar zijn en er gaat jaarlijks circa 300 miljard euro aan belastinggeld doorheen. Miljoenen Nederlanders communiceren alleen nog maar digitaal met de Belastingdienst. Om je een idee te geven van de hoeveelheid en de capaciteit: tijdens de aangifteperiode doen ruim 70.000 mensen aangifte. Tegelijkertijd welteverstaan. Dat stelt hoge eisen aan de continuïteit en betrouwbaarheid van de ICT-systemen en informatievoorzieningen. Onze ‘klanten’ zijn niet alleen alle Belastingdienstmedewerkers, maar ook 8.600 grote ondernemingen, 2,2 miljoen MKB-ondernemers en 8,5 miljoen burgers voor de inkomstenheffing en toeslagen. De kwaliteit en continuïteit van de uitvoering van alle dagelijkse processen van de Belastingdienst is daarbij essentieel.

Door het hanteren van een DevOps werkwijze, aanbieden van geautomatiseerde technieken, het constant ontwikkelen van vakmanschap van onze medewerkers en het samenwerken met externe partijen kunnen we zorgen voor een effectieve levering van informatievoorzieningen. Zo kunnen er dagelijks miljoenen data en euro’s door de systemen van de Belastingdienst worden verwerkt. Zorgen dat Nederland blijft draaien, dát doen wij.

 • Bouwen aan een stevige online omgeving.

  Miljoenen burgers en ondernemers gebruiken de systemen van de Belastingdienst. Om al die informatie te verwerken is een goed geoliede machine nodig: die van de online omgeving van de Belastingdienst.

  Lees het verhaal
 • ICT’ers moeten zich realiseren dat continuïteitsmanagement altijd een rol speelt.

  Als je als ICT’er iets bouwt, moet je het eigenlijk zo bouwen dat het een eventuele crisis zou overleven. En als je de documentatie voor je product niet goed bijhoudt, heeft niemand er meer iets aan als je onder de tram komt. Kortom: voor ICT is continuïteitsmanagement van levensbelang.’

  Lees het verhaal

Waar kom je te werken?

De Belastingdienst heeft een complex landschap met veel technologieën voor beheer, onderhoud en vernieuwing, zoals continuous integration & delivery. Met methodieken als Agile, Scrum en SAFe zorg jij ervoor dat de plusminus 900 systemen foutloos werken en veilig zijn. De Belastingdienst heeft de ambitie uitgesproken om een wendbare organisatie te zijn die vernieuwing en verbetering tijdig weet te realiseren. Er is daarom altijd behoefte aan nieuwe of gewijzigde IV-functionaliteit en het applicatielandschap moet altijd gemoderniseerd worden.

Niet alleen de techniek waarmee je werkt ontwikkelt snel, ook jij kunt in een hoog tempo ervaring opdoen, doorgroeien en doorontwikkelen bijvoorbeeld door middel van een ICT-traineeship, ICT-duaal traject of individueel opleidingsbudget. De complexiteit en omvang van ons werkveld zorgen dat er voor elke professional talloze projecten zijn waar je uitdaging in kunt vinden. IV is voor starters en professionals een dynamische plek om te werken en je op alle gebieden, persoonlijk en professioneel, te kunnen ontwikkelen.

Ontdek wat jij kan doen

Binnen de directie IV is er ruimte voor alle expertises: of je nu ICT’er, communicatiespecialist of finance professional bent, vanuit jouw expertise kun je bij IV een bijdrage leveren aan optimale informatievoorziening voor collega’s, burgers en bedrijven. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bekijk ons actuele vacature-overzicht, (online) evenementen of zoek gericht naar jouw expertise.

Zoek snel naar jouw vacature