Complexe en dynamische data-uitdagingen

Dagelijks zorgen dat de financiële gegevens van miljoenen burgers en bedrijven beschermd blijven. En op basis van data de online aangifte verder verbeteren. Dát doen wij. Werken binnen data & analyse bij de Belastingdienst betekent dan ook werken aan complexe analyses en enorme datasets. Je vindt bij ons de grootste en meest dynamische data-omgeving van de Nederlandse overheid. En omdat elke Nederlander onze klant is, is de impact van je werk ook groot. Onze data & analyse-collega’s werken verspreid door de onze gehele organisatie, maar de meesten zitten bij het organisatieonderdeel Datafundamenten & Analytics (DF&A). Benieuwd wat jij kan doen om Nederland draaiende te houden?

Ruimte voor diverse expertises

Data engineering

Bij de Belastingdienst hebben we ontzettend veel verschillende databronnen beschikbaar. Onze data engineers, ook wel analytical programmers genoemd, zorgen ervoor dat de specifieke data die nodig is voor een opdracht op een efficiënte manier (dat wil zeggen: via een robuust ETL-proces) in het juiste formaat wordt opgewerkt. Op die manier kunnen data scientists er bijvoorbeeld modellen mee maken, rapportage-analisten er een dashboard mee vullen of business analisten er een Kamervraag mee beantwoorden.

Analyse

Omdat we bij de Belastingdienst beschikken over een grote hoeveelheid complexe data, is het belangrijk dat we die data ook goed kunnen analyseren. Daarmee kunnen onze specialisten bepalen welke data nodig zijn voor een specifieke opdracht, welke filters er moeten worden toegepast en waarvoor de data wel én niet gebruikt kan worden. Andere afdelingen van de Belastingdienst, de Tweede Kamer en het Ministerie van Financiën, stellen vaak vragen over de financiële gevolgen van bepaalde gebeurtenissen. Onze analisten maken vervolgens een analyse waarmee we zo’n vraag kunnen beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan een analyse over welke groepen mensen de grootste gevolgen ondervinden van een nieuwe belastingmaatregel.

Modellen

De data die binnen de directie DF&A beschikbaar is, wordt soms gebruikt voor het maken van signaalmodellen. Deze signaalmodellen maken bijvoorbeeld geautomatiseerd inzichtelijk welke dossiers afwijkend zijn ten opzichte van een bepaalde norm. Of denk aan een model dat inzichtelijk maakt waar in het aangifteproces voor de omzetbelasting de meeste onopzettelijke fouten worden gemaakt. Met deze informatie kan gerichte actie worden ondernomen om fouten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is niet alleen gunstig voor de betrokken burgers en bedrijven, maar ook voor ons als Belastingdienst – het bespaart immers veel tijd en geld.

Datavisualisatie

Zoals gezegd kunnen we met onze grote hoeveelheden data modellen creëren die inzichtelijk maken waar de meeste fouten worden gemaakt. Op basis van die inzichten kunnen we vervolgens dashboards maken, die visueel laten zien of het aantal fouten in de tijd erna daadwerkelijk is afgenomen. Verschillende afdelingen van de Belastingdienst maken gebruik van deze informatiedashboards. Onze data & analyse specialisten optimaliseren deze dashboards constant, zodat de afdelingen hun goede informatiepositie behouden en inspecteurs op basis van de juiste informatie hun werk kunnen doen.

Datakwaliteit

Datakwaliteit staat hoog in het vaandel bij de Belastingdienst. Een belangrijk onderdeel van de toepassing van deze standaarden is dat collega’s uit verschillende bouwteams elkaar bevragen over de kwaliteit van het werk. Zonder zo’n interne kwaliteitscontrole leveren we geen opdrachten uit. Samen denken we continu na over de manier waarop we de kwaliteit van onze producten kunnen blijven verbeteren.

Managementinformatie

Om managementinformatie zichtbaar te maken, worden er door onze rapportage-analisten dashboards ontwikkeld en geoptimaliseerd. Op deze dashboards is bijvoorbeeld te zien hoeveel procent van de aangiftes voor de inkomstenbelasting op tijd is binnengekomen. Op die manier kunnen de verschillende afdelingen hun werk goed blijven doen.

Architectuur

Het is niet alleen erg belangrijk dat een product past in de architectuur zoals die is voorgeschreven, maar ook dat die continu verbeterd wordt. Als iedereen naar eigen inzicht zou gaan bouwen, dan wordt ons datalandschap al snel een ongecontroleerde chaos. Daarom houdt de solution architect binnen data & analyse dit proces nauwlettend in de gaten.

Data met impact

Omdat bij de Belastingdienst iedere Nederlander onze klant is, beschikken we over talloze gegevens uit verschillende bronnen. Denk aan zaken als inkomsten-, omzet- en motorrijtuigenbelasting en bankgegevens. De ‘opdrachten’ en de daaruit soms voortvloeiende ‘producten’ lopen dan ook uiteen: van maatwerkanalyses en managementinformatie tot risicomodellen of visuele dashboards. Data & analyse is daarmee de grootste en meest dynamische data-omgeving binnen de gehele Nederlandse overheid. Als dataspecialist bij de Belastingdienst maak je een directe impact op de burger en lever je een gerichte bijdrage aan de maatschappij.

Grote datasets en complexe analyses

Al onze databronnen genereren samen een enorme hoeveelheid data. Onze grootste dataset bestaat zelfs uit meer dan 60 miljard records. Om zoveel data te kunnen doorzoeken, maken we gebruik van veel verschillende tools zoals SAS (Grid, Data Integration Studio, Enterprise Guide en Visual Analytics), Python, R en een monsterkracht in de vorm van een Teradataserver voor data warehousing, die draait in Apeldoorn. Bij de Belastingdienst hebben we de beschikking over ongeveer over 6 petabyte (6.000.000.000.000.000 bytes) aan data, en deze hoeveelheid groeit met de dag. Als medewerker binnen data & analyse ben je daarom verzekerd van werken aan complexe en interessante uitdagingen die op grote schaal worden toegepast.

Vrijheid, werksfeer en ontwikkeling

Als dataspecialist krijg je de mogelijkheid om je eigen creatieve en innovatieve ideeën te toetsen in een 3-dagenchallenge. Dat kan dan uitmonden in één of meerdere pilots die bij bewezen waarde worden omgezet naar een product, wat erg leerzaam is. Bij de Belastingdienst stimuleren we je sowieso om jezelf te blijven ontwikkelen en daar is dan ook een ruim opleidingsbudget voor beschikbaar. Tel daar de goede sfeer binnen onze teams bij op, en je hebt een werkplek waar je je binnen no time thuis voelt én waarin je continu wordt uitgedaagd. Lees hier alles over onze arbeidsvoorwaarden.

Verhalen van onze mensen

Meer data & meer uitdagingen

Binnen de directie DF&A verwerken we data tot datafundamenten (dataprep) en zorgen we voor stabiele, betrouwbare, up-to-date data voor de ontwikkeling van producten. Deze producten worden gevormd naar aanleiding van de vragen die gesteld worden door bijvoorbeeld het Ministerie van Financiën, de Tweede Kamer of onze interne Belastingdienstcollega's. De vragen die hieruit voortkomen zijn vaak complex en structureel, soms incidenteel, maar altijd interessant om in te duiken. Omdat efficiëntie en transparantie daarbij essentieel zijn, werken we volgens de agile werkwijze. Maar een groeiende hoeveelheid data betekent ook een groeiende hoeveelheid dataspecialisten. Daarom willen we de komende tijd uitgroeien tot zo’n 350 dataspecialisten – van data engineers en business analisten tot data scientists of rapportage-analisten.

Ontdek data & analyse bij de Belastingdienst

Ontdek wat jij kan doen

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Binnen data & analyse zijn we voortdurend op zoek naar allerlei soorten dataspecialisten. Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.

Heb je nog niet zoveel ervaring? Dan is een stage, traineeship of duaal traject misschien interessant voor jou. Of heb je een indicatie banenafspraak en wil je graag werken bij de Belastingdienst? Lees hier meer.

Actuele vacatures

 • Business Auditor

  • Master-doctoraal
  • 32-36 uur
  • Data en analyse / Auditing/ accountancy / ICT
  • € 4.278,- / € 6.320,- bruto p.m.
  • Apeldoorn
   • Reageer t/m 30 augustus 2024
 • Scrum master

  • Master-doctoraal
  • 32-36 uur
  • Data en analyse
  • € 3.662,- / € 5.586,- bruto p.m.
  • Utrecht
   • Reageer t/m 30 juni 2024
 • Jurist privacy en mensenrechten

  • Master-doctoraal
  • 32-36 uur
  • Data en analyse
  • € 4.278,- / € 6.320,- bruto p.m.
  • Utrecht
   • Reageer t/m 6 juni 2024