Werken aan ICT met impact

De Belastingdienst is 24 uur per dag, 7 dagen per week in beweging. Net als onze ICT-organisatie, een van de grootste ICT-werkgevers van Nederland. Onze ICT-systemen zijn voor iedere Nederlandse burger en voor elk Nederlands bedrijf beschikbaar en er gaat dagelijks circa één miljard euro aan belastinggeld doorheen. Ook communiceren zo’n 4 miljoen Nederlanders alleen nog maar digitaal met de Belastingdienst. Tijdens de aangifteperiode doen daarnaast ruim 70.000 mensen tegelijkertijd (!) aangifte. Dat trekt een zware wissel op de continuïteit en betrouwbaarheid van de ICT-systemen. En wat dacht je van de ICT-systemen voor de Douane, die 60% tot 70% van de im- en export van de totale Europese Unie faciliteert via Rotterdam en Schiphol? Of alle interne systemen waar onze collega’s mee werken? Kortom: bij de Belastingdienst werk je aan ICT met impact.

Plek voor verschillende specialisaties

Van system-, software- en netwerkengineers tot architecten, ontwikkelaars en security-specialisten: bij de Belastingdienst kun je met veel verschillende achtergronden aan de slag. Of je nu heel veel of juist een klein beetje ervaring hebt. Het werk bij onze ICT-organisatie is grofweg te verdelen in drie onderdelen: development, infra en security & privacy.

Op je plek bij de Belastingdienst

De Belastingdienst staat niet voor niets in de top 10 van favoriete IT-werkgevers. Uitdagende werkomgeving, leren van ervaren collega’s, uitstekende loopbaan-mogelijkheden en alle ruimte om je zelf te ontwikkelen: ruim 3.250 ICT’ers gingen je al voor en werken dagelijks aan een toekomstbestendige Belastingdienst. ICT’ers bij de Belastingdienst vind je in allerlei ‘smaken’: van system engineers, software engineers, developers en ontwikkelaars (met name  Java, .NET en Python)  tot netwerk engineers en security specialisten. De meeste ICT'ers werken bij het organisatieonderdeel Informatievoorziening (IV).  De directie IV bestaat uit vijf onderdelen die onder één paraplu gezamenlijk werken aan het leveren van ICT-diensten, het beheer en onderhoud van IV-applicaties en infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe IV-applicaties. Bij de Belastingdienst vind je dus als ICT’er altijd een functie die bij je past.

Bekijk de vacatures

Development

Vandaag ontwikkelen voor morgen

Bij de Belastingdienst werken we voornamelijk met solide, doorontwikkelde soft- en hardware. Maar er wordt bijvoorbeeld ook op kleine schaal onderzoek gedaan naar nieuwe technieken zoals gebruik van NoSql databases, blockchain en Watson-technologie (kunstmatige intelligentie). Om door te kunnen gaan met ontwikkelen, hebben we de juiste mensen met de juiste kennis nodig. De omvang van ICT bij de Belastingdienst is enorm. Daardoor is de kans groot dat je met jouw ICT-achtergrond en ervaring (welke dan ook) aan de slag kunt bij ons. Alle ontwikkeltalen vind je wel bij ons, waarvan Java, .Net en Python de grootste zijn. Maar je vindt bij ons ook geautomatiseerde testing via Jenkins en distributietechnieken als Docker. Omdat bedrijven en burgers op de meest moderne manier bediend willen worden, vind je bij de Belastingdienst bijvoorbeeld ook veel app-developers, zowel Ios als Android uiteraard. Als het gaat om het ontwikkelen van Apps (we hebben er rond de 300!) kijkt de rest van de Nederlandse overheid voornamelijk naar de Belastingdienst, omdat we hier veel kennis over en ervaring mee hebben. Te denken valt aan de aangifte App, de BTW-alert App en de Douane reizigers App. Dit zijn Apps waar burgers en bedrijven mee werken, maar er wordt natuurlijk ook veel ontwikkeld aan ICT-systemen voor intern gebruik, zodat onze collega’s bijvoorbeeld altijd over een actuele gegevenspositie beschikken. Ook de werkwijze van de ICT-organisatie van de Belastingdienst is in ontwikkeling. Via een Agile-manifest met toepassing van de Scrum-methodiek werken al onze ICT-ers aan uiteenlopende projecten, veelal in DevOps-teams.

Onderdeel van een team

Bij de Belastingdienst werken er ongeveer 3.250 mensen in de ICT. Je kunt je wel voorstellen dat er voor jou ook een interessant project bestaat om aan te werken!

Bekijk de vacatures

Infrastructuur

Honderden systemen actueel houden

Bij de Belastingdienst werken we met honderden verschillende systemen (waaronder Cisco, F5, Bluecoat en Aruba Cloud). Terwijl er vroeger niet zoveel werd geïnvesteerd in lifecycle management nemen we oudere systemen binnen onze continu veranderende organisatie tegenwoordig steeds meer onder de loep. Deze systemen kunnen we vervolgens tolereren, migreren, elimineren of erin investeren, en dat brengt zeer interessant werk met zich mee. Als een systeem bijvoorbeeld geëlimineerd wordt – omdat de technische waarde bijvoorbeeld niet groot genoeg meer is – betekent dat in veel gevallen een traject van minimaal 5 jaar, omdat gegevens een bepaalde periode beschikbaar moeten blijven. Om nog maar niet te spreken van het werk dat de koppeling verzorgt tussen de legacy- en nieuwere systemen (middleware). Maar we kijken ook naar de toekomst en onderzoeken nieuwe systemen en/of technieken op bruikbaarheid. Wat dacht je van oplossingen op basis van innovatieve cognitieve technologie, zoals kunstmatige intelligentie of AI. Hiervoor gebruiken ze Ansible, Openshift, Python, Java, Linux, IBM Watson en open source software.

Bij de Belastingdienst werken we met ongeveer 410 fysieke servermachines. En hier is veel interessant werk aan gekoppeld. Of je nu meer van de hardware of de software bent: iedereen kan in multidisciplinaire teams zijn of haar steentje bijdragen. Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Bekijk de vacatures

Security & privacy

17 miljoen mensen op één plek

Onze databanken beschikken over talloze fiscale gegevens van burgers en bedrijven. Deze data zetten we in om de dienstverlening naar burgers en bedrijven te optimaliseren en de Belastingdienst beter te laten functioneren. Bijvoorbeeld met behulp van data bepalen we waar onze controleurs op moeten focussen, zodat controles efficiënter worden. Hieraan wordt geïntegreerd gewerkt door onze data-analisten, data scientists, privacy engineers en functioneel beheerders, die bij verschillende organisatieonderdelen binnen de Belastingdienst werkzaam zijn. Maar de meeste data-specialisten werken bij het organisatieonderdeel Datafundamenten & Analytics (DF&A).

Beveiliging van persoonsgegevens

Met al deze data, systemen en infrastructuur komt er natuurlijk ook een beveiligings- en privacy-aspect om de hoek kijken. Hiervoor hebben we veel verschillende specialisten in huis die ervoor zorgen dat we veilig, verantwoord en zorgvuldig met persoonsgegevens omgaan – ook intern. Denk aan Data Protection Officers of security-specialisten bij het Security Operation Center (SOC), dat de Belastingdienst voornamelijk beschermt tegen aanvallen van buitenaf.

Herman Dammers portretfoto
“Als business-analist breng ik werkprocessen in kaart om die vervolgens te digitaliseren of automatiseren.”

Werken in multidisciplinaire teams

Waar je bij veel andere werkgevers aan één project werkt, beweeg je je bij de Belastingdienst over meerdere projecten én zit je vanaf de eerste dag aan tafel met een multidisciplinair team waarin iedereen gelijk is en waar ieders expertise even belangrijk is. Hierdoor krijg je sneller en meer verantwoordelijkheid dan bij vele andere ICT-werkgevers. Ben je gedreven en wil je graag je kennis delen, maar ook veel leren van anderen? Dan is onze ICT-organisatie dé plek voor jou.

Lerende organisatie

De ICT-organisatie van de Belastingdienst is een lerende organisatie: er wordt veel geïnvesteerd in ontwikkeling. Niet alleen de techniek waarmee je werkt ontwikkelt snel, ook jij kunt in een hoog tempo ervaring opdoen, doorgroeien en doorontwikkelen. En het mooie is, bij de Belastingdienst krijg je hier tijd en ruimte voor – zelfs onder werktijd.

Persoonlijke arbeidsvoorwaarden

Naast een goede werk-privébalans, ontvang je een goed marktconform salaris. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, ruime studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Hoe je aan een aantal individuele keuzemogelijkheden invulling wil geven, kan je aangeven in je sollicitatiegesprek. Wel zo prettig toch?

Vroeger en nu

ICT bij de Belastingdienst:

Ontdek meer

Actuele vacatures

 • Projectmanager managementinformatie

   • Master/doctoraal
   • Data & Analyse/ICT
   • Utrecht
   • 32-36 uur
   • € 3.919,- / € 5.825,- bruto p.m.
    • Reageer t/m 07 januari 2022
 • Scrummaster

   • Bachelor - hbo
   • ICT
   • Apeldoorn
   • 32-36 uur
   • € 3.344,- / € 5.139,- bruto p.m.
    • Reageer t/m 04 januari 2022
 • Senior ketentester

   • Bachelor - hbo
   • ICT
   • Apeldoorn
   • 32-36 uur
   • € 3.344,- / € 5.139,- bruto p.m.
    • Reageer t/m 03 januari 2022

Altijd op de hoogte van de nieuwste vacatures, events en meer?

Meld je aan voor de Job alert

Aanmelden