Scheidsrechter of vrijwilligerswerk: wat doe jij naast je werk?
15 aug 2023
Bij de Belastingdienst vinden we het belangrijk dat jij je kunt ontwikkelen en ontplooien – in je werk én in je vrije tijd. Maar stel, je schrijft in je vrije tijd regelmatig blogs, bent spreker op commerciële congressen of sport op hoog niveau. Dan kan dat best pittig zijn naast je werk.
Zo is Remon Tulen niet alleen vaktechnisch aanspreekpunt omzetbelasting bij de Belastingdienst, maar óók voetbalscheidsrechter. En dat is voor hem meer dan een hobby: "Al vanaf mijn twaalfde ben ik scheidsrechter en sinds mijn zestiende ook voor de KNVB. Op dit moment fluit ik mijn wedstrijden in de vierde divisie en voor de winterstop heb ik mijn debuut mogen maken in de derde divisie, wat het een na hoogste amateurniveau is. Wedstrijden leiden is echt mijn passie." Dat daar de nodige tijd in gaat zitten, beaamt Remon dan ook: "Twee of drie keer in de week heb ik ’s avonds training en iedere zaterdag heb ik wedstrijd. En omdat ik mijn eigen conditie ook op peil moet houden, loop ik daarnaast nog veel hard."
Dat geldt ook voor Bram Hendriks, die naast zijn fulltime baan als adviseur planning & control bij de Belastingdienst ook actief is als jongerenbestuurder én evenementenhulpverlener bij het Rode Kruis. "Ik ben wekelijks zo’n twee tot vier uur bezig met het jongerenbestuur, evenals met mijn werk als EHBO’er op evenementen – hoewel dat in de zomermaanden natuurlijk nog drukker is." Kortom, het kan een behoorlijke opgave zijn om dit soort nevenactiviteiten te combineren met je werk. Hoe doen Remon en Bram dat?
“Ik had nooit op zo’n hoog niveau kunnen blijven fluiten als de Belastingdienst niet zo flexibel was.”
Flexibel je tijd indelen
Remon geeft aan dat het combineren van zijn scheidsrechterswerk eigenlijk nooit een issue is geweest bij de Belastingdienst: "Toen ik ruim twee jaar geleden bij de Belastingdienst startte, heb ik benoemd dat ik naast mijn werk ook nog scheidsrechter ben. Er werd direct aangegeven dat dat volledig mogelijk is en dat je hier zelf je tijd kunt indelen. Als ik thuiswerk ga ik vaak tijdens de lunch hardlopen, waarna ik die tijd ‘s avonds weer inhaal. En als ik bijvoorbeeld ineens ’s middags een wedstrijd of training heb, vindt ook niemand dat een probleem – zolang ik mijn werk maar inhaal."
Ook Bram heeft zijn vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis direct benoemd tijdens zijn sollicitatie: "Het enige dat hierover werd gezegd, was dat ik goed met mijn team moet afstemmen welke momenten ik niet aanwezig ben. Dan is eigenlijk alles mogelijk." Sterker nog, Bram geeft aan dat zijn leidinggevende juist blij is dat hij zich naast zijn werk nog extra maatschappelijk inzet. "Hij ziet de voordelen er wel van in; ik ben hier nu bijvoorbeeld ook bhv’er."
Maar los daarvan kunnen zulke nevenactiviteiten ook een positieve invloed hebben op je eigen professionele ontwikkeling. Zo geeft Remon geeft aan dat hij door zijn werk als scheidsrechter ook beter wordt in zijn werk bij de Belastingdienst: "Mijn hobby zorgt ervoor dat ik veel communicatieve vaardigheden opdoe en me goed kan inleven in allerlei soorten mensen. En dat helpt me weer in mijn werk bij de Belastingdienst, in de communicatie met collega’s en belastingplichtigen."
Zelfontplooiing
Omdat we bij de Belastingdienst snappen dat je naast je werk ook nog allerlei andere hobby’s en bezigheden hebt, denken we actief met je mee over het flexibel inrichten van jouw werk-privébalans. En daarbij sturen we niet op aanwezigheid, maar op resultaat. Door samen met jou afspraken te maken, zorgen we ervoor dat je werk ook past binnen je privésituatie. Voor Bram zorgt de afwisseling tussen de werkzaamheden er zelfs voor dat hij gemotiveerd en enthousiast blijft: "De werkzaamheden bij de Belastingdienst en het Rode Kruis zijn zo verschillend dat ik continu zin in heb in het andere. Dat zorgt ervoor dat het voor mij nooit saai wordt."
Door jou de mogelijkheid te bieden om je werk flexibel in te delen, kun jij jezelf – ook náást je werk – verder blijven ontplooien. Voor Bram is dat dan ook een belangrijk aspect: "Ik ben vrijwilliger geworden bij het Rode Kruis omdat ik iets wilde leren buiten mijn vakgebied; iets dat ik altijd kan toepassen én waarmee ik van betekenis kan zijn. Dat ik later ook nog bij het jongerenbestuur ben gegaan, is omdat ik wilde kijken of ik besturen leuk vind – ook omdat dat iets is waar ik vanuit mijn vakgebied nog mee verder zou kunnen." Dat Remon zijn werk zo flexibel kan indelen is voor zijn scheidsrechterscarrière zelfs cruciaal geweest: "Ik had nooit op zo’n hoog niveau kunnen blijven fluiten als de Belastingdienst niet zo flexibel was." Ook jou willen we daarom de kans bieden om naast je werk volop de dingen te (blijven) doen waar je blij van wordt. Bij de Belastingdienst kun jij jezelf blijven ontwikkelen en ontplooien, op iedere mogelijke manier.