"De collega’s zijn voor mij de reden dat ik hier al jaren werk"
Jerôme & Rob
05 nov 2024
Jerôme werkt nu bijna een jaar bij de Belastingdienst als assistent klantcoördinator in Maastricht. Rob heeft een lange carrière binnen het bedrijf. Hij is controlespecialist bij de unit Financiële Instellingen in Amsterdam. Daarnaast is hij docent en leidt hij collega’s op. Rob en Jerôme werken allebei bij de directie Grote Ondernemingen, waar ze vanuit verschillende functies contact hebben met grote Nederlandse bedrijven.
Jerôme: Je functie klinkt vrij complex. Kun je me uitleggen wat je doet, Rob?
Rob: "In mijn portefeuille zitten grote Nederlandse banken en verzekeraars, bij wie ik de loonheffingen en assurantiebelasting controleer. Daarnaast houd ik me soms bezig met internationale regelgeving. Veel banken werken met expats die fiscale voordelen hebben. Als controlespecialist is het mijn taak om te controleren of de inhouding en afdracht van de loonheffingen en assurantiebelasting juist verlopen."
Rob: Jij werkt nu bijna een jaar bij de Belastingdienst. Wat vind je het leukste aan je baan?
Jerôme: "De collega’s met wie ik samenwerk. Mijn team is heel divers. Binnenkort gaat een collega met pensioen, maar er is ook iemand net begonnen. Iedereen is welkom en er is duidelijkheid over wat je van elkaar kunt verwachten."
Rob: "Herkenbaar, de collega’s zijn voor mij de reden waarom ik hier al jaren zit. Ik heb een klein uitstapje gemaakt naar een ander bedrijf, omdat ik wat anders wilde proberen. Maar ik ben teruggekeerd. Bij de Belastingdienst voel ik me thuis, dat komt door de mensen die er werken. Of iemand nu de administratie doet of registeraccountant is, je ziet niet welke opleiding of functie iemand heeft. Iedereen is één en waardeert elkaar, dat voelt fijn en vertrouwd."
Rob: Hoe ben je hier eigenlijk begonnen?
Jerôme: "Ik zocht meer stabiliteit in een baan. Als autoverkoper werkte ik vaak op zaterdagen en mijn salaris was gekoppeld aan targets. Als ik die targets niet dreigde te halen, kreeg ik daar stress van. Een neef van mijn moeder werkte voor zijn pensioen bij de Belastingdienst en vertelde over zijn arbeidsvoorwaarden, die veel aantrekkelijker waren dan die van mij. Met mijn mbo-niveau 4-diploma bedrijfskunde kon ik zo beginnen. Ik heb het nu erg naar mijn zin als assistent klantcoördinator. Hoe ben jij het vak ingerold?"
Rob: "Net als jij ben ik als mbo’er begonnen. Ik maakte een overstap vanuit het UWV. Bij de Belastingdienst kon ik doorstuderen. In overleg met mijn leidinggevende kreeg ik een financiële vergoeding voor de opleiding en studieverlof. Ik heb de hbo-opleiding fiscale economie gedaan en later ben ik begonnen aan mijn master fiscaal recht. Deze studies heb ik allemaal naast mijn werk bij de Belastingdienst gevolgd."
Jerôme: "Mijn teamleider moedigt me ook aan te verbreden of te verdiepen binnen mijn vakgebied. Als verkoper had ik die mogelijkheid niet. Wellicht kan ik in de toekomst zelfs de opleiding tot teamleider volgen. Hiermee kan ik niet alleen mijn leiderschapsvaardigheden ontwikkelen, maar ook de nadruk leggen op de menselijke kant van het werk. Ik ben 24 jaar en wil niet tot mijn 40ste hetzelfde werk doen, dus deze ontwikkelmogelijkheden zijn fijn."
Rob: "Door het studeren groeide ik ook in mijn functies. Studeren naast je werk moet wel te combineren zijn met je privéleven. Toen mijn kinderen klein waren, ben ik even gestopt. Later heb ik het weer opgepakt."
Rob: Heb je veel afwisseling in je werk?
Jerôme: "Zeker, ik werk met twintig verschillende systemen. Elke opdracht is anders, dat maakt het werk zo leuk. De ene dag bereid ik een klantsessie voor: ik nodig iedereen uit, reserveer de vergaderruimte, zorg dat de juiste mensen de jaarrekeningen en organogrammen krijgen en notuleer. Een andere dag breng ik een bedrijf helemaal in kaart: ik noteer bijvoorbeeld alle franchise-ondernemingen van een grote supermarktketen en kijk wie de grootste aandeelhouders van het bedrijf zijn. En als er vragen komen vanuit het bedrijf, komen die bij mij terecht. Ik zoek dus in allerlei systemen naar antwoorden. Dat maakt het uitdagend. Is het bij jou ook zo afwisselend?"
Rob: "Ja, absoluut. Als we een nieuwe controle starten, gaan we eerst naar de onderneming. Daar beoordeel ik de processen en voer ik controlewerkzaamheden uit. Bij de bedrijven krijg ik rondleidingen en praat ik met financieel directeuren en andere werknemers."
Jerôme: "Het klinkt alsof je veel onderweg bent. Dat mis ik soms in mijn baan, het bewegen. Voorheen was ik de hele dag aan het lopen, nu zit ik achter de computer. Ik word aangemoedigd op te staan en een wandeling te maken, maar het blijft natuurlijk een kantoorbaan."
Rob: "Elke baan heeft zo zijn minpunten of uitdagingen. Voor mijn werk ben ik bijvoorbeeld bijna altijd afhankelijk van informatie die de ondernemingen moeten verstrekken. Het gaat hierbij vaak om gevoelige informatie, zoals personeelsuitgaven. De besluitvorming om de juiste informatie met ons te delen en hoe dat moet gebeuren, kan soms lang duren. Daarnaast kan het soms intern bij ons wat tijd in beslag nemen als in een specifieke situatie een besluit genomen moet worden over de beste strategie om de controle efficiënt uit te voeren. Maar het is ook noodzakelijk om de tijd te nemen voor een goede keuze."
Jerôme: Je hebt ook bij de FIOD gewerkt, toch?
Rob: "De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), ondergebracht bij de Belastingdienst, is een hele andere wereld. Het is een inmiddels een tijd geleden, maar ik was financieel rechercheur en hield me bezig met de opsporing van criminaliteit en witwasbestrijding."
Jerôme: "Dat lijkt me geen dagelijkse kantoorbaan."
Rob: "Als financieel rechercheur bij de FIOD werk je voornamelijk op kantoor en heb je meestal reguliere werktijden. Maar wanneer er actiedagen zijn, ga je op pad."
Jerôme: "Interessant om te horen wat je deed als financieel rechercheur. Bij mijn vorige werkgever betaalden kopers dure auto’s soms met contant geld. Voor alle bedragen boven de 8000 euro vulden wij een formulier in, dat stuurden we op naar de Belastingdienst. Weet jij wat er daarna mee gebeurt?"
Rob: "Met contant geld een auto kopen kan een manier zijn om crimineel geld wit te wassen. Die formulieren die jij instuurde, worden geadministreerd en onderzocht door de Financial Intelligence Unit. Pas als zij voldoende aanleiding zien voor strafrechtelijk onderzoek, gaat er een melding naar de FIOD."
Jerôme: Dit klinkt interessant. Waarom ben je gestopt?
Rob: "Na vijf jaar werden de werkzaamheden verplaatst naar Zwolle, die afstand vond ik te ver. Gelukkig kreeg ik een mooie kans binnen de Belastingdienst. Ik ben overgestapt naar een afdeling die zich bezighoudt met vennootschapsbelasting in Amsterdam, een plek waar ik het erg naar mijn zin heb. Daarnaast ben ik nu ook docent en leid ik collega’s op."
Jerôme: Leuk dat je dat ernaast doet. Is dat goed te combineren met je andere functie?
Rob: "Gemiddeld werk ik twee dagen per week als docent bij het opleidingsinstituut van de Belastingdienst. Ik vind het heerlijk om kennis over te dragen aan nieuwe collega’s of eigen personeel in een nieuwe functie op te leiden, met name op de fiscale vakken. Zo geef ik les in loonheffingen en inkomstenheffingen. Maar toegegeven, de combinatie is soms best pittig."
Jerôme: "Van collega’s hoor ik hoe fijn die opleidingen zijn voor doorgroeimogelijkheden. Al wist ik niet dat lesgeven ook een mogelijkheid was."
Jerôme: Over mogelijkheden binnen de Belastingdienst gesproken: heb jij niet ook met je kinderen in het buitenland gewoond?
Rob: "Klopt. Ik ben als specialist vennootschapsbelasting naar het Caribisch gebied gegaan en heb met mijn gezin op Sint-Maarten gewoond. Mijn kinderen waren toen vijf, drie en één jaar. Het was een uitzending van drie jaar, echt een unieke ervaring. En je hebt terugkeergarantie, dus je weet dat je daarna gewoon weer in Nederland bij de Belastingdienst aan de slag kunt."
Jerôme: "Als de kans zich ooit voordoet, ga ik dat ook zeker doen. Het lijkt me fantastisch om meer van de wereld te zien en dat te combineren met werk."
Dit artikel is afkomstig van de commerciële redactie van Intermediar. Fotograaf: Ruby Salazar de la Jara.