'Er zit een gigantische wereld achter onze processen: voor elke uitzondering moet het foutloos blijven werken'
Gerard, adviseur AO/IC
10 nov 2022
Als scheidsrechter is hij in het weekend de verantwoordelijke voor het bewaken van de regels en de procedures binnen de lijnen van het voetbalveld. Doordeweeks is Gerard ook een soort scheidsrechter die procedures bewaakt, maar dan zijn de belangen vele malen groter. Als adviseur AO/IC binnen de direcie CAP draagt Gerard mede bij aan de volledigheid en juistheid van de processen achter de miljoenen aanslagen die door de Belastingdienst wekelijks worden geïnd en uitgekeerd.
Hoe ben je in dit vakgebied terecht gekomen?
'Na m’n middelbare school ben ik eigenlijk meteen op zoek gegaan naar een baan. Ik kon op dat moment niet bevroeden dat ik bij de Belastingdienst aan de slag ging en dat ik er 38 jaar later nog steeds zou werken. Maar goed, het zegt wel alles over hoe leuk het werken is bij de Belastingdienst. Ik ben begonnen in Apeldoorn, bij het toenmalige Centraal Betaalkantoor.
In mijn eerste functie hield ik me bezig met de afhandeling van foutieve betalingen. Foutieve betalingen zijn bijvoorbeeld als het verkeerde bedrag is overgemaakt of als er dubbel is betaald. Dan moet er met menselijk oog naar gekeken worden en gecorrigeerd worden. Al snel kreeg ik de mogelijkheid om intern de opleiding te volgen tot, toen heette dat nog zo, adjunct-commies. Daarna heb ik veel verschillende functies vervuld tot mijn huidige functie als adviseur AO/IC.'
“Tot de eurocent nauwkeurig moeten onze systemen foutloos kunnen werken.”
Wat is jouw rol in de gehele keten?
'Ik val binnen de directie Centrale Administratieve Processen (CAP) onder het cluster Centrale Functies, het cluster dat de drie primaire clusters ondersteunt op o.a. bedrijfsvoering gebied of juridisch gebied. Zelf zit ik bij het team Interne Beheersing. Alle processen van CAP, en dat zijn er echt heel veel, komen samen in mijn werk en dat maakt het heel veelzijdig.
Bij het cluster Gegevens komen alle gegevens binnen van belastingplichtigen. Denk aan persoonsgegevens, inkomensgegevens, bankgegevens, leningen. Al die gegevens verwerken en gebruiken wij. Het cluster Heffing zorgt ervoor dat alle belastingmiddelen goed verwerkt worden. Denk aan processen voor loonheffing, omzetbelasting, VPB, inkomensheffing, autoheffingen (BPM, BZM, MRB), erf- en schenkbelasting. Het cluster Inning ten slotte zorgt ervoor dat alle betalingen correct verwerkt worden in onze debiteurenadministratie en alle uitbetalingen juist en tijdig worden verricht.
De drie clusters hebben zeer delicate processen die impact hebben op heel Nederland en die dan ook beheerst moeten worden. Het gaat om hele grote bedragen en aantallen, maar het gaat ook om correcte omgang met de privacy van de gegevens. Wij ondersteunen de clusters daarbij en geven advies. Heb je de processen goed in beeld en beheersbaar ingericht? We toetsen onder andere de procesbeschrijvingen en kijken of ze nog steeds voldoen aan de gestelde kaders. Mijn functie is niet zo zeer administratief als wel sterk adviserend. Dat maakt het voor mij interessant.
Is het proces van jouw persoonlijke loopbaan ook naar wens verlopen?
'De Belastingdienst is allesbehalve een doorsnee bedrijf. Zelfs na bijna 40 jaar Belastingdienst, leer ik elke dag wat nieuws. Ik ben ooit begonnen als adjunct-commies en heb de afgelopen jaren veel verschillende functies gehad. Door deze doorgroeimogelijkheden voelt het niet alsof ik al zo lang bij dezelfde werkgever heb gewerkt. Ik ben nu 58 jaar. De flexibiliteit en de inhoud van mijn werk maken dat ik het nog vele jaren met veel plezier denk uit te voeren.'