‘De belangrijkste les die ik tot nu toe heb geleerd? Fouten maken hoort erbij’

Lotte, deelnemer duaal hbo-traject ICT

28 jun 2023

‘Ik ontdekte het duaal ICT-traject door mijn ouders, die allebei bij de Belastingdienst hebben gewerkt. Lotte, zeiden ze, dit is echt iets voor jou. Ik stond op een keerpunt. Tijdens mijn voorgaande opleiding, Communicatie en Multimedia Design, had ik ontdekt dat ik programmeren heel interessant vind. Maar al mijn tijd besteden aan een andere studie was geen optie – ik woon op mezelf en moet ook gewoon mijn vaste lasten kunnen betalen. Kortom: verder leren in de ICT, on the job-ervaring opdoen, een hbo-diploma behalen, salaris krijgen én uitzicht op een vast contract, al die aspecten van het duaal traject leken me wel wat.

ICT-bootcamp

Omdat ik mijn propedeuse op zak heb, kon ik instromen in het versnelde traject – de bootcamp, zoals we het hier noemen. Ik ben begonnen met ruim een half jaar vakken volgen. Praktische vakken, zoals back-end en front-end programmeren, en vakken waarin je de basis leert, de foundations: hoe werkt IT? En hoe ziet een infrastructuur eruit? Je volgt een geaccrediteerde hbo-opleiding dus daarnaast doe je ook vakken die zijn gericht op professionele skills. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een paper schrijft en onderzoek doet.

Data engineering

Na het eerste theoretische deel ga je onderzoeken waar je je traineeship wilt doen. Je gaat dan ‘op safari’ langs verschillende afdelingen en teams binnen Informatievoorziening (IV), de ICT-afdeling van de Belastingdienst. Ik koos voor het traineeship data engineering bij het team Logistiek, waar ik nu alweer bijna een jaar zit. Hier ben ik met mijn team een nieuw gegevensplatform aan het opzetten dat het voor bedrijven onder meer makkelijker maakt om aangifte te doen. Ik houd me in dit proces voornamelijk bezig met datamodellen. In modelleren heb ik echt ‘mijn ding’ gevonden, omdat het vraagt om een hele nieuwe omgang met de data die we hebben. Pionieren, veel uitzoeken – dat vind ik erg leuk.

“Iedereen is enthousiast en staat open voor ontwikkeling; dat werkt heel motiverend.”

Leren van fouten

Wat ik specifiek mooi vind aan het duaal traject is dat je theorie en praktijk met elkaar kunt afwisselen. Soms denk je dat je de theorie wel snapt, maar dan kom je het op de werkvloer tegen en blijkt het in de praktijk toch net anders in elkaar te steken. Je krijgt veel ruimte om dingen zelf te doen, te proberen. Toen ik begon aan het traject had ik weinig ICT-kennis. Wat moet ik eigenlijk doen? En doe ik het allemaal wel goed? Die vragen kunnen je best onzeker maken. Gelukkig voelde mijn eerste werkdag bij team Logistiek als terechtkomen in een warm bad. Als ik hulp nodig heb, krijg ik het meteen.

Sowieso is een van de belangrijkste lessen die ik de afgelopen maanden heb geleerd: ‘een nieuwe foutmelding is vooruitgang’. Programmeren en het ontwikkelen van software vragen om een hele andere manier van nadenken. Fouten maken en je krom staren op één enkele error horen er gewoon bij. Best pittig hoor, voor iemand zoals ik. Ik maak liever geen fouten en ben heel kritisch op mezelf. Maar bug fixing en troubleshooting worden vanzelf onderdeel van een nieuwe set met skills die je gedurende het traject aanleert.

Zelfdiscipline en een open houding

Welke eigenschappen je moet hebben om in het duaal traject ICT te kunnen slagen? Ik denk dat zelfdiscipline belangrijk is; je moet je aan je planning kunnen houden en je tijd nuttig besteden. Daarnaast is een open houding belangrijk. Stel gewoon alle vragen die je hebt, schaam je er niet voor als je dingen niet weet. Je doet niet voor niets een opleiding!’