"Als stagiair is er ontzettend veel mogelijk, zeker als je inzet toont en initiatief neemt"
John, invorderingsspecialist in opleiding
04 nov 2024
Toen John in 2023 stage kwam lopen bij de Belastingdienst, dacht hij in een ouderwetse, grijze organisatie terecht te komen. Maar dat beeld is tijdens zijn stage helemaal veranderd. Inmiddels is John zelfs vast in dienst, als invorderingsspecialist in opleiding. “Tijdens mijn stage ontdekte ik pas hoeveel doorgroeimogelijkheden er bij de Belastingdienst zijn. Er is ontzettend veel mogelijk, zeker als je inzet toont en initiatief neemt."
Hoe ben je bij de Belastingdienst terechtgekomen?
“In 2022 solliciteerde ik voor een meewerkstage bij de afdeling Invordering van de directie Midden- en Kleinbedrijf. Destijds deed ik hbo-rechten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Via internet vond ik de vacature en heb ik gesolliciteerd. Het sollicitatieproces verliep soepel, en ik werd binnen een paar weken aangenomen.
Na mijn meewerkstage kreeg ik een contract als werkstudent aangeboden. Ik vertelde mijn teamleider dat ik meer kennis wilde opdoen over het invorderingsrecht, en dat kon. Ik werk nu iets meer dan een jaar vast bij de Belastingdienst en volg daarnaast een opleiding tot invorderingsspecialist bij de Belastingdienst Academie.”
Wat deed je tijdens je stage?
“Tijdens mijn stage heb ik voornamelijk bezwaarschriften van belastingschuldigen (mensen die belasting moeten betalen, redactie) behandeld. Bezwaarschriften zijn brieven van ondernemers waarin zij uitleggen waarom zij het niet eens zijn met de beslissing over een inningsbesluit. De meesten hebben betrekking op de 'coronabetalingsregeling', oftewel het bijzonder uitstel van betaling voor ondernemers vanwege de coronacrisis.
Door de coronapandemie hebben veel ondernemers betalingsproblemen gekregen bij het voldoen aan hun belastingaanslagen bij de Belastingdienst. Dit leidde tot de invoering van een coronabetalingsregeling. Maar door uiteenlopende omstandigheden kunnen sommige ondernemers niet aan de voorwaarden van deze regeling voldoen, waardoor de regeling bij hen wordt ingetrokken. Tijdens een ‘administratief-beroepsprocedure’ werkte ik samen met deze ondernemers om tot een passende oplossing te komen. Dit omvatte niet alleen het analyseren van hun specifieke situatie, maar ook het bieden van advies om hen te helpen de juiste stappen te zetten.
Het heeft mij niet alleen inzicht gegeven in de moeilijkheid van belastingwetgeving, maar ook in de emoties en zorgen van mensen.”
Wat was je leukste ervaring als stagiair?
“Tijdens mijn stage maakte ik kennis met veel praktijkgerichte taken binnen de invordering. Ik was betrokken bij het opstellen van rapportages en nam deel aan interne overleggen met andere afdelingen die te maken hebben met het innen van belastingschulden. Zo kreeg ik de kans om twee keer een Automatic Number Plate Recognition (ANPR) actie bij te wonen. Tijdens deze actie zag ik hoe gefotografeerde kentekens automatisch werden vergeleken met kentekens in onze vertrouwelijke bestanden en hoe alle afdelingen nauw samenwerken. Het was echt indrukwekkend.”
Als je terugblikt op je persoonlijke groei, wat is je dan het meest bijgebleven?
“Ik heb veel doorgroei meegemaakt, zowel op professioneel, juridisch als sociaal niveau. Hiervoor had ik niet echt juridische werkervaring; ik ben gewoon binnengestroomd als stagiair. Ik kijk ernaar uit om te zien wat ik na mijn opleiding als invorderingsspecialist ga doen. Ik denk eraan om nog een master te volgen en mezelf binnen de Belastingdienst omhoog te werken.”
Als je één advies zou mogen geven aan mensen die willen stage lopen bij de Belastingdienst, wat zou dat dan zijn?
“Als je bij de Belastingdienst stage gaat lopen is het belangrijk om je best te doen, veel initiatief te tonen en te laten zien dat je het kunt. Als je dat doet, krijg je voldoende mogelijkheden om door te groeien binnen de organisatie. De Belastingdienst heeft de komende jaren veel nieuwe medewerkers nodig, onder andere omdat huidige medewerkers met pensioen gaan. De organisatie is dus op zoek naar gemotiveerde en vakbekwame mensen.”