‘Ik heb me tijdens mijn hele stage nooit écht een stagiair gevoeld.’

Jos, medewerker Invordering en voormalig mbo 4-stagiair

09 mei 2023

Toen Jos stage liep op de afdeling Invordering van de Belastingdienst beviel dat van beide kanten goed. Zo goed dat hem direct daarna een baan aangeboden werd. Dat hij op dat moment eigenlijk nog wilde doorstuderen, was gelukkig geen probleem. Inmiddels zit Jos namelijk in het eerste jaar van zijn hbo-opleiding én kan hij die kennis direct in de praktijk brengen in zijn functie als medewerker invordering bij de Belastingdienst.

Waarom wilde je graag stage lopen bij de Belastingdienst?

Tijdens de vorige stage voor mijn mbo-opleiding Juridisch Administratief Medewerker moest ik veel eentonige werkzaamheden uitvoeren, dus dat verveelde vrij snel. Toen ik vorig jaar bij het oriënteren op een nieuwe stage op de Belastingdienst stuitte, leek dat me veel dynamischer. Tijdens het sollicitatiegesprek gaven ze al direct aan dat ze je na de stage een baan kunnen aanbieden als het van beide kanten bevalt. En dat was uiteindelijk zeker het geval. Op die manier had ik na mijn stage meteen een baan en heb ik zelfs een aantal sollicitatiestappen kunnen overslaan.

Wat maakte dat je zo enthousiast was over je stage?

Het werk is hier zoveel breder en uitdagender dan bij mijn vorige stage; elke dag is anders. Door mijn begeleider werd ik vanaf dag één uitgebreid meegenomen in de werkzaamheden. Ik heb veel kunnen oefenen voordat ik zelf aan de slag ging met een casus, en werd daardoor snel steeds zelfstandiger. Ik liep stage in Coronatijd, dus veel bedrijven wilden uitstel van betaling. Ik leerde toen in korte tijd hoe dat allemaal werkt en op welke manier dat in de systemen ingevoerd moet worden. En daarbij werd ik door iedereen opgenomen als een normale collega. Zo sloot ik bijvoorbeeld ook aan bij vergaderingen – iets dat ik van tevoren niet echt had verwacht, aangezien ik toen nog niet zoveel te zeggen had. Maar juist daardoor heb ik me tijdens de gehele stage nooit écht een stagiair gevoeld.’

“Na mijn stage had ik meteen een baan, ik heb zelfs een aantal sollicitatiestappen kunnen overslaan.”

Hoe ziet je werk er nu uit?

Omdat ik nog graag een hbo-opleiding wilde doen, volg ik die nu naast mijn werk als medewerker invordering. Die combinatie van werken en studeren zie je vaker bij de Belastingdienst, dus dat is hier heel goed geregeld. Ik werk vier dagen in de week en heb iedere donderdag les. Daarbij wordt de helft van mijn opleiding betaald door de Belastingdienst en de andere helft betaal ik zelf.

Daarnaast ben ik nu nog bezig met de interne opleiding van de Belastingdienst om officieel invorderaar te worden. Zodra ik daarmee klaar ben, ga ik me bezighouden met het verwerken van aanvragen van uitstel van betaling en kwijtschelding, en het behandelen van faillissementen en beslagopdrachten. Wat vorderen wij in bij de Belastingdienst en wat krijgen andere schuldeisers? Die werkzaamheden lopen uiteen van korte administratieve taken of het geven van informatie aan klanten via de telefoon, tot het duiken in grote en ingewikkelde zaken waarin je bijvoorbeeld te maken hebt met saneringen.

Wat motiveert jou in je werk?

Aan de ene kant moeten we bij de Belastingdienst de wet volgen en moet er simpelweg betaald worden, aan de andere kant hebben we natuurlijk te maken met mensen. We zijn van grote invloed op hun financiële situatie en de emoties kunnen soms hoog oplopen. Het is dus belangrijk om daarin een juiste balans vinden. In het vinden van die balans ligt voor mij ook precies de uitdaging, en dat motiveert me. Dat de Belastingdienst zelfontwikkeling bovendien zo aanmoedigt, werkt ook heel motiverend. Er is van alles mogelijk hier, dus juist voor jonge mensen is dit denk ik een hele fijne werkgever.