‘Mijn verleden als topsporter komt me hier goed van pas.’
Thamar Peters, tax talent trainee
31 mrt 2022
'Tijdens mijn studie Fiscaal recht in Maastricht kreeg ik de colleges overwegend van docenten die ook als belastingadviseur werkzaam waren. Onbewust word je daardoor voor je beroepskeuze toch meer richting de consultancy gestuurd dan de overheid. Ik heb dan ook stage gelopen bij een Big-4 kantoor (op de internationale VPB afdeling), waar ik ook kon blijven werken. Alleen was ik toch té nieuwsgierig hoe de kant van de overheid eruit zou zien. Door die nieuwsgierigheid ben ik stage gaan lopen bij de Belastingdienst. Ik kwam terecht bij het onderdeel Grote Ondernemingen in Maastricht en deed daar onder meer de inkomstenbelasting van DGA’s.
Bij de Belastingdienst kreeg ik gelijk veel verantwoordelijkheden. Ik had mijn eigen posten en belde zélf met de ‘klanten’ en hun adviseurs. Uiteraard alles in samenspraak met de vaktechnische lijn, maar door de verantwoordelijkheid die je krijgt leer je in een korte tijd bijzonder veel. Hoewel ik het in Maastricht erg naar m’n zin had en er ook kon blijven werken, wilde ik meer zien van de overheid dan alleen Maastricht. Ik hoorde van het Tax Talent Traineeship bij de Belastingdienst en besloot te solliciteren.
Het beste traineeship
Het traineeship van de Belastingdienst laat je werkelijk álle facetten van de fiscale wereld ervaren. Ik ben zelf in 2019 gestart en begon toen aan een periode van 6 werkplekken in twee jaar. Zo ontdek je in een sneltreinvaart waar je wel of júist niet wil werken. Je leert waar je goed in bent, of waar je goed in kunt worden, en je wordt meerdere malen uit je comfortzone gehaald. Dat is super leerzaam, zowel op professioneel vlak maar óók voor je persoonlijke ontwikkeling.
Een paradijs voor fiscalisten
Ik heb zowel binnen als buiten de Belastingdienst veel kennis en ervaring opgedaan. Na Maastricht ben ik begonnen bij het onderdeel Grote Ondernemingen in Utrecht. Daarnaast heb ik bij de Belastingdienst ook nog gewerkt binnen de directie MKB als Vaktechnisch aanspreekpunt voor de IB. Hier heb ik aan mijn leidinggevende skills kunnen werken. Ik werd intensief gecoacht door mijn werkplekbegeleider (en tevens vaktechnisch aanspreekpunt) en leerde zo beslissingen nemen, overleggen met collega’s en teams te verzorgen en complexe casussen te behandelen. Tijdens mijn detacheringsperiode heb ik een aantal maanden op de Nederlandse ambassade in Washington mogen meewerken bij de Netherlands Foreign Investments Agency (NFIA).
Directe politieke impact
Op het ministerie van Financiën heb ik weer andere aspecten van het fiscale werkveld verkend. Ik werkte daar eerst op de afdeling Algemene Fiscale Politiek, en daarna ging ik meer de diepte in bij de Corporate Dienst Vaktechniek, afdeling Brieven & Beleidsbesluiten. De naam klinkt niet heel dynamisch, maar het werk is dat wél. Je werkt namelijk op het snijvlak van wetgeving en de daadwerkelijke praktijk van dit beleid. Je behandelt bijzondere bezwaren van belastingplichtigen, de échte uitzonderingsgevallen, waarbij de wetgever mogelijk niet heeft voorzien dat het zo zou kunnen uitpakken voor een belastingplichtige. Aan ons om het vervolgens helemaal uit te zoeken.
Werken op topniveau
Je moet heel perfectionistisch zijn in dit werk, en veel doorzettingsvermogen hebben. Je staat er bijvoorbeeld niet bij stil wat er achter de schermen allemaal gebeurt om een Kamervraag te beantwoorden. Ik heb ook wel eens ’s avonds met een pizza op het ministerie doorgebracht om samen met mijn collega’s door te werken. Het is een soort sport om zo goed en snel mogelijk die vragen te antwoorden. Daar komt mijn verleden als topsporter ook goed van pas. Ik heb tot m’n 22ste nationaal en internationaal gebadmintond, waar ik echt heb geleerd hard te werken en door te zetten.
Aan de slag met een bak ervaring en kennis
Inmiddels ben ik aan het einde gekomen van mijn traineeship. Ik heb alle plekken interessant en leerzaam gevonden. Het traineeship heeft me een lading aan kennis en ervaring gebracht, die ik nergens anders op had kunnen doen. Inmiddels heb ik de keuze gemaakt om te gaan werken voor de Corporate Dienst Vaktechniek (CDVT), waar ik me ga verdiepen in de internationale problematiek van het individu, en daarnaast de eigenwoningregeling. Ook het feit dat je bij CDVT werkt op het snijvlak tussen uitvoering en beleid en zowel met de Belastingdienst als het ministerie te maken hebt, heeft mede mijn keuze bepaald. Ik heb er zin in.'