‘Ook als stagiair is er al ontzettend veel mogelijk bij de Belastingdienst.’

Samed, hbo-stagiair Inkomensheffing bij de directie MKB

15 mei 2023

Als derdejaars student aan de opleiding Finance, Tax and Advice wist Samed al dat de Belastingdienst een passende en leerzame stageplek zou zijn. Wat hij niet wist, was dat zijn verwachtingen nog eens flink overtroffen zouden worden. Zijn stage is inmiddels bijna afgerond, maar Samed is nog lang niet klaar met leren bij de Belastingdienst.

Waarom wilde je graag stage lopen bij de Belastingdienst?

Tijdens de vorige stage voor mijn mbo-opleiding Juridisch Administratief Medewerker moest ik veel eentonige werkzaamheden uitvoeren, dus dat verveelde vrij snel. Toen ik vorig jaar bij het oriënteren op een nieuwe stage op de Belastingdienst stuitte, leek dat me veel dynamischer. Tijdens het sollicitatiegesprek gaven ze al direct aan dat ze je na de stage een baan kunnen aanbieden als het van beide kanten bevalt. En dat was uiteindelijk zeker het geval. Op die manier had ik na mijn stage meteen een baan en heb ik zelfs een aantal sollicitatiestappen kunnen overslaan.

Wat doe je precies als stagiair Inkomensheffing?

Ik houd me bezig met het fiscaal behandelen van aangiftes van belastingplichtigen binnen mijn eigen klantportefeuille. Ik beoordeel de aangiftes en stuur bijvoorbeeld zelf brieven uit – eigenlijk kon ik al direct aan de slag met het echte werk. Wanneer ik contact heb met belastingplichtigen of belastingadviseurs hoef ik ook nooit te zeggen dat ik een stagiair ben, maar gewoon een medewerker. Als stagiair word je vanaf dag één behandeld als een gelijke én word je overal bij betrokken. Toen ik gedurende de stage steeds meer fiscale ervaring opbouwde, gaf ik aan dat ik wel wat meer wilde. En zodoende heb ik ook geleerd om bezwaar- en verweerschriften te behandelen.

Wat vind je daar zo leuk aan?

Ik vind het heel interessant om fiscaal inhoudelijk bezig te zijn. Wanneer een belastingplichtige contact opneemt, dan moet ik als heffingsmedewerker zo nauwkeurig en doelgericht mogelijk te werk te gaan. Als ik bijvoorbeeld een aangifte verkeerd beoordeel of een brief stuur met daarop een onjuist BSN-nummer, dan zijn de gevolgen groot. We moeten zorgvuldig met mensen en hun gegevens omgaan. En dat maakt het voor mij ook interessant: bij de feiten blijven, maar wel met de menselijke maat. Belangrijk daarbij is dan ook om je niet te veel door emoties te laten leiden. Zo stuurde een belastingplichtige me een keer een stuk of 40 documenten als bewijs, terwijl later geen enkel van die documenten daadwerkelijk bewijs bleek te zijn. Het is dan de kunst om je niet te laten afschrikken door die hoeveelheid documenten, maar gewoon bij de feiten te blijven.

“Je hoeft hier zeker niet beperkt te worden tot die ene afdeling waar je stage loopt.”

Waarom is de Belastingdienst zo’n unieke stageplek in jouw ogen?

Naast het feit dat de directie MKB fiscaal inhoudelijk een hele leerzame stageplek is, kreeg ik ook de kans om veel mee te kijken op andere afdelingen. Zo heb ik bij de FIOD meegekeken, maar heb ik bijvoorbeeld ook een bijdrage mogen leveren de ANPR-onderzoeken van de politie, waarbij we naast de snelweg stonden om belastingplichtigen met openstaande boetes aan de kant te zetten. Ik had totaal niet verwacht dat ik ook dat soort dingen mocht doen, maar daardoor heb ik wel een veel beter beeld gekregen van de Belastingdienst. De organisatie is enorm breed en je hoeft hier zeker niet beperkt te worden tot die ene afdeling waar je stage loopt. Maar dat is ook wel een kwestie van eigen initiatief tonen; ik wil zelf zoveel mogelijk kansen grijpen tijdens mijn stage en ik heb gemerkt dat er dan heel erg veel mogelijk is hier.

Kun je daar wat meer over vertellen?

Omdat er bij de Belastingdienst zoveel mogelijk is, heb ik besloten ook mijn afstudeerstage hier volgend jaar te volgen – wederom op de afdeling Inkomensheffing. Ik merk dat ik steeds beter word in het werk en ik krijg steeds complexere casussen, dus dat motiveert. Daarom wil ik me hier graag verder in ontwikkelen en me uiteindelijk specialiseren. En het fijne is dat ik me óók in de periode tussen mijn beide stages kan blijven ontwikkelen bij de Belastingdienst. Ik ga de komende maanden namelijk aan de slag als werkstudent, waardoor ik mijn huidige leerproces gewoon kan voortzetten. Van tevoren had ik nooit gedacht dat er al zo vroeg in mijn carrière zoveel mooie kansen op m’n pad zouden komen.