'Onze zaken halen bijna allemaal het nieuws, de landelijke dagbladen of het NOS-journaal.'
André, Projectleider en innovator team opsporingsondersteuning bij de FIOD
24 mrt 2021
Een jongensdroom? Zeker! Spannend? Ook waar! Maar vergis je niet. Observant of technisch en digitaal ondersteuner zijn in een team opsporingsondersteuning van de FIOD betekent ook 24/7 betrokken zijn bij je werk. Én deze functie kun je ook uitoefenen voor andere overheidsdiensten of bij particuliere recherchebureaus. Waarom dan toch kiezen voor zo’n baan bij de FIOD?
André, voormalig senior observant en nu projectleider en innovator in zo’n team opsporingsondersteuning (TOO) geeft antwoord.
Altijd bijzonder en altijd groots: het doet ertoe!
“Och, er zijn zoveel redenen te noemen waarom je voor zo’n functie zou moeten willen kiezen. Ik noem er een paar. Bij de FIOD draaien we veel grote opsporingsonderzoeken. Je kan er van op aan dat onze zaken bijna allemaal het nieuws halen, de landelijke dagbladen of het NOS-journaal. Dat op zich natuurlijk is al een héél erg interessante bijkomstigheid, en tegelijkertijd is het zo dat je - om zulke grote opsporingsonderzoeken goed te kunnen ondersteunen - bijna altijd (extra) moet worden getraind en dus zijn ook de opleidingsmogelijkheden legio bij de FIOD. Je kunt het zo gek niet benoemen of je kunt ervoor bij ons terecht.
En wat dacht je van de doorgroeimogelijkheden? Met de Belastingdienst als grote uitvoeringsdienst in het kielzog, zijn die zondermeer goed te noemen. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld de keuze gemaakt om een hbo-studie rechten te volgen waarna ik de kans kreeg om mij te ontwikkelen van senior observant tot projectleider binnen het TOO.
Natuurlijk kan ook het dienen van het maatschappelijk belang een goede reden zijn om bij de FIOD te willen komen werken. Je kunt bij ons echt bijdragen aan een betere of op zijn minst meer rechtvaardige samenleving en daar moet je dus ook gevoel bij hebben. Én, en… last but not least, de FIOD is altijd in beweging en zoekt altijd nieuwe middelen en technieken om de georganiseerde criminaliteit te slim af te zijn.
“Onze zaken halen bijna allemaal het nieuws, de landelijke dagbladen of het NOS-journaal.“
Baten kunnen niet zonder lasten en die laatste dan omdenken naar win-win…
Maar zoals gezegd: werken in een team opsporingondersteuning bij de FIOD betekent dus ook nogal wat. Het geeft spanning. Het geeft druk. Het gebeurt ‘in het geheim’ en het betekent voor dag en voor dauw opstaan zonder dat je partner weet wat je gaat doen. De werk-privébalans staat dus nogal eens onder druk. Én de werkzaamheden veranderen. Snel en op alle fronten! Want de maatschappij verandert. Criminelen worden slimmer, innoveren continu en dus moeten ook aan onze medewerkers andere eisen worden gesteld. Je kunt als observant niet langer alleen ‘streetwise’ zijn. Je moet ook ‘digiwise’ zijn, want ook de FIOD maakt steeds meer gebruik van intelligence en dus zijn analisten, intelligence-medewerkers en IT-specialisten ook van harte welkom bij ons.
Samen onvergetelijke ervaringen delen
En ben je dan eenmaal werkzaam bij ons in zo’n functie, dan ga je met elkaar en in teamverband een onderzoek ondersteunen: een onderzoek waarin je volledig op elkaar moet kunnen vertrouwen. En waarin ook kan worden samengewerkt met de politie en de marechaussee, wat weer betekent dat ook netwerken en kennisdelen je moet liggen. Net zoals veranderen en innoveren trouwens en dan liefst op creatieve wijze. Out of the box! Er komt dus veel op je af in zo’n functie. Maar één ding zal altijd onveranderd blijven. Werken als observant of technisch en digitaal ondersteuner bij de FIOD heeft impact op je leven. En als ik dan nu even voor mezelf mag spreken: ik had die ervaring voor geen goud willen missen. Voor geen goud!”
“Het geeft spanning. Het geeft druk. Het gebeurt ‘in het geheim’ en het betekent voor dag en voor dauw opstaan zonder dat je partner weet wat je gaat doen.”