Joyce portretfoto

'Data & Analyse is een dynamische club van jonge én ervaren specialisten.'

Joyce, Teamleider team Data

24 mrt 2021

‘Toen ik aan het einde van de jaren tachtig mijn opleiding afrondde, opende de Belastingdienst de directie Grote ondernemingen Amsterdam in Diemen. Ik was benieuwd en solliciteerde als secretaresse. In die rol kreeg ik eigenlijk alles mee wat er op de afdeling gebeurde: van het verstrekken van beschikkingen en het intoetsen van aangiftes tot het ontwikkelen van klantbeelden. Het was de tijd van salarissen in envelopjes en gegevens in papieren dossiers, van werken met Tipp-Ex en typemachines. Niet veel later begonnen de digitale ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op te volgen.

Interesse voor ICT

Data veranderden en ik veranderde mee. Langzaam ging ik van het verzamelen van gegevens op papier naar het verzamelen van gegevens in digitale databases. Door de jaren heen ontwikkelde ik een interesse voor informatietechnologie – en dat zagen mijn leidinggevenden ook. Verschillende beheerfuncties bij onder meer de Centrale Beheereenheid in Apeldoorn volgden en ook ben ik als projectleider verantwoordelijk geweest voor de implementatie van de analyseomgevingen Belastingdienstbreed.

Inmiddels ben ik teamleider van team Data – een van de teams binnen Data & Analyse – en stuur ik 24 databeheerders, data engineers, data stewards en data custodians/privacy engineers aan. Ik zorg onder meer voor de continuïteit van de datafundamenten, voor de datastromen die nodig zijn voor projecten en datamanagementvraagstukken en voor bewustwording over omgang met data. Ons algemene doel is om de gegevenshuishouding van de Belastingdienst naar een nóg hoger niveau te tillen en daar een bijdrage aan te leveren.

“Data & Analyse is een dynamische club van jonge én ervaren specialisten.“
schermafbeelding
Team Data DeepDive
Ondertekenen gegevensleveringsovereenkomst
Werkoverleg in de Knoop
Data Diva
Van je collega's moet je het hebben...

Kennis van techniek en mensen

In mijn werk heb ik niet alleen technische knowhow nodig, maar zeker ook mensenkennis. Als iemand in mijn team met een (persoonlijk) probleem zit, maak ik zó mijn agenda leeg voor een gesprek. Daarnaast zorg ik ervoor dat de kennis en skills van mijn teamleden continu op peil blijven, zodat ze mee kunnen bewegen als er veranderingen optreden binnen processen of de organisatie. In het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben we bijvoorbeeld een aantal medewerkers laten opleiden tot Data Protection Officers (DPO) en privacy engineers. Zo groeien we als team naar een hoger privacy & security-level en dragen we bij aan het zorgvuldig omgaan van de gegevens van de burgers en bedrijven.

Nieuwe dingen leren

Ik vind het leuk om te blijven leren en heb daarom onlangs zelf ook de DPO-opleiding gevolgd. Vlak voor de feestdagen moest ik als eindopdracht een privacy-casus verdedigen tegenover twee advocaten. Dat was erg pittig, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Sowieso ben ik dankbaar voor alles wat ik hier in 30 jaar tijd heb geleerd. Als ik terugkijk op mijn carrière heb ik alle mogelijkheden gekregen om te komen waar ik nu sta.’