'Het was díe combi – onderzoekservaring en affiniteit met ICT – die van mij de geschikte kandidaat maakte voor deze functie.'

Miquel, Projectleider Financial Advanced Cyber Team bij de FIOD

24 mrt 2021

Een mensenmens

“Tijdens mijn studie organisatieantropologie stroomde er waarschijnlijk al blauw bloed door mijn aderen. Aan het einde daarvan was ik namelijk vestigingsmanager van maar liefst drie filialen van de landelijke grootgrutter met de welbekende blauwe huisstijl. Toch bleek die later niet blauw genoeg te zijn voor mij. Ik kon me niet langer vinden in die bedrijfsvoering en dan moet je gaan. Dan moet je een andere plek zoeken die meer bij je past vind ik.”

Aan het woord is de 31-jarige Miquel, projectleider Financial Advanced Cyber Team bij de FIOD van de Belastingdienst, die ondanks zijn nog jonge leeftijd al een schat aan ervaring heeft binnen verschillende ‘blauwe organisaties’.

Dus na de de supermarktketen én met mijn wo-diploma op zak ging ik verder kijken vertelt hij enthousiast. “Ik ging onderzoeken welke organisatie beter bij mij zou passen. Ik was inmiddels wat ouder geworden, tijdens en door mijn studie had ik een enorme ontwikkeling doorgemaakt én ik wilde ook daadwerkelijk iets met die studie gaan doen. Groepen mensen in een organisatie fascineerden mij sowieso altijd al: hoe gedragen zij zich, welke cultuur hangen ze aan, hoe komen ze het beste tot hun recht en hoe kunnen zij de organisatie beter maken?

Die pet past ons allemaal

Ja, ik was klaar voor de politie! Eerst in ‘blauw op straat’, later als rechercheur, nog weer later als integriteitsonderzoeker en tot slot als tactisch coördinator van een cybercrimeteam. Een job die op mijn pad kwam omdat ik toentertijd als vrijwilliger ICT-werkzaamheden verrichtte voor de stichting waar mijn autistisch broertje veel tijd in doorbracht. Het was díe combi – onderzoekservaring en affiniteit met ICT – die van mij de geschikte kandidaat maakte voor deze functie. Een functie ook waarin mijn fascinatie voor de menselijke component van bedrijfsvoering alleen maar werd aangewakkerd en een waardoor ik bijna als vanzelfsprekend meer en meer over een functie van teamleider ging nadenken. Hoe kan ik medewerkers laten excelleren en het beste uit zichzelf laten halen om op die wijze een organisatie vooruit te helpen?
Alleen, binnen het politiekorps zou het langer duren dan ik wilde voordat ik mijzelf in die richting zou kunnen ontwikkelen. En toen kwam de FIOD op mijn pad…

“Het was díe combi – onderzoekservaring en affiniteit met ICT – die van mij de geschikte kandidaat maakte voor deze functie.”

Blauw, blauwer, blauwst…

Degene die ik toen sprak, wees mij op de functie van senior cyber investigation specialist bij de FIOD. Nóg geen teamleider dus? Nee, inderdaad, maar wel een soortgelijke functie als die ik binnen de politie vervulde én een met perspectief. Met kansen, mogelijkheden en opleidingen om te kunnen blijven groeien. Tot teamleider én binnen mijn vakgebied. Daar zijn goede afspraken over gemaakt met mijn huidige leidinggevende. Zo lever ik hem nu bijvoorbeeld al input voor de functioneringsgesprekken die hij voert met mijn 18 collega’s. Én tegelijkertijd werk ik dagelijks met de beste specialisten op het gebied van cyber, want ook daar wil ik nog steeds alles over weten en leren. Want…, cyber is hot and happening en ik verwacht dat dat nog wel even zo blijft. In Nederland én internationaal. En dan is het toch prachtig dat de FIOD écht voorop loopt in het bestrijden van  de criminaliteit op dat gebied. Koploper is op het gebied van strafrechtelijke onderzoeken met een financiële cybercomponent. Én ik daar dan bovendien ook nog eens over mag vertellen als dagvoorzitter op een congres of tijdens presentaties van betrokken (internationale) organisaties?!
Joh, ik heb nu gewoon de mooiste werkplek ooit. Het beste van twee werelden. Wat heet: het beste van drie…”.