'Data verzamelen. Analyseren. Met elkaar in verband brengen. Net zolang tot ook het laatste stukje van de puzzel is gelegd.'

Norbert, Medewerker opsporing bij de FIOD

24 mrt 2021

“Ik ben nog jong en toch heb ik al het een en ander meegemaakt. Het is dan ook een prachtbaan. Vooral als je gek bent op cijfers en getallen, zoals ik. Én niet tegen onrecht kan. Niet tegen misbruik. Joh, als ik tijdens een verhoor merk dat ik op de goede weg ben, dat de verdachte meer en meer vast komt te zitten in zijn eigen verhaal en niet meer weet wat nog consistent is en wat niet…”

Norbert zegt het nadenkend. Hij is 29 jaar en medewerker opsporing bij de FIOD. Voorheen financieel rechercheur bij de politie en nu gelabeld als tactisch rechercheur bij de FIOD. Sinds april 2019 is hij werkzaam bij deze organisatie en dát om meerdere redenen.

Groei

Ja, ik had het bij de politie ook enorm naar m’n zin, maar kon niet verder groeien. Kon geen stap meer maken. En als ‘het’ niet gaat lopen, ga ik zélf lopen. Dat heb ik altijd gedaan en nu dus ook. Dus toen ik bij mezelf ‘stilstand’ constateerde én omdat ik na mijn politieopleiding tot recherchedeskundige - tijdens een detachering van ongeveer een jaar naar de FIOD - al eerder had mogen ervaren dat de FIOD meer complexe onderzoeken uitvoerde, hoefde ik eigenlijk geen moment meer na te denken toen er hier een vacature werd opengesteld voor tactisch rechercheur. Ik heb gereageerd et voilá, hier zit ik dan, dit is het resultaat. 

Die blik in die ogen…

En ja, dan is het die blik in de ogen van een verdachte… Hun gedachte van: Hmmmm, verloren…. Óf, zoals je wilt: gewonnen. Dan denk ik ja, ik heb de samenleving weer een stukje beter gemaakt, weer een stukje rechtvaardiger. En ik weet heus, dat proces is oneindig en gaat door en door en door, maar het is wél waar ik het voor doe.

Dat begon eigenlijk al met mijn studiekeuze. Ik heb heao-bedrijfseconomie gestudeerd. Zoals gezegd, ik heb een passie voor cijfers en getallen en na een poosje financieel specialist geweest te zijn bij een lokale bank in Nederland werd nog een andere drive voelbaar in mezelf. Oplossen. Blootleggen. Die blik in de ogen… En zo kwam ik in deze wereld terecht.

“Data verzamelen. Analyseren. Met elkaar in verband brengen. Net zolang tot ook het laatste stukje van de puzzel is gelegd.”

Puzzelen voor professionals

Ik heb al best wat onderzoeken gedaan. Grote en kleine(re). Dat is ook het mooie. Het is altijd een mix en dat op alle fronten. Grote en kleine onderzoeken dus. Deskresearch en acties. In allerlei verschillende rollen. Als financieel rechercheur. Als pandcoördinator. Als doorzoeker. Of wat er dan ook maar op mijn pad komt en waarvoor ik gekwalificeerd ben. En nog steeds, iedere keer opnieuw, word ik toch weer verrast. Als een verdachte ineens een onverwachte move maakt, iets doet of zegt wat je niet verwacht en ik daardoor toch weer wat bewijsmateriaal in handen krijg en ik een stukje dichter bij de oplossing ben. Ik noem het wel eens puzzelen voor professionals. Data verzamelen. Analyseren. Met elkaar in verband brengen. Net zolang tot ook het laatste stukje van de puzzel is gelegd. Mooi hoor! In mijn geval durf ik dan ook echt te zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. En daarover is nog lang niet het laatste gezegd. Daar gaat Nederland nog veel over horen of in de krant over lezen. To be continued…”