Robin Maat kijkt naar camera

'Bij de Belastingdienst krijg je veel vrijheid om je eigen carrière vorm te geven.'

Robin, Data custodian

24 mrt 2021

‘Na mijn studie hogere informatica ben ik aan de slag gegaan bij een kleine uitgeverij. Daar ontwikkelde ik vooral websites. Na verloop van tijd kreeg ik er steeds meer taken bij, zoals het schrijven van offertes. Zo’n breed takenpakket beviel me eigenlijk wel; zo kon ik blijven groeien. Toen ik op zoek ging naar een nieuwe uitdaging was breedte in werkzaamheden daarom ook een belangrijke voorwaarde.

Nieuwe programmeeruitdaging

Die nieuwe uitdaging werd de Belastingdienst, waar ik inmiddels alweer 12,5 jaar werk. Ik solliciteerde als developer en omdat er in die tijd veel vraag was naar COBOL-programmeurs ben ik aan de slag gegaan met COBOL. Dat heb ik jarenlang met veel plezier gedaan. Ik heb onder meer in COBOL meegewerkt aan het eerste datawarehouse van de Belastingdienst op het mainframe, waarbij de data in Db2 werd opgeslagen. Daarnaast heb ik meegewerkt aan grote projecten zoals de vooraf ingevulde aangifte en het Enterprise Data Warehouse (EDW), waarbij ik me ook heb omgeschoold tot SAS-programmeur. Later ben ik doorgegroeid naar de functie van Bouwcoördinator; in die rol heb ik vooral veel softskills opgedaan.

Bovenop de actualiteit

Inmiddels werk ik bij de afdeling Datafundamenten & Analytics. Als Data custodian creëer ik de juiste voorwaarden en omgevingen zodat alle mensen die met data moeten werken – de Data scientists, Data-analisten en Analytical programmers – hun werk kunnen blijven doen. Hierin werk ik veel samen met de Data steward die het contact met de interne klant onderhoudt. Ons vakgebied is erg actueel en in ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de privacyverordening; daar komt veel nieuw werk bij kijken. Juist dat maakt werken bij Datafundamenten & Analytics zo leuk.

“Bij de Belastingdienst krijg je veel vrijheid om je eigen carrière vorm te geven.“
Robin Maat achter de computer
Aan het werk.

Van Data custodian naar Privacy engineer

Momenteel ben ik me aan het ontwikkelen van Data custodian naar Privacy engineer. Hiervoor volg ik een aantal opleidingen en cursussen waar ik veel tijd en ruimte voor krijg. Bij de Belastingdienst zijn de ontwikkelmogelijkheden sowieso heel goed; je krijgt een persoonlijk opleidingsbudget en soms is er ook een afdelingsbudget dat wordt ingezet om de kennis en kunde van mensen afdelingsbreed up-to-date te houden.

Als Privacy engineer ga ik awareness creëren over hoe je veilig met data om kunt gaan. Dat betekent veel overleggen en mijn kennis delen door veel te presenteren. En dat is soms best complex omdat je hier en daar ook wel stuit op wat gezonde weerstand. De data scientists willen gewoon lekker hun werk doen en natuurlijk niet te veel geremd worden door wetgeving, maar die grote verantwoordelijkheid hebben we nu eenmaal.

Genoeg uitdaging

Toen ik bij Datafundamenten & Analytics kwam werken, heb ik een assessment moeten doen. Daaruit bleek duidelijk dat ik continu uitdaging nodig heb om mijn werk goed te kunnen doen. Gelukkig zit dat bij  Datafundamenten & Analytics wel goed. De vrijheid in ontwikkeling, de grote hoeveelheden data en de verantwoordelijkheden die daarbij horen, zijn voor mij belangrijke ingrediënten om bij de Belastingdienst te blijven.’