'Ik bouw hier een netwerk op waar ik mijn hele carrière lang profijt van zal hebben.'

Ruben, Tax Talent Trainee

24 mrt 2021

‘Ik heb best wel even getwijfeld of ik binnen een fiscale praktijk wilde werken of bij de overheid. Uiteindelijk heb ik heel bewust voor het Tax Talent Traineeship gekozen omdat er op dit moment nergens anders een traineeship is waar je in korte tijd heel veel in de breedte kunt leren. Ik ontmoet elke dag nieuwe mensen en leer ontzettend veel via trainingen en van collega’s. Als trainee krijg je daarnaast ook veel ruimte om aan je netwerk te werken. Binnen het Tax Talent Traineeship begin je op één afdeling en ga je telkens naar een nieuwe. Zo bouw je een enorm netwerk op waar je je hele carrière lang profijt van hebt.

Fiscale verdieping

Je kunt hier ook heel goed je fiscale ei kwijt. Zo kun je bijvoorbeeld omzetbelasting als middel kiezen, zoals ik. Daar heb ik hele ingewikkelde zaken kunnen oppakken en uitwerken. Ik heb memo’s geschreven voor de vakgroepen en voor het landelijk vaktechnisch overleg. Dus ook op vaktechnisch gebied kom ik hier aan mijn trekken.

Een beter imago voor de Belastingdienst

Ik merk dat de Belastingdienst niet altijd even positief wordt neergezet in de media. Daar wil ik graag iets aan doen. In mijn rol als fiscalist kan ik bijvoorbeeld het proces van belastingheffing beter maken. Als ik posten op me kan nemen en ervoor kan zorgen dat de heffing eerlijk en volgens de wet verloopt dan heeft de belastingplichtige daar profijt van. Daarmee kan ik het beeld van de Belastingdienst beter maken. Het is niet persé waarom ik voor de Belastingdienst heb gekozen, maar de maatschappelijke relevantie is wel een mooie bijkomstigheid.

“Ik bouw hier een netwerk op waar ik mijn hele carrière lang profijt van zal hebben.”

Verschillende afdelingen ontdekken

De afgelopen tijd zat ik bij Grote Ondernemingen (GO) in Amsterdam en nu bij MBK in Rotterdam. Die locaties zijn natuurlijk anders, maar het grootste verschil zit in de behandeling van de belastingplichtige. Bij MKB sta je veel dichter bij de ondernemer en dat maakt het een heel ander proces. Bij GO stel je je zakelijker op omdat je daar vaak te maken hebt met adviseurs en niet met de ondernemer zelf. Door op verschillende afdelingen en met verschillende soorten belastingplichtigen te werken, ontwikkel je je fiscaal heel breed.

Het hele land door

Doordeweeks werk ik op veel verschillende locaties. Ik ben nu in Rotterdam geplaatst, maar ik werk door heel Nederland. Ik zit bijvoorbeeld ook geregeld in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Het werk zelf is ook heel afwisselend: ik geef veel presentaties, schrijf ook veel, maar maak ook verweren en voer hoorgesprekken. Daar zit een deel interne vaktechniek in, maar ook veel contact met de belastingplichtige. Een heel divers palet aan werkzaamheden dus wat mij heel goed bevalt.

Inspirerende organisatie

Voorlopig wil ik graag bij de Belastingdienst blijven werken. Ik vind het een hele inspirerende organisatie; de mensen hier willen écht wat bereiken en krijgen veel goede dingen voor elkaar. Daarnaast kun je hier mooie kansen krijgen, door bijvoorbeeld een vaktechnische rol op je te nemen. Wat ik ook veel zie is dat fiscalisten aan de slag gaan bij het ministerie van Financiën. Dat lijkt mij ook leuk. Wat mij betreft liggen hier kansen genoeg.’