man kijkt lachend in camera

'In slechts een half jaar tijd heb ik mijn eigen skills enorm zien verbeteren.'

Troy, ICT-trainee system engineer

24 mrt 2021

‘Na mijn studies heb ik een half jaar geleden direct gekozen voor een ICT-traineeship bij de Belastingdienst. Ik zeg studies, want ik heb al een stevig opleidingstraject achter de rug. Ik ben begonnen op het vmbo, daarna heb ik een mbo-opleiding ICT op niveau 3 en 4 gedaan en dáárna een hbo-opleiding ICT. Omdat ik vond dat ik praktijkervaring miste, wilde ik niet direct werken maar een traineeship doen. Ik zocht een grote organisatie en kwam al snel bij de Belastingdienst terecht. Het ICT-traineeship system engineer sprak me inhoudelijk aan, maar ik vond het ook interessant dat je werk een maatschappelijk doel dient.

Zelf kiezen wat je leuk vind

Als trainee begin je eerst met drie cursussen: Agile-Scrum, PRINCE2 en ITIL. Afhankelijk van de afdeling waarop je gaat werken krijg je nog specifieke opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende Microsoftcertificeringen. Tijdens de onboarding heb je gesprekken met verschillende managers waarin je gaat onderzoeken in welke richting je wilt werken. Ik zit nu bij de afdeling Generiek.NET-hosting. Ik ben betrokken bij het neerzetten van een PaaS-platform dat in de toekomst alle .NET-applicaties gaat hosten van de Belastingdienst.

Innovatieve hostingomgeving

Als een .NET-ontwikkelaar binnen de Belastingdienst een applicatie ontwikkelt dan komt deze via een geautomatiseerde stap op ons platform terecht. Dit proces duurde voorheen weken of maanden en hebben we nu teruggebracht tot enkele minuten. Eigenlijk zijn wij een soort private cloud provider binnen de Belastingdienst. De interne klant hoeft zich geen zorgen te maken over de infrastructuur, maar is wel zelf verantwoordelijk voor de code en ontwikkeling van de applicatie. Als dat binnen de richtlijnen van ons platform gebeurt, kunnen wij garanderen en verzorgen dat alles naar behoren werkt.

“In slechts een half jaar tijd heb ik mijn eigen skills enorm zien verbeteren.“
man en vrouw achter laptop
vrouw en man lopend door de gangen

Topteam

Mijn collega’s en ik houden erg van vooruitgang op het gebied van automatisering. We staan echt bekend als een van de meest vooruitstrevende teams binnen de Belastingdienst. Het is een relatief klein team en bestaat voornamelijk uit twintigers en dertigers. Zoals veel professionals in de ICT werken we op een Agile-manier. We doen elke dag een stand-up waarin we de taken bijhouden en structuur aanbrengen in onze werkwijze. We houden ook een scrumboard bij waarop je op elk moment kunt zien wat er moet gebeuren. Aan het einde van een sprint – die bij ons twee weken duurt – doen we een review en retrospective om te kijken wat er goed ging en wat er in de toekomst beter kan. Het werk vind ik heel leuk en mijn collega’s vind ik echt top. We hebben een leuk team en maken veel lol met elkaar.

Met z’n allen naar Ignite

Een groot verschil met de private sector is dat je bij de Belastingdienst veel meer aan je eigen ontwikkeling kunt werken. Ik kan verschillende opleidingen en cursussen volgen: vakinhoudelijke cursussen, maar ook cursussen die in het teken staan van je persoonlijke skills. Het wordt hier echt aangemoedigd om actief aan jezelf te werken. Ook gaan we geregeld met onze afdeling naar interessante beurzen zoals Ignite, waar alle nieuwe Microsofttechnologieën worden gepresenteerd.

Complexe ICT

In een half jaar tijd heb ik mijn eigen skills enorm zien verbeteren. De komende tijd wil ik nóg meer leren over wat ik nu doe en uiteindelijk zou ik graag expert willen worden. Daarna zou ik wel een kijkje willen nemen bij een ander team, binnen de Belastingdienst of op een andere plek binnen de overheid. Maar voorlopig zit ik hier wel goed. De complexiteit van de ICT-systemen geeft me heel veel doorgroeimogelijkheden.’