"Zelf initiatief nemen wordt niet alleen gewaardeerd, het wordt toegejuicht"
Bart & Prabhjot
18 nov 2024
Tien jaar geleden begon Bart bij de BelastingTelefoon. Hij heeft het zo naar zijn zin dat hij nog steeds bij de Belastingdienst werkt. Inmiddels is hij bezwaarbehandelaar van de aangifte inkomstenbelasting. Prabhjot begon drie jaar geleden als medewerker invordering bij de Belastingdienst: "Ik was bezig met mijn studie fiscaal recht en zag bij de Belastingdienst een functie die daar perfect bij aansloot."
Prabhjot: Je zit al tien jaar bij de Belastingdienst. Waarom bevalt de Belastingdienst zo goed?
Bart: "Het is een combinatie van vrijheid, fijne collega’s en de veelzijdigheid van het werk. Ik beheer mijn eigen agenda, dus als er geen vergaderingen of afspraken in staan, heb ik de vrijheid om thuis te werken. Op het kantoor van de Belastingdienst in Eindhoven zijn allemaal flexplekken, maar ik vind het prettig een eigen plekje te hebben. Daarom ben ik vaak wat vroeger op kantoor, zodat het bureau waar ik graag zit nog beschikbaar is. Daarnaast vind ik de collega’s fijn. Afgelopen week was er een teamdag met een lunch in Maastricht en een rondleiding door de grotten. Deze week nemen we afscheid van een teamlid dat 47 jaar bij de Belastingdienst heeft gewerkt. Dat kan ik niet meer halen, maar 40 jaar gaat me wel lukken. Blijf jij ook lang bij de Belastingdienst denk je?"
Prabhjot: "Ik zie dat collega’s inderdaad lang bij de Belastingdienst blijven werken. Dat snap ik wel, de Belastingdienst is een fijne werkgever. Als moeder is de optie om thuis te werken heel prettig, dan kan ik mijn kinderen naar school en naar de opvang brengen en daarna meteen aan de slag. Zo verlies ik geen reistijd en maak ik gewoon mijn uren. Ook hebben wij teamuitjes en regelmatig borrels. Ik ben aangesloten bij de personeelsvereniging: voor mijn kinderen komt Sinterklaas of Piet langs met cadeaus, je kunt boswandelingen maken met je collega’s of meedoen aan verschillende uitjes. En het werk is flexibel. Vaak ga ik ’s avonds nog even door als de kinderen slapen. Het is zo afwisselend, dat ik daarom niet snel zal weggaan."
Prabhjot: Maar vertel, hoe begon jouw carrière bij de Belastingdienst, en wat doe je nu?
Bart: "Ik begon in 2014 als uitzendkracht bij de BelastingTelefoon. Dat was een superleuke, drukke baan. Als de naheffingen na elk kwartaal bij de ondernemers op de deurmat vielen, stond bij ons de telefoon roodgloeiend. Op een drukke dag had ik 110 gesprekken. Ik vond het leuk om alle vragen te beantwoorden en zo mensen te helpen. Terwijl ik daar werkte, leerde ik de systemen en de cultuur goed kennen. Ik vind de informele bedrijfscultuur fijn, de lijntjes met de managers zijn kort. Ik had het zo naar mijn zin dat ik besloot te blijven.
In tien jaar heb ik allerlei functies gehad binnen de Belastingdienst. Nu ben ik bezwaarbehandelaar van de aangifte inkomstenbelasting. Ik controleer aangiften inkomstenbelasting van belastingplichtigen en behandel bezwaarschriften tegen aanslagen. Veel mensen die niet precies weten wat ik doe, denken dat ik altijd naheffingen opleg, maar ik maak juist ook mensen blij als ze bijvoorbeeld meer geld terugkrijgen dan ze dachten. Ik ben ook werkbegeleider en help collega’s bij een moeilijke fiscale casus, zodat ze verder kunnen. Laatst hadden we bijvoorbeeld een casus waarbij we uitzochten of een belastingplichtige wel of geen revisierente verschuldigd was. Daarnaast reageer ik op inzageverzoeken van mensen die willen weten welke gegevens van hen worden bewaard. Een veelzijdige baan dus."
Bart: Prabhjot, hoe ben jij bij de Belastingsdienst begonnen?
Prabhjot: "Ik had net een baby gekregen toen corona uitbrak. De lockdown begon in mijn verlof en voor mijn gevoel zat ik veel te lang thuis. Ik was bezig met mijn studie fiscaal recht – die doe ik nog steeds – en zag bij de Belastingdienst een functie die daar perfect bij aansloot. Het was een mbo-functie voor een medewerker invordering. De functie was onder mijn opleidingsniveau, maar vanwege mijn fiscale achtergrond wilde ik graag een baan die bij mijn opleiding aansloot. Van kennissen die bij de Belastingdienst werken, hoorde ik dat je, als je eenmaal bij de organisatie werkt, makkelijk horizontaal of verticaal kunt doorgroeien. Mijn eerste baan bij de Belastingdienst was als uitzendkracht bij de directie Centraal Administratieve Processen (CAP). Ik zorgde voor de betalingsregelingen. Als mensen bijvoorbeeld een schuld hadden of betalingsuitstel hadden aangevraagd vanwege corona, trof ik een regeling met ze. Ik wilde graag in dienst, maar mijn sollicitatie werd afgewezen omdat ik te hoog was opgeleid voor de functie. Ze adviseerden hogerop te solliciteren. De afwijzing is een stimulans geweest om dat te doen."
Bart: En dat is gelukt, toch? Wat doe je nu?
Prabhjot: "Klopt, ik ben nu vaktechnisch adviseur (VTA) bij MKB Formeel Recht. Ik houd me onder meer bezig met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet open overheid (Woo). De Woo verplicht overheidsinstanties om bepaalde documenten en informatie openbaar te maken. Bij de Belastingdienst krijgen we regelmatig verzoeken binnen voor openbaarmaking van informatie op basis van de Woo. Als we zo’n verzoek binnenkrijgen, kijk ik of de gevraagde informatie te publiceren is. Ik handel ook de inzageverzoeken en bezwaren af die over de AVG binnenkomen, ik geef inhoudelijke presentaties over de AVG-wetgeving en adviseer collega’s. Ook ben ik werkverdeler voor de AVG, dus ik verdeel de binnengekomen verzoeken onder het team.
Zelf initiatief nemen wordt gewaardeerd, mijn vaktechnisch coördinator moedigt me aan zelf met interessante onderwerpen te komen voor de presentaties. Dat is fijn, want ik wil mijn kennis graag overdragen. Ook ben ik medewerker formeel recht. Ik behandel in die functie dossiers en bezwaarschriften waarbij de focus ligt op formeelrechtelijke onderwerpen, zoals de ontvankelijkheid van een bezwaarschrift. Verder neem ik vaak deel aan de activiteiten van formeel recht. Ik ben hierdoor ook weleens bij een zitting in de rechtbank geweest. Het was superinteressant om te zien hoe de fiscale regels door de wederpartij anders geïnterpreteerd werden. Bijvoorbeeld over het aftrekken van bepaalde kosten en de discussie die daarover ontstond. Een bezwaar of verweer begint op papier, in de rechtbank sta je voor het eerst fysiek tegenover elkaar. Ik zou graag doorgroeien naar een functie als procesdeskundige of verweerder in de rechtbank."
Bart: En, is het inmiddels gelukt je studie af te maken?
Prabhjot: "Nog niet. Zoals eerder gezegd combineer ik twee functies, en daarnaast studeer ik Formeel Recht. Dat is best hectisch af en toe. Dat ligt aan mezelf hoor, als het even rustig is, zeg ik: geef mij maar een ander dossier of een bezwaar. Soms heb ik me daar net helemaal in verdiept en komen er ineens meerdere bezwaren tegelijkertijd binnen. Door de drukke baan en kleine kinderen thuis lukt het me nog niet om in mijn eigen tijd die studie af te ronden. Ik moet nog één vak volgen en daarna mijn scriptie schrijven. Daar heb ik al een onderwerp voor gekozen, waar mijn collega’s naar uitkijken omdat er nu veel onduidelijkheid over is. Ik ga onderzoeken of er concrete criteria moeten komen om aan te geven dat een vereiste aangifte niet is gedaan. Op dit moment zijn er namelijk geen vaste criteria en bekijkt de rechter dat per casus."
Bart: Heb jij iemand tegen wie je opkijkt?
Prabhjot: "De vaktechnisch coördinator bij Grote ondernemingen AVG is een vrouw van kleur. Deze vrouw inspireert me. Ze stelt vragen, motiveert me en heeft een positieve houding. Doordat vrouwen in deze functies zichtbaar zijn, durf ik mijn ambities uit te spreken en heb ik het vertrouwen dat als ik mijn werk goed doe, ik ook kans maak op dit soort banen. De landelijke vaktechnische coördinator is trouwens ook een vrouw. Ik vind het mooi om te zien dat vrouwen binnen een organisatie hogerop komen en gezien worden."
Prabhjot: Heb jij tijd en ruimte om te ontdekken wat je leuk vindt?
Bart: "Jazeker. Na een jaar in dezelfde functie word ik vaak wat onrustig en zoek ik naar een nieuwe uitdaging. Dus ik wissel nog weleens van afdeling, en dat is mogelijk zonder te solliciteren. Het is een horizontale verschuiving, hetzelfde soort werk maar dan in een ander team. Zo heb ik bijvoorbeeld een jaar een uitstapje gemaakt als werkbegeleider op de afdeling TalentWerkt!, waar ik collega’s met een arbeidsbeperking begeleidde. De een was slechtziend, de ander slechthorend, weer een ander had autisme. Het is een mooie club mensen die onder hun eigen voorwaarden goed afgestemd werk deden. Laatst werd ik gebeld door een oud teamleider voor een interessante functie in haar team. Ik spreek haar binnenkort over deze rol en de mogelijkheden. Ik vind het belangrijk om mijzelf te verbreden en te verdiepen. Maar wel bij de Belastingdienst, want hier voel ik me thuis."
Dit artikel is afkomstig van de commerciële redactie van Intermediar. Fotograaf: Ruby Salazar de la Jara.