Ontdek het duale traject

Zit jij in het (voor)laatste jaar van je vwo of heb jij hbo-propedeuse accountancy gehaald? Met het duale accountancytraject bij de Belastingdienst word je na het vwo of met een hbo-p in negen jaar tijd - en met een bachelor in zeven jaar - opgeleid tot registeraccountant (RA). Je doet eerst de bachelorstudie accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit, in combinatie met een fiscale opleiding bij de Belastingdienst. Vervolgens doe je een master en post-master accountancy en eindig je met een praktijkopleiding tot registeraccountant. Je behaalt hiermee niet alleen de officiële RA-titel maar krijgt ook gedurende het hele traject betaald. Bij de Belastingdienst hoef je dus geen keuze te maken tussen studeren of werken: je doet het gewoon allebei.

Theorie en praktijk

Tijdens de accountancy opleiding aan onze eigen BelastingdienstAcademie word je onder meer getraind in fiscaliteit (dat wil zeggen: alles wat met belasting te maken heeft) en controletechnieken, maar ook in je professionele vaardigheden zoals het voeren van lastige gesprekken met klanten. De interne opleiding wissel je af met periodes waarin je werkt op een belastingkantoor in jouw regio, waar je begeleid wordt door een mentor en samenwerkt met ervaren vakspecialisten zoals fiscalisten en belastingcontroleurs, IT-auditors, invorderaars en accountants. Daarnaast krijg je een uniek kijkje in de keukens van allerlei bedrijven. Naarmate je kennis en inzicht groeien, zal je steeds zelfstandiger gaan werken. Bij de Belastingdienst krijg je veel verantwoordelijkheid, maar je krijgt ook alle ruimte om persoonlijk te groeien.

Hoe ziet het traject eruit?

Tijdens de opleiding aan de BelastingdienstAcademie wisselen theorie en praktijk elkaar af, maar ook gedurende de rest van het traject combineer je studeren met werken op een belastingkantoor in jouw regio.

Collega's lopen met elkaar over de gang

01 / Opleiding BelastingdienstAcademie

Aan het begin van je bachelorstudie accountancy start je met de fiscale opleiding aan onze BelastingdienstAcademie, die drie jaar duurt. De opleiding zal twee tot drie dagen per week ingeroosterd worden, met één tot twee dagen voorbereiding en zelfstudie. Gedurende deze opleiding heb je ook groeigesprekken om te werken aan je professionele vaardigheden.

Meteen een contract

Bij de start van de interne opleiding krijg je een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Zodra je de interne opleiding aan de BelastingdienstAcademie met goed gevolg hebt afgerond, ga je aan de slag op een belastingkantoor en krijg je een vaste arbeidsovereenkomst. Het vervolg van het duale traject tot en met het behalen van je RA-titel vindt plaats op de kantoren waar je werkt.

Verhalen van onze mensen

Interesse in het duale traject?

Ga je studeren of ga je werken? Kies allebei. Laat je opleiden tot de beste accountant voor Nederland en solliciteer naar het duaal accountancytraject bij de Belastingdienst.