Het Tax Talent Traineeship

Solliciteer
Tax talent trainee in gesprek met mentor

Het Tax Talent Traineeship

Het Tax Talent Traineeship

Speciaal voor fiscale topstudenten is er het Tax Talent Traineeship. Tijdens dit twee jaar durende traject ervaar je de vele facetten van het werk bij de Belastingdienst, het ministerie van Financiën en eventueel een organisatie in het buitenland, en ontwikkel je je tot een zelfstandige professional.

Wat ga je doen?

Als Tax Talent Trainee krijg je zicht op de totale fiscale keten, van wetgeving tot uitvoering. Hierbij krijg je te maken met gecompliceerde fiscale casuïstiek en voer je de regie over je eigen ontwikkelproces, producten en resultaten. Je bouwt een relevant professioneel netwerk op, zowel binnen als buiten de organisatie, en werkt samen met andere disciplines, zoals ICT’ers, data-analisten, accountants, EDP’ers en gedragsdeskundigen. Als trainee lever je daarnaast een bijdrage aan de Belastingdienst als kennisorganisatie. Je deelt je visie en verzorgt bijvoorbeeld webinars. Vanaf het begin van het traject bouw je een portfolio op; deze bespreek je regelmatig met je begeleider(s).

Als trainee ben je gedeeltelijk regisseur van je eigen traject.

Het eerste jaar als trainee

Je start met een introductie op het ministerie van Financiën waarin het hele werkveld wordt geschetst. Daarna ga je aan de slag in het segment Grote Ondernemingen met een opdracht in de individuele klantbehandeling. Je participeert in vooroverleg, doet uitspraak op bezwaar, redigeert verweerschriften en beoordeelt aangiftes van grote posten. Ook kun je bijvoorbeeld werken aan de gevolgen van een uitspraak van het Hof van Justitie.

Je vervolgt het traject bij het segment Midden- en Kleinbedrijf, waar je een grote diversiteit aan werkzaamheden aantreft. Denk hierbij aan zzp’ers in de zorg, maar ook aan een ondernemer met een enorme vastgoedportefeuille. Om deze posten goed te kunnen beoordelen, moet je beschikken over een brede kennis van de relevante belastingmiddelen. Je rond het eerste traineejaar af in de politieke en beleidsmatige context op het ministerie van Financiën.

Je krijgt een goede indruk van de Belastingdienst én het Ministerie van Financiën.

Het tweede jaar als trainee

Het tweede traineejaar start je met een detachering. Je werkt bijvoorbeeld vier maanden in Brussel bij de Europese Commissie. Of je vertrekt naar Parijs om bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) te werken. Heb je veel affiniteit met formeel recht? Dan is een detachering bij het Gerechtshof in de rol van griffier wellicht een goede plek voor jou. Wil je liever kennismaken met de fiscale vraagstukken van buitenlandse investeerders? Dan kun je aan de slag op een kantoor van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in New York of Washington. De laatste maanden in het tweede jaar zijn maatwerk. Je gaat dan werken op een positie die het meest bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling als fiscalist.

Bekijk video

Traineeship van Tax Talent Trainee Luuk Bosch

Dit bieden we

Tijdens je traineeship begeleiden we je voortdurend. Je krijgt een mentor aangewezen en werkt met praktijkbegeleiders. Tegelijkertijd word je in de uitvoering van je opdrachten ondersteund met opleidingen. Deze zijn gericht op de ontwikkeling van je vakinhoudelijke kennis én soft skills, zoals sociale en communicatieve vaardigheden. Enkele voorbeelden van die opleidingen zijn:

  • De werking van Brussel
  • Tax accounting
  • Vaardigheidstraining adviseren
  • Verweerschriften schrijven en procesvoering

Je bouwt een enorm netwerk op, zowel binnen als buiten de Belastingdienst.

Inschrijven

Het Tax Talent Traineeship start op 2 momenten per jaar, in maart en in september. Wil je liever eerder instromen? Dan kun je tot aan de start van het traineeship een tijdelijke opdracht vervullen bij de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor het Tax Talent Traineeship moet je minimaal een 7,5 als gemiddeld mastercijfer hebben. Daarnaast vragen we om een aanbevelingsbrief van een hoogleraar. Tijdens de sollicitatieprocedure krijg je ook een assessment. Hierdoor krijg je goed zicht op je sterke punten, talenten en ontwikkelpunten voor het traject.