Tax Talent Traineeship

Opzet Tax Talent Traineeship

Het Tax Talent Traineeship laat je vele facetten van het werk bij de Belastingdienst en het ministerie van Financiën ervaren. Je krijgt zicht op de totale fiscale keten van wetgeving tot uitvoering. Het traineeship heeft ook veel aandacht voor de internationale ontwikkelingen zoals die door bijv. de Europese Commissie en de OESO geëntameerd worden. Je start met een introductie op het ministerie van Financiën waarin het hele werkveld wordt geschetst. Daarna ga je aan de slag in het segment Grote Ondernemingen met een opdracht in de individuele klantbehandeling. Je vervolgt het traject bij het segment Midden- en Kleinbedrijf. Tussentijds werk je ook aan een persoonlijke opdracht. Het eerste traineejaar rond je af in de politieke en beleidsmatige context op het ministerie van Financiën. Het tweede traineejaar start met een opdracht op een detacheringsplek in het buitenland of bij een andere organisatie. Het traineeship is daarna steeds meer maatwerk: wat past bij jou in je ontwikkeling als fiscalist?

Het Tax Talent Traineeship start op 2 momenten per jaar, in april en in september. Wil je liever eerder instromen bij de belastingdienst dan op de officiële startdatum van het Traject? Dan bestaat de mogelijkheid om een tijdelijke opdracht te vervullen bij de Belastingdienst, tot aan de start van het Tax Talent Traineeship.

"Dit is hét traineeprogramma voor fiscale topstudenten met ambitie! "

 

Wat verwacht de Belastingdienst van de trainee?

Als tax talent trainee ben je in staat je te ontwikkelen en te groeien naar een excellente professional. Je voert de regie over je eigen ontwikkelproces, producten en resultaten. Innoverend handelen staat hierbij centraal, met als uiteindelijk doel het bieden van toegevoegde waarde aan de organisatie.

Hoe faciliteert de Belastingdienst de trainee?

De Belastingdienst faciliteert je ontwikkeling door een effectieve begeleiding. Naast een mentor uit de top van de vaktechniek werk je met praktijkbegeleiders. Tegelijkertijd word je in de uitvoering van je opdrachten ondersteund met gerichte opleidingen.

“Een divers aanbod aan complexe fiscale vraagstukken'" - Martijn Veltrop 

Uitdagende praktijkopdrachten

De praktijkopdrachten in dit traineetraject richten zich op de fiscale praktijk en fiscale vraagstukken die er toe doen, die bij voorkeur meerdere belastingen en processen raken en een zeker gewicht en urgentie hebben. Van jou als trainee worden creatieve oplossingen en aanpakken verwacht op basis van een gedegen fiscale kennis en veelal intensieve samenwerking. Gedurende het traineeship mag je je tanden zetten in gecompliceerde fiscale casuïstiek.

Bij het segment Grote Ondernemingen van de Belastingdienst krijg je te maken met grote (financiële) belangen. Je participeert in vooroverleg, doet uitspraak op bezwaar, redigeert een verweerschrift en je beoordeelt aangiftes van grote posten. Ook kun je bijvoorbeeld werken aan de gevolgen van een uitspraak van het Hof van Justitie. Je zal merken dat wetgeving, beleid en uitvoering hand in hand gaan. Je praat met professionals uit het hele speelveld en krijgt al snel veel verantwoordelijkheid.

Bij het segment Midden en Klein Bedrijf van de Belastingdienst tref je een enorme diversiteit aan werkzaamheden aan. Je kunt hierbij denken aan zzp’ers in de zorg, maar ook aan een ondernemer met een enorme vastgoedportefeuille. Voor een goede beoordeling van deze posten is het van belang de beschikking te hebben over een brede kennis van de relevante belastingmiddelen.

“Je krijgt een goede indruk van de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën.” - Manon Vervuurt 

Het tweede traineejaar start je met een detachering. Je werkt bijvoorbeeld 4 maanden in Brussel bij de Europese Commissie aan fiscale vraagstukken. Of je vertrekt 4 maanden naar Parijs om bij de OESO aan de slag te gaan met de ontwikkelingen zoals die voortvloeien uit het BEPS action plan. Heb je veel affiniteit met formeel recht? Dan is een detachering bij het Gerechtshof in de rol van griffier wellicht een goede plek voor jou. Of wil je kennismaken met de fiscale vraagstukken van buitenlandse investeerders en ga je een paar maanden aan de slag op een kantoor van de NFIA in New York of Washington?

De laatste maanden in het tweede jaar zijn maatwerk. Je gaat dan werken op een positie die het meest bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling als fiscalist.

Leren met en van elkaar

In het Tax Talent Traineeship bouw je een relevant professioneel netwerk op, zowel binnen als buiten de organisatie. Je werkt met elkaar samen, voert de dialoog en discussieert.

Opleidingen

De opleidingen in het Tax Talent Traineeship ondersteunen de opdrachten en lopen langs de volgende drie lijnen:

  • Kennis van de organisatie en de bedrijfsprocessen
  • Verdieping van de fiscale vakkennis en kennis van de fiscale infrastructuur
  • Optimaliseren van communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit

Voorbeelden van opleidingen:

  • De werking van Brussel
  • Tax accounting
  • Vaardigheidstraining adviseren
  • Verweerschriften schrijven en procesvoering

Ontwikkeling: de trainee en de Belastingdienst

De trainee levert een bijdrage aan de Belastingdienst als kennisorganisatie. Je wordt uitgenodigd om je visie te delen. Je verzorgt bijvoorbeeld een webinar waarin je je kennis deelt. Je voert steeds meer de regie op je eigen ontwikkeling. Je wordt hierbij geholpen door vanaf het begin van het traject actief een portfolio op te bouwen. Deze bespreek je regelmatig en je organiseert je feed-back.

Tijdens de sollicitatieprocedure krijg je een assessment. Dit assessment levert je zicht op je sterke punten en talenten en je ontwikkelpunten voor het traject. Je portfolio hanteer je in het Tax Talent Traineeship als ontwikkel- en beoordelingsdossier. Het is tevens een dossier dat richtinggevend kan zijn voor je ontwikkeling als young professional na afloop van het traineeship. Solliciteer nu!