Aan de slag bij de Belastingdienst

Aan de slag bij de Belastingdienst

Als je het gehele sollicitatietraject met succes hebt doorlopen, mogen we je verwelkomen als nieuwe collega. Bij de Belastingdienst doen we er vervolgens alles aan om je zo goed mogelijk wegwijs te maken binnen de organisatie, zodat je goed voorbereid kunt starten met je nieuwe baan. Lees meer over hoe we je voorbereiden op je eerste werkdag, het onboardingprogramma en tips & tricks van collega’s die je voorgingen.

Je eerste werkdag

Starten met een nieuwe baan is momenteel iets anders dan we gewend zijn. Bij de Belastingdienst werken we nu hoofdzakelijk vanuit huis, tenzij dit echt niet anders kan. Onder normale omstandigheden werken we uiteraard meer op kantoor. Het is afhankelijk van jouw functie of en in welke mate thuiswerken dan tot de mogelijkheden behoort. Toch willen we je, ook onder de huidige omstandigheden, natuurlijk zo goed mogelijk op weg helpen. Dat doen we onder andere via de Welkom@BD app, die je kunt downloaden in de App Store of Play Store. Als je bent aangenomen, krijg je hiervoor een uitnodiging toegestuurd.

Persoonlijke begeleiding

Om je goed op weg te helpen, zorgen we voor voldoende persoonlijke begeleiding zodra je begint bij de Belastingdienst. Zo kun je worden gekoppeld aan één of meer begeleiders. Je krijgt daarmee gelegenheid om het vak en je nieuwe werkgever beter te leren kennen.

Onboarding

Als je bent aangenomen bij de Belastingdienst, volg je tijdens je eerste maand ons onboardingprogramma. Je ontvangt voor die tijd een uitnodiging voor onze speciaal ontwikkelde onboarding-app, waarin je alvast meer handige informatie vindt die je voorbereidt op je start. Ons onboardingprogramma is een algemeen programma voor alle nieuwe medewerkers bij de Belastingdienst, ongeacht functie of organisatieonderdeel. Met ons ‘Generiek Programma Onboarding’ willen we je graag welkom heten in onze organisatie en ervoor zorgen dat je soepel van start gaat in je nieuwe baan. Het programma bestaat uit twee onderdelen: een live-webinar en zelfstudiemodules. 

1. Live webinar
Tijdens onze live webinar laten we je kennismaken met de missie, de visie en de belangrijkste kernwaarden van de Belastingdienst. Het online event duurt één dagdeel en alle nieuwe medewerkers van de Belastingdienst haken hierbij aan. 

2. Zelfstudiemodules
In de week na het webinar ontvang je van ons een e-mail op je nieuwe Belastingdienst mailadres met alle informatie die je nodig hebt: de Opstartgids, informatie over de training ‘Verdieping integer handelen’ en de weg naar onze leeromgeving, ook wel de ‘Digitale Belastingdienst Academie’. Binnen de Digitale Belastingdienst Academie vind je alle benodigde zelfstudiemodules die je dient te doorlopen als onderdeel van je onboarding. Denk aan onderwerpen als integriteit, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en informatiebewustzijn. 

Tips & tricks

Al heel wat collega’s zijn je voorgegaan. Zij zijn allemaal gestart in onze grote overheidsorganisatie en hebben daar veel van geleerd. We hebben ze daarom gevraagd tips & tricks op te stellen waar je hopelijk wat aan hebt.

“Nergens zijn er zoveel afkortingen als bij de overheid, en deze zal je in het begin echt niet allemaal kennen. Laat je er niet door afschrikken: na verloop van tijd leer je ze vanzelf. Twijfel je of je weet waar een afkorting voor staat? Vraag het gerust.”

“Leg je collega’s vragen voor. Je bent nieuw, dus iedereen begrijpt dat je nog veel moet leren. Ik merk dat collega’s graag willen helpen.”

“Stel vragen en wees proactief: aarzel niet om te vragen om hulp. Dit kan zowel bij je begeleider(s) als bij je collega’s. Iedereen begrijpt dat jij nog zaken moet leren en in de praktijk zal je merken dat ze allemaal voor je klaarstaan.”

“Leer je collega’s kennen en leg goed contact met iedereen in je team. Jullie gaan waarschijnlijk veel samenwerken en zo weet je elkaar, ook in de tijd van het thuiswerken, goed te vinden.”