De Belastingdienst: juridischer dan je denkt

Natuurlijk, bij de Belastingdienst draait veel om cijfers. Maar ook om een nauwkeurig proces dat zorgvuldig in wetten is vastgelegd. Burgers en bedrijven moeten kunnen vertrouwen op die wetten,en daarmee op een betrouwbare en transparante Belastingdienst. Over de inhoud en de gevolgen van die (fiscale) wetten en processen heeft de wetgever goed nagedacht. Maar in een veranderende samenleving, kunnen wetten en processen anders uitpakken dan oorspronkelijk bedoeld. En dan is het van belang dat we ook juridisch maatwerk verlenen wanneer de wet die ruimte biedt. Onze juridische specialisten houden zich daarmee bezig, de meesten doen dat op het gebied van formeel/civiel recht, in de rol van specialist medewerker invordering of als behandelaar van bezwaar- en beroepsschriften of boete- en fraudecoördinator.

Blijven ontwikkelen, als organisatie én als persoon

Het kennisniveau van onze organisatie is al zeer hoog. Echter blijven we bij de Belastingdienst investeren in onze mensen: zo zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst een up-to-date kennisorganisatie kunnen blijven. Wanneer je werkt binnen het juridische vakgebied is het belangrijk dat je boven op de wet- en regelgeving zit. Het werk vraagt om kennis en ervaring, maar ook om doorzettingsvermogen en creativiteit. Je krijgt de ruimte en tijd om op de hoogte te blijven van de nieuwste fiscale constructies en de relevante juridische ontwikkelingen. Wat zegt de wet, de jurisprudentie en het beleid? En wat zijn de feiten en omstandigheden rondom dit specifieke geval? Zo analyseer je waar jouw handelingsruimte ligt en of je maatwerk kunt bieden. Dat laatste is nodig omdat de wet natuurlijk hetzelfde blijft, maar elke casus die je behandelt uniek is. Dit zorgt ervoor dat je continu nieuwe kennis opdoet en jezelf verder ontwikkelt.

Van toezicht tot fraudebestrijding

De werkzaamheden binnen het juridische vakgebied zijn breed. Zo kun je bijvoorbeeld werken als medewerker toezicht en bezwaar: je behandelt complexe dossiers, verzoeken en bezwaarschriften en vertegenwoordigt de Belastingdienst in beroepsprocedures bij belastingrechter. Maar we hebben ook werk op het gebied van fraudebestrijding. Wanneer er vermoedelijk te weinig belasting wordt betaald, gaan wij op onderzoek uit. We kijken dan vanuit de fiscaliteit of dit toeval is of opzettelijk. Bij dergelijke onderzoeken werken we nauw samen met collega’s en externe instanties. Wanneer er een redelijk vermoeden van een strafbaar feit is, dragen we het over naar de FIOD. Werken op het terrein van formeel en civiel recht kan dus met een brede ervaring en (niet fiscale) achtergrond. Zit er iets voor jou bij? Bekijk de vacatures.

Verhalen van onze mensen

Kijk wat jij kan doen

Ook een bijdrage leveren aan een financieel gezond Nederland? Kijk dan snel bij onze vacatures binnen en solliciteer direct.

Actuele vacatures