Het verhaal achter de verhalen

Als het om het omzeilen van de wet gaat, kunnen mensen bijzonder inventief zijn. Bij de FIOD zijn er legio verhalen over: denk aan het verzwijgen van inkomsten, btw-ontduiking, faillissementsfraude en het witwassen van crimineel geld. Door technologische ontwikkelingen en internationalisering worden fraudevormen ook steeds complexer. De opsporing gebeurt dan ook op veel verschillende manieren: van financieel rechercheren (‘follow the money’) tot digitaal onderzoek, waarbij de meest geavanceerde technieken worden gebruikt om verdachte zaken op te sporen.

Verschillende krantenkoppen met de titels: Net rond fraudeduo oranjewoud sluit zich aan, OM voert strijd op tegen witwassen via bitcoin, FIOD- baas verklaart oorlog aan zwartspaarders, etc.

Het werk bij de FIOD spreekt bij het grote publiek tot de verbeelding, maar vanwege geheimhouding kunnen we helaas niet veel vertellen over hoe we precies werken. Maar neem van ons aan dat werken bij de FIOD niet alleen tot de verbeelding spreekt, maar ook heel leerzaam en veelzijdig is. Werken bij de FIOD vraagt om analytisch vermogen en speurzin, een integere houding en creatiever kunnen denken dan overtreders.

Succes bereik je samen

Succesvol bestrijden van internationale smokkel, fraude en witwassen betekent bij de FIOD ook intensief samenwerken met andere partijen. De FIOD werkt onder meer samen met het Openbaar Ministerie, de politie en andere (buitenlandse) opsporingsdiensten, zoals de Voedsel- en Warenautoriteit. En met het opbouwen van het Anti Money Laundering Centre, een Rijksbreed kennis- en expertisecentrum, investeren we in witwasbestrijding in binnen- en buitenland.

Werken bij de FIOD betekent een bijdrage leveren aan de fraudebestrijding in Nederland en het garanderen van een rechtvaardige maatschappij.

We leiden je op

Als je bent aangenomen als rechercheur bij de FIOD wacht je een uitdagende eerste stap: de rechercheopleiding. In ongeveer vier maanden leer je alle theorie die je nodig hebt voor jouw nieuwe functie en duik je ook in verschillende realistische praktijkopdrachten. Jouw einddoel? Zelfstandig een onderzoek doen als rechercheur.

Lees meer over de rechercheopleiding

Verhalen van onze mensen

Video afspelen Het dark web kent veel geheimen, maar niet voor Thijs, cyber expert bij de FIOD.
Man achter Laptop met groene letters

Actuele vacatures

Niet gevonden wat je zocht?

Meld je aan voor de job alert