Met goede informatiehuishouding bijdragen aan een transparante organisatie

Werken aan een toekomstbestendige informatiehuishouding

Informatie is van essentieel belang voor de werking van de overheid en voor een goed functionerende samenleving. Een goed functionerende overheid begint dan ook bij volledige, betrouwbare en transparante overheidsinformatie. Informatie die juist en volledig moet worden vastgelegd en ook weer snel terug te vinden moet zijn. Informatie die volgens alle (wettelijke) regels gearchiveerd moet worden en waar we verantwoord mee omgaan en verantwoording over kunnen afleggen.

Om dit belangrijke werk bij de Belastingdienst goed te ondersteunen hebben we niet alleen de beste en meest moderne voorzieningen nodig. De ambitie om versneld door te ontwikkelen naar een toekomstbestendige informatiehuishouding, vraagt óók om inzet en kennis van toekomstgericht opgeleide informatieprofessionals.

Zorgvuldigheid boven alles

Bij de Belastingdienst werken we met zoveel data - denk alleen al aan alle gegevens van de inkomstenbelasting -, dat informatiehuishouding de allerhoogste prioriteit heeft. We richten onze systemen zo in dat informatie goed terug kan worden gevonden, maar ook niet te lang wordt bewaard. Om de informatiehuishouding verder te verbeteren, gaat de Belastingdienst fors investeren. In huidige medewerkers, in nieuwe medewerkers, in het beter weten hoeveel en welke informatie we hebben en in betere en gebruiksvriendelijker IT-systemen. Er zijn dan ook volop functies en rollen om je binnen het vakgebied informatiehuishouding te kunnen bewegen en je carrière (verder) vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan informatieadviseur, informatiemanager, informatieanalist óf bijvoorbeeld een recordsmanager. Functies en rollen die van invloed zijn op belangrijke, gevoelige en meestal urgente informatie die van belang is voor álle burgers en bedrijven in Nederland.

Ontwikkel je eigen toekomst

De Belastingdienst focust niet alleen op morgen, maar zeker ook op de toekomst: welke specialismen op het gebied van informatiebeheer zijn er in 2030 nodig? Want in een snel veranderend informatielandschap is ook het vakgebied van informatiehuishouding continu in beweging. Daarom besteden we ook veel tijd aan leren en ontwikkelen. Dus of je nou intern doorstroomt of een nieuwe collega bent, in alle gevallen start je jouw werkzaamheden met een aantal interne opleidingen, die afhankelijk zijn van jouw vooropleiding, voorkennis en je toekomstige functie.

Die opleiding(en) zijn speciaal voor jou ontwikkeld, worden zoveel mogelijk online verzorgd (tenzij het niet anders kan), georganiseerd door de BelastingdienstAcademie met docenten vanuit de praktijk én in het geheel voor jou betaald.

Meer informatie?

Natuurlijk, dat wil je als informatiespecialist. Bekijk onze vacatures of bel een van onderstaande telefoonnummers.