Ambtenaar en ambitie: bij de Belastingdienst blijf je groeien

14 jun 2023

Hoe zorg je ervoor dat je een baan vindt waarin je niet alleen nu op je plek zit, maar straks nog steeds? Ook al heb je op dit moment je droombaan gevonden, het kan zomaar zijn dat je na tijdje niet meer voldoende wordt uitgedaagd of tegen bepaalde belemmeringen aanloopt. Bij de Belastingdienst snappen we dat een baan meer is dan het uitvoeren van werk. Een baan laat je groeien als persoon. En dat betekent dat een baan ook met jóu moet kunnen meegroeien. Daarom is de Belastingdienst de plek waar jij je kunt blijven ontwikkelen – nu en straks.

Persoonlijke ontwikkeling

Er zijn talloze manieren waarop je je kunt ontwikkelen, maar persoonlijke ontwikkeling is een hele belangrijke. Wil je bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in een eventuele volgende stap in je carrière? Of ben je misschien op zoek naar verdieping in hoe je jezelf beter kan presenteren? De loopbaanadviseurs van de Belastingdienst staan altijd klaar om je daarbij te helpen. Je kunt bij hen terecht voor kortdurende trajecten, of juist intensievere begeleiding. Bij korte trajecten kun je bijvoorbeeld denken aan iemand die meekijkt met je brief en cv, en je helpt een selectiegesprek voor te bereiden. Ook een loopbaanscan geeft snel inzicht in wat jouw talenten en drijfveren zijn. Intensievere begeleiding is ook mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je toe bent aan een carrièreswitch. Dan kun je je aanmelden voor een langer loopbaantraject. Hierin ga je op onderzoek uit; wie ben je? Wat zijn je talenten, competenties en drijfveren? Wat zie je jezelf op lange termijn doen? Hierbij krijg je vervolgens ook arbeidsmarktgericht ondersteuning. Zoals hulp en advies bij het in kaart brengen van je persoonlijk arbeidsmarkt met voor jou interessante functies en het ontwikkelen van netwerkvaardigheden.

“Ook al zit je helemaal op je plek binnen de organisatie, er zijn nog tal van mogelijkheden om te blijven groeien. Daarmee is de Belastingdienst dé plek waar jij je kunt blijven ontwikkelen in je carrière.”

Functionele ontwikkeling

Maar ook op functioneel gebied zijn er vele manieren waarop jij je bij de Belastingdienst verder kunt ontwikkelen. Zo kun je een betaalde opleiding volgen, maar bieden we ook loopbaanoriëntatie, management development-programma’s en assessments aan om jouw loopbaan verder vorm te geven. We hebben ook een eigen BelastingdienstAcademie waar we verschillende leertrajecten aanbieden; van management tot IT en van marketing tot HR.

Omdat jij zelf het beste kunt bepalen wat je nodig hebt, ontvang je maandelijks een keuzebudget. Dit budget bestaat uit geld en tijd. Iedere maand bouw je een deel van je persoonlijke keuzebudget op. Dit kun je maandelijks laten uitbetalen, opsparen of inzetten voor extra verlofuren, maar je kunt het ook inzetten voor het volgen van een studie of bijvoorbeeld een nieuwe fiets. Hiermee krijg je de vrijheid om keuzes af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften en ambities, zodat deze aansluiten bij jouw ontwikkeling.

Horizontaal en verticaal doorgroeien

Dat je je bij de Belastingdienst op zoveel manieren kunt blijven ontwikkelen is fijn, maar daar houdt het zeker niet op! Naarmate jij jezelf ontwikkelt, kan namelijk ook de ambitie ontstaan om door te groeien. Dat kan ‘horizontaal’, door binnen je team te verschuiven naar een andere functie of ander takenpakket, maar ook buiten je eigen team. Denk bijvoorbeeld aan een detachering of tijdelijke opdracht binnen een pool binnen de Rijksoverheid. Natuurlijk is ook ‘verticaal’ doorgroeien mogelijk, wat betekent dat je promotie maakt. Heb je de ambitie om je te ontwikkelen naar een strategische functie? Dan is er een mooi strategisch leiderschapsprogramma  om aan deel te nemen. Het moge duidelijk zijn: ook rondom doorgroeien zijn de mogelijkheden bij de Belastingdienst eindeloos.

Verhalen van onze mensen

Begeleiding en ondersteuning

Wat je carrièrevraag ook is; wij denken met je mee. Om te kunnen bepalen wat voor jou een passende ontwikkelstap is, start je altijd met een goed gesprek met je teamleider. Daarna volgt eventueel een gesprek met een van onze loopbaanadviseurs. Zij zullen je uitdagen om vanuit je talenten je grenzen te verleggen én je begeleiden in het hele proces. Want zelfs als je zo helemaal op je plek zit binnen onze organisatie, zijn er ook later nog tal van mogelijkheden om te blijven groeien. Daarmee is de Belastingdienst dé plek waar jij je kunt blijven ontwikkelen in je carrière.