'De post HBO-opleiding fiscaal recht verbreedde mijn carrièreperspectief.'

Jacqueline, Controlespecialist Vpb Grote Ondernemingen

24 mrt 2021

Via een omweg naar de Belastingdienst

‘Welke opleiding ik heb gedaan? Nou, dan moet ik echt even graven in mijn geheugen, want dat is al even geleden, haha. HEAO BE heb ik gedaan, dat heet nu niet meer zo. Na m’n opleiding ben ik begonnen bij KPN, in de financial accounting. Daarna overstap gemaakt naar PostNL waar ik diverse functies in het financiële werkveld heb gedaan. Ik heb er best lang gewerkt, ben loyaal en de arbeidsvoorwaarden waren prima.

Maar op een gegeven moment kreeg ik kinderen, en dat werd voor mij steeds lastiger te combineren met de werkdruk daar. Sommige periodes kon of mocht ik bijvoorbeeld niet vrij nemen in verband met maand/kwartaalrapportages, dat voelde op een gegeven moment benauwend. Wil ik dit heel mijn leven? Op dat moment zag ik een advertentie in de krant van het GAK, het tegenwoordige UWV. Ze zochten looninspecteurs. Helemaal een baan die op dat moment bij mij paste. Je kon van huis uit werken en kreeg een auto, ideaal! Moest wel salaris inleveren, maar dat woog niet op tegen de vrijheid die ik ervoor terugkreeg. Enfin, het GAK werd in de loop der tijd UWV, en mijn taken bij het UWV gingen later weer over naar de Belastingdienst, en zo ben ik dus hier terecht gekomen.

Als vrouw je mannetje staan

Van 2005 tot 2014 heb ik bij het MKB-fraudeteam Den Haag gewerkt, en om het voorzichtig uit te drukken: dat was allesbehalve saai. Wat ik allemaal gezien en meegemaakt heb, daar kun je een boek over schrijven. Eerst deed ik in het fraudeteam alleen controles op loonbelasting, later alle middelen. Dan bereid je bijvoorbeeld zaken voor de FIOD voor, je doet waarnemingen ter plaatse. Best een ‘stevige’ wereld. Als enige vrouw in het team moest ik wel m’n mannetje staan. Je komt in de rauwe wereld van prostituees, taxi’s, horeca en zonnebankcentra. Kassa’s controleren. Heeft het personeel wel een vergunning? Voor wat balans deed ik ook voorlichtingen bij de Kamer van Koophandel en controles bij ‘normale’ bedrijven. Het positieve aan het werk was dat je heel veel meemaakte, dat je heel veel mensenkennis opdeed, maar wat me op een gegeven moment opbrak was dat ik afstompte. Op een gegeven moment kreeg ik ook een heel eenzijdig wereldbeeld wat helemaal niet bij mij paste. En daar werd ik dus niet echt vrolijk van.

“De post HBO-opleiding fiscaal recht verbreedde mijn carrièreperspectief.“
Samen met m'n hond
Werkoverleg
Teamuitje

Van de rosse buurt naar de Zuidas

Ik kreeg al eerder de mogelijkheid om een post HBO-opleiding fiscaal recht te doen, daarmee verbreedde ik mijn carrièreperspectief binnen de Belastingdienst. Ik heb ook allerlei interne verdiepingscursussen gedaan op het gebied van loonbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting.

Bij het Fraudeteam waren het vooral praktijkgerichte, materiële (boeken)onderzoeken. Met meer technisch fiscale kennis op zak kon ik in 2014 de overstap maken naar Grote Ondernemingen, om precies te zijn het APA-ATR team. APA staat voor Advance Pricing Agreements, kort gezegd kan een bedrijf dan vooraf zekerheid krijgen over de fiscale gevolgen van hun transfer pricing systeem. ATR staat voor Advance Tax Rulings, dan worden afspraken gemaakt over de winst in Nederland.

In mijn team controleren wij behalve de fiscale aangiften ook bijvoorbeeld of de eisen die bij de APA/ATR horen worden nageleefd door de bedrijven. Ja, dan kom je uit de wereld van de taxi’s en de prostituees, zit je opeens in de wereld van de Big 4 en de trustkantoren op de Zuidas, hoe leuk is dat?
Het was wel even wennen voor me. Als je voor het eerst een aangifte met negen nullen ziet, weet je dat je met écht grote ondernemingen te maken hebt. Ander leuk aspect aan mijn baan is dat het ook internationaal is. Regelmatig geef je in Nederland gevolg aan een verzoek uit het buitenland, een zogeheten inlichtingenverzoek. Maar je doet ook multilaterale controles. Dan werk je samen met verschillende landen aan een onderzoek. Zo ben ik laatst in Italië geweest. Veel besprekingen gaan in het Engels, dat moest ik echt even ophalen, dus daar heb ik een cursus ‘Business English’ voor gedaan.

Leuke mensen, boze mensen, je komt alles tegen

Het leuke aan mijn werk is dat ik er elke dag op uit kan. De hele dag binnen zitten en heffingen opleggen is niks voor mij. Mijn werk is fiscaal juridisch super interessant, ik heb te maken met leuke mensen, boze mensen, aardige mensen, daar hou ik van. Ik ga voor de inhoud van het werk, maar ik ben ook een mensen mens en hier kan ik dat combineren. Besprekingen doe ik ook het liefst face to face. Ik wil iemand in de ogen kunnen kijken, ik vind de menselijke maat belangrijk. Vaak zie je dat een gesprek beter werkt dan ellenlange mails naar elkaar sturen. Ik haal veel voldoening uit m’n werk. Heb leuke collega’s, we hebben geregeld teamuitjes, die ik graag help organiseren.

Ik kan me hier goed ontwikkelen, heb veel vrijheid van werken en ga nog steeds elke dag blij naar m’n werk, ook omdat het zo dichtbij is dat ik er gewoon naartoe kan fietsen. Ik heb ook alle tijd om naast mijn werk lekker te sporten (hardlopen/tennissen) en om genoeg gezellige dingen te ondernemen. Veertien jaar geleden was ik niet van plan lang te blijven werken bij de Belastingdienst, maar inmiddels zit ik er nog steeds. En elke dag is tot nog toe anders geweest.’