Werken én leren

We kennen het: je bent klaar met je studie, maar eigenlijk nog niet uitgeleerd. Of je bent al begonnen met werken en denkt: is dit het nou? Goed nieuws, bij de Belastingdienst hebben we de perfecte carrièrestap voor jou! Met onze verschillende traineeships en duale werk- en leertrajecten hoef je geen keuze te maken tussen studeren of werken, want je doet het gewoon allebei. Zo ontwikkel jij je binnen no-time van starter tot professional.

Traineeships met impact

Bij de Belastingdienst hebben we allerlei uitdagende traineeships binnen verschillende vakgebieden – van fiscaal en accountancy tot ICT. Binnen welk expertise je ook aan de slag gaat: jouw werk draagt altijd bij aan een financieel gezond Nederland én je krijgt de kans om het beste uit jezelf te halen. Bij de Belastingdienst ontwikkel je je in de richting die jij wilt.

Wil je als starter toch liever meteen aan het werk? Bij de Belastingdienst hebben we ook allerlei mooie startersfuncties op het gebied van accountancy, data & analyse, fiscaliteit, ICT en staf & support.

 • ICT-Traineeships

  Welke traineeships zijn er op het gebied van ICT?

 • Tax Talent Traineeship

  Hét werk- en leertraject voor fiscale topstudenten.

 • Traineeship accountancy

  Met het accountancy traineeship bij de Belastingdienst doe je een pre-master, een master en een post-master accountancy aan een universiteit naar keuze, gefinancierd door de Belastingdienst.

 • Management Traineeship

  Heb jij een wo-master op zak en wil je je talenten en leiderschapsskills verder ontwikkelen? Daag jezelf dan uit in het Management Traineeship van de Belastingdienst.

 • CAP Talentship

  Heb jij een wo-master op zak en wil je je talenten en leiderschapsskills verder ontwikkelen? Daag jezelf dan uit in het CAP Talentship van de Belastingdienst.

 • Rijkstraineeship

  Wil jij jouw talent en drive inzetten voor heel Nederland? Word dan rijkstrainee bij de Belastingdienst, Douane en Dienst Toeslagen.

Duale werk- en leertrajecten

Ben jij (bijna) klaar met je havo, vwo of mbo 4 en wil je in plaats van een traineeship liever een gehele opleiding volgen? Ga dan voor een van onze duale werk- en leertrajecten. Dan haal je niet alleen in een aantal jaar een volwaardig diploma, maar doe je ook direct praktijkervaring op. Wij betalen je studiekosten én je ontvangt ook nog eens elke maand salaris! Benieuwd naar je mogelijkheden? Ontdek hier onze duale trajecten.

Een leuke werkomgeving

Als starter sta je er nooit alleen voor. Je werkt altijd in een team met leuke, ervaren collega’s bij wie je terecht kunt – niet alleen met vakinhoudelijke vragen, maar natuurlijk ook voor de gezelligheid. En omdat je je traineeship of duaal traject begint met een groep andere starters, is er altijd wel iemand met wie je ervaringen kunt uitwisselen. Benieuwd hoe het er bij andere teams of organisatieonderdelen aan toe gaat? Bezoek dan eens een bijeenkomst van B/Jong. B/Jong is een (kennis)netwerk dat young professionals van alle organisatieonderdelen binnen de Belastingdienst met elkaar verbindt, door het organiseren van leuke en leerzame activiteiten. Met al die verschillende contacten binnen de organisatie bouw jij snel een breed netwerk op, leer je veel én voel je je binnen no-time thuis.

Extra voordelen

Een traineeship of duaal traject volgen bij de Belastingdienst betekent werken in een grote organisatie met veel afwisseling en mogelijkheden. Wat je ook doet: bij de Belastingdienst heb je impact op Nederland. We vragen veel van je, maar geven ook veel terug. Je kunt daarom niet alleen rekenen op intensieve begeleiding en een goed salaris, maar ontvangt ook een individueel keuzebudget (IKB) dat bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Dat geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie en wensen. Of je nu je IKB deels inzet voor verlof (of andersom) of dat je je IKB-budget besteedt aan een fiscaal vriendelijk doel zoals een fiets; it’s your call.

 • Wist je dat...

  ...je naast je werk ook nog een door de Belastingdienst gefinancierd opleidingsprogramma volgt waarmee je je zowel inhoudelijk als persoonlijk verder ontwikkelt?

En daarna?

Een traineeship of duaal traject is dé manier om te ontdekken welke werkzaamheden bij jou passen en welke richting jij je carrière wilt geven. Heb je je traineeship of duale traject met succes afgerond? Hierna kun je vaak direct aan de slag bij de Belastingdienst. Afhankelijk van jouw ambities zijn er bij de Belastingdienst allerlei mogelijkheden om je carrière een kickstart te geven. 

Solliciteren bij de Belastingdienst

Het sollicitatietraject bij de Belastingdienst loopt via onderstaande stappen. Hiermee willen we zo veel mogelijk te weten komen over jou, maar laten we je ook kennismaken met ons.

1

Sollicitatie + selectie

Solliciteren is mogelijk tot aan de deadline die in de vacaturetekst genoemd wordt. We beoordelen je cv en motivatiebrief op de genoemde functie-eisen.