Corinda en Eline zijn controlemedewerkers bij de Belastingdienst: "Je kunt hier blijven doorgroeien"

Corinda & Eline

30 okt 2024

Wie belastingaangiftes controleert bij de Belastingdienst, krijgt een kijkje in de keuken van allerlei verschillende bedrijven. Corinda en Eline doen dat, en zitten helemaal op hun plek. Eline: "Ik word regelmatig benaderd door een recruiter, maar ik zit goed waar ik zit."

Eline: 25 jaar bij de Belastingdienst, dan moet je het hier leuk vinden!

Corinda: "Je krijgt hier veel mogelijkheden. Via de Belastingdienst heb ik een opleiding tot registeraccount RA gevolgd. Daarna ben ik controles gaan uitvoeren voor middelgrote ondernemingen en vervolgens voor grote ondernemingen. Ik heb door de jaren heen alle kansen gepakt die op mijn pad kwamen. Vijf jaar geleden werd ik kernteamlid van het programma Verhuld Vermogen, wat betekent dat je meer managementtaken doet. Dit heb ik met heel veel plezier gedaan, maar nu ga ik ook weer naar de bedrijven toe. Daar geniet ik echt van, met de voeten in de klei."

Eline: "Waarin verschilt jouw werk van het mijne?"

Corinda: "Waar jij meer kijkt naar de administratie en belastingaangiftes van ondernemers, kijk ik meer naar wat daaraan voorafgaat. Bij welke koepelorganisatie is de fiscaal dienstverlener aangesloten? Hoe ziet het kwaliteitssysteem eruit, hoe zijn de processen ingericht? Hoe ziet het kwaliteitshandboek van de dienstverlener eruit? Welke controles worden uitgevoerd op de processen voor de fiscale aangifte? Het is mijn taak om te beoordelen of we erop kunnen vertrouwen dat aan het eind van de rit een juiste, volledige en tijdige aangifte wordt ingediend."

Eline: "Ook interessant. En mooi dat er zo veel doorgroeimogelijkheden zijn bij de Belastingdienst. Stel dat ik over een paar jaar ben uitgekeken op mijn huidige functie, dan weet ik dat er nog meer dan genoeg andere opties zijn."

Corinda: "Absoluut. Dat maakt werken bij de Belastingdienst ontzettend veelzijdig en uitdagend. Zeker als je wat meer ervaring hebt, liggen de kansen voor het oprapen. Het is altijd slim om je ogen goed open te houden."

Eline: Waarom heb je voor de Belastingdienst gekozen?

Corinda: "Na zo’n 15 jaar op de financiële administratie in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, was ik toe aan iets anders. Mijn broer werkte op dat moment bij de Belastingdienst en hij wees me erop dat ze nog mensen zochten. Echt iets voor mij, vond hij, met mijn achtergrond in boekhouding en administratie. Hoe meer ik me erin verdiepte, hoe enthousiaster ik werd. Het leek me mooi om eens aan de andere kant van de tafel te zitten, als controlemedewerker. Van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Eline, waarom heb jij voor de Belastingdienst gekozen?"

Eline: "Ik werkte als assistent-accountant AA in zowel de controle als het samenstellen van jaarrekeningen in de accountancywereld. Toen mijn contract zou aflopen, wilde ik in een bedrijf werken met een andere werk- en bedrijfscultuur. Van een oud-studiegenoot begreep ik dat je niet door hoeft te studeren tot registeraccount, om als controlemedewerker bij de Belastingdienst aan de slag te gaan. Toen ik een vacature voorbij zag komen, heb ik gereageerd."

Corinda: En, is het wat je ervan had verwacht?

Eline: "Ja en nee. Wat me een beetje tegenvalt, is dat sommige processen traag verlopen. Als ik bijvoorbeeld een vraag heb voor een andere afdeling, kan het even duren voordat ik een antwoord krijg."

Corinda: "Dat hoor ik vaker. Je merkt dat er in onze organisatie behoefte is aan meer collega’s. Is er ook iets wat je positief heeft verrast?"

Eline: "Zeker, de hulpvaardigheid van collega’s. Iedereen staat altijd voor je klaar als je een vraag hebt of ergens hulp bij nodig hebt. Zo kan ik veel leren. In de accountancywereld is daar minder ruimte voor."

Corinda: "Ja, binnen de Belastingdienst is het ‘ons kent ons’. De collega’s zijn erg betrokken. Ik vind het prettig dat er ook tijd is voor het sociale aspect. Als je elkaar goed kent, maakt dat het samenwerken makkelijker."

Corinda: Kun je je werk bij de Belastingdienst goed combineren met je privéleven?

Eline: "Bij de Belastingdienst ligt de werkdruk een stuk lager, dat vind ik fijn. De werk-privébalans is hier ook beter. Er is bijvoorbeeld veel meer flexibiliteit bij het opnemen van vrije dagen. Voor accountants in de samenstelpraktijk is de eerste maand van een nieuw kwartaal een extra drukke periode, omdat ondernemers dan de btw-aangifte moeten indienen. Bij een accountantskantoor kun je op die momenten geen verlof opnemen. Bij de Belastingdienst kan dat vaak wel. Hierdoor kan ik met een goede planning in deze maanden verlof opnemen voor vrijwilligerswerk dat ik doe. Het enige wat ik in mijn huidige functie mis, is een auto van de zaak. Maar zolang dat het enige is, ga ik niet terug naar een accountantskantoor. Ik word regelmatig benaderd door een recruiter, maar ik zit goed waar ik zit."

Corinda: "Het werk bij de ‘grote vier’ accountantskantoren is ook veel minder divers. Daar heb je vaak een vast klantenpakket en ga je steeds naar dezelfde bedrijven. Bij de Belastingdienst krijg je voortdurend nieuwe projecten en bedrijven onder je hoede."

Corinda: Doe jij in je werk nog andere dingen naast de controles?

Eline: "Nee, op dit moment doe ik puur onderzoek, en af en toe een cursus. Ik zie dat collega’s die net zo lang in dienst zijn als ik ook nieuwe medewerkers begeleiden, maar ik merk dat ik dat nog wat spannend vind. In de toekomst sta ik hier zeker voor open."

Corinda: "Ik ben ook mentor van studenten die het duaal traject accountancy bij de Belastingdienst doen. Hartstikke leuk werk vind ik dat, om jonge mensen te helpen zich verder te ontwikkelen. Goede begeleiding en opleiding van medewerkers zorgen uiteindelijk ook voor meer tevreden burgers en bedrijven. Zou jij overwegen om die studie tot registeraccount nog eens op te pakken?"

Eline: "Nee, ik zie het niet zitten om rapporten te gaan tegenlezen, en dat wordt op termijn wel van je verwacht. Data-analyse lijkt me dan wel weer interessant Bij de functie die ik op het oog heb, help ik collega’s grote hoeveelheden data uit bijvoorbeeld een kassasysteem leesbaar maken."

Corinda: "Dat is ook een hele mooie richting. Als je daar affiniteit mee hebt is dat zeker een mooie job. Er is ook veel behoefte aan, want data-analyse wordt een steeds groter onderdeel van de controles."

Eline: Ik krijg bij controles nog wel eens te horen dat ze een oude man hadden verwacht. Jij begon ook als relatief jonge vrouw, zat dat jou in de weg?

Corinda: "Nou, zeker in die tijd was je als vrouw een uitzondering, dus daar kreeg ik vaak opmerkingen over. Dan belde ik aan bij een bedrijf en dan was het: "Goh, hebben ze ook vrouwen in de controle?" Soms probeerden ze me wijs te maken dat mijn mannelijke collega’s hun werk sneller deden, om me maar snel weg te krijgen. In mijn ervaring zien mensen controlemedewerkers liever gaan dan komen. Maar ik liet me niet intimideren. Mijn collega’s hadden me al ingefluisterd dat het zo zou gaan. Zij adviseerden me van tevoren om een stevige handdruk te geven en vooral niet mijn voornaam te noemen. Dat werkte wel. Hoe ervaar jij dat?"

Eline: "Ik vind het soms wel vervelend als ze een oude man hadden verwacht. Ik lijk ook nog eens jonger dan ik ben. Ik voel me dan niet altijd direct serieus genomen. Gelukkig is dit een uitzondering, en vind ik het erg leuk om bij ondernemers langs te gaan."

Corinda: "Mensen kunnen zo mooi vertellen over hun bedrijf, hè?"

Eline: "Ja, ze zijn vaak erg trots, en het is leuk om dat mee te krijgen. Je leert zo een bedrijf goed kennen."

Corinda: Hoe ga jij om met emotionele klanten?

Eline: "Soms weet je van tevoren dat je een vervelende boodschap moet gaan brengen en daar kan ik best tegen opzien. We krijgen daar gelukkig trainingen voor. Vorig jaar moest ik bijvoorbeeld een ondernemer vertellen dat hij fiscaal gezien moest stoppen als ondernemer, maar zijn woning zat ook in zijn onderneming. Hij moest daar een behoorlijk bedrag over afrekenen, dat hij niet kon betalen. Maar wij kunnen natuurlijk niet zeggen: laat maar zitten dan. We bedachten een oplossing binnen de fiscale spelregels waar beide partijen zich prettig bij voelden. Hierdoor werd het bedrag dat aan belasting betaald moest worden flink verminderd. Zijn adviseur werd helemaal emotioneel toen we daarmee kwamen. Die was daar zelf niet op gekomen."

Corinda: "Zo zie je maar dat de Belastingdienst niet ‘de vijand’ is, maar meedenkt met ondernemers."

Corinda: Wat geeft jou voldoening in dit werk?

Eline: "Als ik een onderzoek naar tevredenheid kan afronden, ongeacht of er correcties naar voren komen. Ik word blij van controles waarin ik écht samenwerk met de ondernemer – waarbij de ondernemer goed en tijdig reageert en afspraken over het aanleveren van stukken nakomt. Daarnaast vind ik het leuk om mijn bevindingen uit de administratie vervolgens te bespreken met collega's. En uiteindelijk in een rapport mijn conclusies te verwerken en te bespreken met de ondernemer, en eventueel zijn adviseur. Wanneer ondernemers niet meewerken, moet ik in het uiterste geval op basis van interne gegevens conclusies trekken. Daar baal ik dan van, omdat ik veel liever het gesprek met de ondernemer aan ga. Wat geeft jou voldoening?"

Corinda: "Het feit dat je samen dingen bereikt en dat ik iets wezenlijks kan betekenen voor studenten, de fiscaal dienstverleners en uiteindelijk de belastingplichtigen (burger en ondernemer). Ons werk is ook waardevol voor de maatschappij. Wij voeren toezicht uit, we handhaven, en daar is de samenleving bij gebaat. Wij halen belasting op, waardoor de BV Nederland kan blijven bestaan. Zo is het wel. Ik krijg altijd energie van alles wat ik doe bij de Belastingdienst. Dat komt ook doordat ik nog iedere dag nieuwe dingen leer."

Dit artikel is afkomstig van de commerciële redactie van Intermediar. Fotograaf: Ruby Salazar de la Jara.