"Bij de Belastingdienst is er ruimte voor iedereen. Dat maakt het een fijne plek om te werken"

Jasper, software-engineer

26 juni 2025

"Ik wilde niet zomaar een stage – ik wilde impact maken. Al tijdens mijn studie ontdekte ik hoe dynamisch en uitdagend werken bij de overheid kan zijn. In mijn tweede studiejaar liep ik stage bij het Kadaster, een ervaring die me goed beviel. Mijn ervaring in de publieke sector versterkte alleen maar mijn overtuiging dat ik op mijn plek ben in een omgeving waar maatschappelijke impact centraal staat. Tijdens een stagemarkt in mijn laatste jaar kwam ik in contact met de Belastingdienst en wist ik meteen: hier wil ik afstuderen. De overheid trok me sowieso aan, omdat ik graag werk aan oplossingen die direct bijdragen aan een betere samenleving.

Technologie met maatschappelijke impact

Na mijn stage ben ik gebleven en inmiddels heb ik een vaste functie binnen de Informatievoorziening-afdeling –hét ICT-bedrijf van de Belastingdienst. Mijn werk is heel divers: ik ontwikkel zowel de backend als de frontend van systemen en werk direct samen met eindgebruikers, de medewerkers van de BelastingTelefoon zelf. De ene dag optimaliseer ik databases en pipelines, de andere dag brainstorm ik met collega’s en gebruikers over hoe we werkprocessen slimmer en efficiënter kunnen inrichten. Die werkprocessen hebben direct te maken met het ondersteunen van burgers, bijvoorbeeld wanneer er iets misgaat met een betaling. Door de systemen gebruiksvriendelijker en sneller te maken, help ik collega’s om burgers beter van dienst te kunnen zijn. Dat maakt mijn werk niet alleen technisch uitdagend, maar ook maatschappelijk relevant.

“Met mijn werk maak ik het verschil voor burgers én collega’s. Dat motiveert me elke dag.”

Innovatie

Het stereotype beeld van de Belastingdienst als ‘stoffige’ organisatie heb ik nooit gehad. Zowel uit eigen ervaring als uit die van medestudenten bleek al snel dat dit achterhaald is. We zijn juist continu bezig met het verbeteren van systemen en technieken, omdat we constant moeten inspelen op veranderingen in de markt en maatschappij.

Bouwen aan de toekomst

Een van de applicaties waar ik aan werk, bevindt zich in de voorhoede van technologie. Dit systeem vervangt een verouderde applicatie uit 2005 en wordt volledig gemoderniseerd. Het doel is een gebruiksvriendelijke versie te bouwen die medewerkers helpt betalingsproblemen van burgers sneller op te lossen. Zo kan de applicatie bijvoorbeeld nagaan of een betaling correct is verwerkt wanneer een burger een onterechte betalingsherinnering ontvangt, bijvoorbeeld door een verkeerd betalingskenmerk.

Als jongste binnen het team kijk ik soms vanuit een ander perspectief naar zaken, zoals de uitstraling en functionaliteit van een gebruikersinterface. Een applicatie uit 2010 ziet er immers heel anders uit dan een uit 2025. De overgang naar nieuwe werkwijzen vraagt soms wat afstemming, zeker met collega’s die gewend zijn aan bestaande systemen. Die gewenning en ervaring zijn waardevol, maar maken verandering soms spannend. Juist dat spanningsveld zie ik als een leuke uitdaging: hoe breng je vernieuwing zonder de praktijk uit het oog te verliezen? Binnen mijn afdeling is er echt ruimte om verandering te brengen en nieuwe ideeën worden oprecht gewaardeerd.

Leren en groeien

Bij de Belastingdienst krijg ik volop mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Er zijn talloze vakgroepen en cursussen waar je bij kunt aansluiten. Zelf ben ik actief in de vakgroepen ‘Java’ en ‘Designprofessionals’. Deze vakgroepen organiseren meetups en trainingen, allemaal gefaciliteerd door de Belastingdienst.

Naast professionele ontwikkelingsmogelijkheden, vind ik de inclusieve werksfeer en de secundaire arbeidsvoorwaarden een groot pluspunt. Ik heb autisme, en waar dit bij andere werkgevers soms een drempel vormde, voel ik me hier juist gehoord en gewaardeerd. Die flexibiliteit zie ik ook terug in de manier van werken: ik ben niet iemand die vijf dagen per week op kantoor kan zitten, en hier is dat gelukkig ook niet nodig. Daarnaast biedt het Individueel Keuzebudget (IKB) de mogelijkheid om een deel van mijn studieschuld af te lossen, wat een enorm verschil maakt."