"Ik ontwikkel mee aan het portaal waarmee mijn collega’s bij Dienst Toeslagen de burgers kunnen helpen"
Laura, .NET-ontwikkelaar
15 mei 2024
Met haar voorliefde voor gamen deed Laura tijdens haar studie journalistiek een minor Serious Gaming. Om meer te leren over het proces rondom het maken van een game, dacht ze, maar ze werd vooral meteen aangetrokken door het onderdeel programmeren. Dáár wilde ze mee verder.
Waarom heb je voor de Belastingdienst gekozen?
"Ik had geen praktijkervaring als ontwikkelaar, dus een traineeship waarin je tegelijkertijd werkt en leert vond ik een slimme stap. Een studievriendin werkte al als .NET-ontwikkelaar bij de Belastingdienst en haalde me over met haar positieve verhalen over de sfeer en uitdaging. Daarnaast sprak het idee van werken bij de overheid me aan. Bij de Belastingdienst heeft je werk betrekking op de hele maatschappij. Dat betekent veel voor mij; ik draag liever in positieve zin bij aan het leven van andere mensen dan aan de winst van een groot bedrijf."
Wat doe je precies in jouw rol?
"Het .NET-landschap bij Dienst Toeslagen is een van de grootste en meest complexe van het land. Als .NET-ontwikkelaar werk ik onder meer aan een portaal waarin behandelaren hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het oppakken van berichten die niet door het automatische proces kunnen worden verwerkt, of het opvoeren van wijzigingen namens een burger. Op dagelijkse basis bouw ik nieuwe functionaliteiten of kijk ik hoe we de huidige kunnen verbeteren. Ik vind het leuk om met zo’n portaal te werken. Het is heel zichtbaar en ik heb in mijn werk ook regelmatig contact met een klankbordgroep van behandelaren. Zo weet je zeker dat je een product ontwikkelt waar de gebruiker echt iets aan heeft.
Naast mijn ontwikkeltaken ben ik actief in de vakgroep .NET, een interne community ter bevordering van kennisdeling voor iedereen die met .NET werkt. Ook doe ik mee aan een reverse mentoring-traject van B/Jong (de jongerenorganisatie binnen de Belastingdienst) waarbij de directie-/bestuursleden kunnen sparren met young professionals. En ik heb recent een bijzonder ontwikkeltraject gevolgd: Accelerate. Hierbij ben ik 9 maanden lang samen met diverse cursisten van andere bedrijven en organisaties in intensieve technische sessies gedoken, maar ook in soft skills-trainingen over persoonlijk leiderschap. Door dit traject ben ik opener en zelfverzekerder geworden; ik treed nu veel meer naar de voorgrond, bijvoorbeeld door het geven van presentaties. En ik heb promotie kunnen maken! Ik wist wel dat ik me kon ontwikkelen bij de Belastingdienst, maar de mate waarin ik word ondersteund blijft me verbazen."
Hoe draag jij bij aan het functioneren van burgers en bedrijven, en daarmee het hele land?
"Ik ontwikkel mee aan het portaal dat de behandelaren bij Dienst Toeslagen gebruiken om burgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Zodat zij weer hun zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget ontvangen en kunnen meedoen aan de maatschappij. Naast deze kerntaak heb ik nog een persoonlijke maatschappelijke missie: dat een carrière in de ICT voor vrouwen net zo vanzelfsprekend is als voor mannen. Dit wil ik bereiken door meer zichtbaarheid te creëren voor vrouwelijke ICT’ers. Ik wist nooit dat ik wilde of kon programmeren, totdat ik zelf een vrouw ontmoette die dit deed. Een van de manieren waarop ik deze zichtbaarheid wil bereiken is door een netwerk te vormen van vrouwelijke ICT'ers binnen de Belastingdienst. Ik wil kennissessies en events organiseren en natuurlijk de deur uit, voorlichtingen geven aan meisjes op scholen. Ook voor het opzetten van zulke impactvolle initiatieven is dus ruimte bij de Belastingdienst."