'De vrijheid van werken viel me meteen op, dat had ik absoluut niet verwacht.'
Derk, Stagiair
24 mrt 2021
Een stage op maat
Wat maakt het werken bij de Belastingdienst anders dan werken voor een advieskantoor? Met die vraag liep student fiscaal recht & economie Derk Mol al een tijdje rond. Om een antwoord te vinden op zijn vraag, solliciteerde hij op een stage bij de Belastingdienst. Daar zag hij een andere wereld dan hij in eerste instantie vermoedde.
“Vaak hoor je toch negatieve geluiden over de Belastingdienst, maar ik kon het me eigenlijk niet voorstellen dat al die vooroordelen zouden kloppen. Dat bleek dus ook niet zo te zijn. Het beeld dat een belastingmedewerker de hele dag op kantoor zit, klopt in mijn ogen niet. Vaak bezoek je klanten en ben je op pad. De vrijheid van werken viel me meteen op, dat had ik absoluut niet verwacht. En die vrijheid krijg je als stagiair ook, daar zit geen verschil in.
Je hebt dan ook heel veel mogelijkheden én veel verantwoordelijkheden. Van te voren wordt er - in overleg - een programma opgesteld dat aansluit op je wensen. Je kan dus écht duidelijk aangeven wat je wensen zijn, wat je wil gaan doen en wat je wil leren. Het is aan alles te merken dat men je zo goed mogelijk willen bedienen, binnen de mogelijkheden die de Belastingdienst heeft. Zo wilde ik bijvoorbeeld graag meer leren van de vennootschaps- en omzetbelasting. Dus is het programma van mijn stage zó ingericht, dat hier meer de nadruk op ligt. Maar dat neemt niet weg dat ook andere aspecten aan bod komen, zoals loonheffing en inkomstenbelasting bijvoorbeeld.
Regie op eigen ontwikkeling
Daarnaast is het ontzettend leerzaam om te ervaren hoe de Belastingdienst klantgesprekken aanpakt. Dat is de praktijk die ik wil ervaren. Ik merk dat veel afhangt van een goede voorbereiding. Het inlezen van de casus, het doornemen van de theorie en het zoeken naar relevante gerechtelijke uitspraken die mogelijk met deze casus te maken hebben, het hoort er allemaal bij. Je komt steeds nieuwe informatie tegen waardoor je kennis van het vak groeit.
Daardoor besef je wel dat de theorie die je op school leert, slechts de basis is. In een stage zit veel meer verdieping. Vennootschapsbelasting is bijvoorbeeld maar een klein ondereel van mijn opleiding, met ongeveer 21 uren aan college. Dan is het verschil met wat je leert tijdens een stage bij de Belastingdienst best groot. Zeker als je kijkt naar hoe complex sommige zaken rond de vennootschapsbelasting zijn. Die complexiteit vind ik eigenlijk niet terug in mijn opleiding. Deze stage heeft dat juist wel, waardoor ik dieper in de materie kan duiken. En daar doe je het voor, want je leert er veel van.
In het begin was die overgang best lastig, maar dat went vanzelf. Je wordt bij de Belastingdienst niet meteen in het diepe gegooid, maar krijgt altijd hulp van collega’s. Veel van hen zijn echte specialisten en hebben enorm veel ervaring. Ik denk dat ze de belangrijkste informatie- en kennisbronnen zijn in mijn stageperiode."
Dit verhaal delen?
-
Stage lopen bij de Belastingdienst? Natuurlijk!
Dat zegt Daan de Graaf over de Belastingdienst. En vol overtuiging. Meer weten? Lees zijn verhaal.
Lees het verhaal -
Er is vertrouwen en respect en ik voelde me een volwaardig medewerker: ik heb mezelf nooit hoeven voorstellen als stagiair.
Ismaël studeerde infrastructure, design en security en zocht een stageplek. Nou ik wist het bij de Belastingdienst onmiddellijk; dat gaat hier gebeuren! Lees hier zijn verhaal.
Lees het verhaal