'Als je aangeeft dat je wilt doorgroeien, is daar bij de Belastingdienst alle ruimte voor.'
Eric, Frontend-ontwikkelaar
24 mrt 2021
‘Na mijn master Work and Organisational Psychology in Maastricht lag de wereld voor me open, maar twijfelde ik welk pad ik zou inslaan. In mijn studie had ik wat programmeervakken gevolgd en tijdens gesprekken met een loopbaanadviseur bleek dat informatietechnologie hoog op mijn interesselijstje stond. Werken in die sector leek me wel wat en niet veel later solliciteerde ik daarom als software-engineer bij een groot ICT-detacheringsbureau.
Verder als test-engineer
Het technische werk bij het detacheringsbureau vond ik interessant, maar ik kwam er al snel achter dat ik minder kortetermijnprojecten wilde doen en meer toe was aan stabiliteit in de vorm van één vaste werkgever. Via-via kende ik iemand die bij de Belastingdienst werkte en ik besloot daar eens te gaan praten. Zo startte ik ruim vier jaar geleden als tester bij de Belastingdienst. In die rol controleerde ik vooral software en spoorde ik bugs op. Dat was een leerzame startfunctie, maar na een paar jaar wilde ik verder.
“Als je aangeeft dat je wilt doorgroeien, is daar bij de Belastingdienst alle ruimte voor.“
Veel nieuwbouw
Als je aangeeft dat je wilt doorgroeien, is daar bij de Belastingdienst alle ruimte voor. Zo heb ik me inmiddels op eigen initiatief ontwikkeld van tester tot frontend-ontwikkelaar en houd ik me bezig met het bouwen van webapplicaties en portalen. Denk bijvoorbeeld aan een vorderingenoverzicht, een bezwaarapplicatie voor burgers of een intern medewerkersportaal. Hierbij maak ik gebruik van de nieuwste technologieën zoals Vue.js, een progressief JavaScript-framework. Ik ben in mijn dagelijkse werk dus vooral bezig met de nieuwbouw van applicaties en minder met constant onderhoud.
Parttime security-tester
Naast frontend-ontwikkelaar ben ik ook onderdeel van een speciaal testteam dat applicaties van de Belastingdienst bekijkt en onderzoekt op beveiligingslekken. Hiervoor volg ik momenteel een opleiding Informatiebeveiliging aan de Open Universiteit waar ik ongeveer acht uur per week mee bezig ben. Dat is pittig, maar ook heel interessant. Ik leer bijvoorbeeld op hoog niveau over ingewikkelde zaken zoals cryptografie. Deze nieuwe kennis is niet alleen bruikbaar in mijn parttimefunctie als security-tester, maar zeker ook in mijn dagelijkse werk als frontend-ontwikkelaar.
Creatieve vrijheid
Wat ik zo leuk vind aan werken bij de Belastingdienst is de creatieve vrijheid. We werken binnen onze afdeling in flexibele scrumteams en overleggen doorgaans minimaal. Hierdoor heb ik veel tijd voor het echte werk: lekker puzzelen, zelf oplossingen bedenken en mooie dingen bouwen. Daarnaast vind ik het prettig dat je hier zelf mag bepalen waar je werkt. Ik kan natuurlijk gewoon hier in Apeldoorn aan de slag, maar kan ook kiezen voor een dagje thuis werken of in het hypermoderne kantoor de Knoop in Utrecht. Voorlopig vind ik frontend-ontwikkeling interessant genoeg, maar ik ben benieuwd hoe ik me in de toekomst ga ontwikkelen bij de Belastingdienst. Wil ik me bijvoorbeeld specialiseren in een andere programmeertaal? Of ga ik doorgroeien naar backend-ontwikkeling? De tijd zal het leren.’