'Maar ik blijf zoeken om uiteindelijk de informatie boven tafel te krijgen. En dat maakt me trots.'
Farah, Behandelfunctionaris
24 mrt 2021
‘Na mijn studie rechten ben ik gaan werken als uitzendkracht bij Dienst Toeslagen. Al tijdens mijn studie en zeker later bij de Belastingdienst is mijn interesse in fiscaliteit aangewakkerd en gegroeid. Uiteindelijk kwam ik bij Belastingdienst blauw terecht – zo noemen we dat intern. Ik ben daar begonnen als ambtelijk aanslagregelaar met het behandelen en beoordelen van particuliere aangiften. Daarnaast werkte ik mee aan de Hulp Bij Aangiften-campagne. Je helpt dan mensen op bijvoorbeeld scholen of bij maatschappelijke organisaties met het invullen van hun aangiften, heel dankbaar werk. Tijdens deze campagne kwam de voormalig staatssecretaris Wiebes op bezoek en mocht ik hem uitleggen wat we hier deden. Leuk toch?
Diverse werkzaamheden
Omdat de Belastingdienst zo groot is, is er veel diversiteit in je werkzaamheden. Gaandeweg heb ik me zo gericht op de werkstroom Internationale Gegevensuitwisseling (IGU). Binnen deze stroom wordt informatie uitgewisseld tussen verschillende landen waardoor belastingplichtigen, ongeacht waar ze wonen of werken, tóch aan hun belastingverplichting kunnen voldoen. Daarnaast heb ik veel mogelijkheden gekregen om me te ontwikkelen. Denk aan een cursus IB-winst, een cursus APV en een communicatietraining. Ik heb zelfs twee jaar mogen meelopen bij een kennisgroep waar ik samen met vakspecialisten de inhoud ben ingedoken. Erg leerzaam.
“Een derdenonderzoek doe ik alleen als we gegronde redenen hebben. Het is geen fishing expedition!“
Informele sfeer
De Belastingdienst is een professionele organisatie, maar we gaan heel informeel met elkaar om. Mijn collega’s zijn heel toegankelijk. Dat blijkt wel uit de georganiseerde teamuitjes, maar ook uit de door onszelf georganiseerde ‘multi-culti-lunch’. Iedereen neemt dan een gerecht vanuit zijn eigen cultuur mee en dat eten we dan gezamenlijk op. Lekker én leuk!
Financiële constructies doorgronden
Momenteel werk ik in het team Vermogen in het buitenland en behandel ik APV-problematiek. Ja, de afkortingen vliegen je om de oren hier. APV betekent Afgezonderd Particulier Vermogen. Het is mijn taak om financiële constructies te doorgronden en te kijken of bepaalde personen nog belasting verschuldigd zijn. En dat is best een uitdaging, omdat deze personen de gevraagde informatie niet snel prijsgeven en je te maken hebt met verschillende rechtsgebieden: wet IB 2001, bestuursrecht, schenk- en erfrecht, boetes, etc. Een tijd terug mocht ik zelfs voor een derdenonderzoek naar Duitsland. Dit gebeurt niet vaak en alleen met officiële toestemming. Het is geen fishing expedition natuurlijk.
Nog lang niet uitgeleerd
Je weet dat je in dit soort zaken ook weerstand kunt krijgen. Soms stuit ik op zaken die bewust of onbewust niet kunnen. Maar ik blijf zoeken om uiteindelijk de informatie boven tafel te krijgen. En dat maakt me trots, dat ik een steentje kan bijdragen aan een rechtvaardige belastingheffing. En in dit soort zaken kan het zelfs gaan om enkele miljoenen. Want belasting geldt voor iedereen, dus ook voor mensen die heel vermogend zijn. Als het een strafrechtelijk tintje krijgt, dragen we het project over aan de collega’s van de FIOD. Al met al heb ik dus al aardig wat gezien in die vier jaar bij de Belastingdienst. En ik ben nog lang niet uitgekeken en uitgeleerd. Uiteindelijk wil ik doorstromen naar mkb. Maar dat komt vast goed, want persoonlijke ontwikkeling staat bij de Belastingdienst altijd voorop.’