'Als business-analist breng ik werkprocessen in kaart om die vervolgens te digitaliseren of automatiseren.'
Herman, Business-analist
23 mrt 2021
‘Ik was onderweg naar een van mijn laatste colleges in Nijmegen toen ik in een gratis krantje een interessante advertentie tegenkwam. De ICT-afdeling van de Belastingdienst zoekt nieuwe mensen, was de strekking van het verhaal. Ik besloot direct te reageren en mocht niet veel later langskomen in Apeldoorn. Op één dag zijn er verschillende gesprekken en testen afgenomen; ik wist dus dezelfde dag al waar ik aan toe was. En een paar maanden later, toen ik mijn studie Informatiekunde had afgerond, ben ik gestart als functioneel ontwerper.
Business process management
Inmiddels ben ik doorgegroeid naar de functie van business-analist op het gebied van workflow. Dit houdt voornamelijk in dat ik samen met mijn team de huidige werkprocessen bij de Belastingdienst in kaart breng en die vervolgens digitaliseer of automatiseer. Denk bijvoorbeeld aan de Opgaaf zonnepaneelhouders. Burgers melden zich met dit formulier aan als ondernemer, omdat ze zonnepanelen hebben en stroom leveren aan een energieleverancier. Dit proces hebben we onlangs vergaand kunnen automatiseren. Het aantal mensen dat nodig is om papieren formulieren te verwerken is gereduceerd en het systeem is nu bovendien een stuk nauwkeuriger.
“Als business-analist breng ik werkprocessen in kaart om die vervolgens te digitaliseren of automatiseren.”
Complexe materie
Wat ik zo uitdagend vind aan mijn werk is dat de materie heel complex is. Als business-analist moet je veel weten van veel verschillende dingen. Je moet bijvoorbeeld niet alleen kunnen meepraten over de techniek achter oude systemen, maar ook over verschillende belastingmiddelen of andere fiscale kwesties. Alleen zo kun je een schakel vormen tussen de interne klant en je collega’s die vervolgens programmeren en producten bouwen. Als analist moet je daarnaast ook goed overzicht kunnen houden. De Belastingdienst is een grote organisatie en je moet precies weten waar je je informatie vandaan haalt. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben.
Veel diversiteit
Er werken veel verschillende mensen op mijn afdeling. Jong, oud, man, vrouw, veel ervaring, minder ervaring, met een technische achtergrond of zonder. Je hoeft niet per se informatica gestudeerd te hebben om hier aan de slag te kunnen. Als je het echt wilt, biedt de Belastingdienst je allerlei mogelijkheden tot omscholing. Verschillende achtergronden zorgen bovendien voor nieuwe inzichten; ik vind het juist leuk en interessant als iemand een situatie van een totaal andere kant benadert.
Vrijheid en verantwoordelijkheid
Bij de Belastingdienst kun je zelf je werkweek indelen. Dat vind ik persoonlijk een hele prettige arbeidsvoorwaarde. En met mijn salaris ben ik ook meer dan tevreden. Bij een commercieel bedrijf zou ik als ICT’er natuurlijk meer kunnen verdienen, maar een goede werk-privébalans is voor mij gewoon veel belangrijker. Niet zo lang geleden ben ik vader geworden. Als ik een middagje vroeger naar huis moet om mijn kindje van de opvang op te halen, dan kan ik flexibel mijn werktijden omgooien. Dat is me heel veel waard.