'Naast mijn reguliere werk heb ik altijd wel een of twee andere interessante projecten lopen.'
Jan-Willem, Specialist ontwikkelen
24 mrt 2021
'Ik heb Tropische Cultuurtechniek gestudeerd, in Wageningen. Bij de vakgroep Voorlichtingskunde volgde ik vakken op het gebied van Kennis en informatiemanagement, en daar ben ik met IT in aanraking gekomen. Na mijn studie ben ik toen ook snel in een IT-functie bij de Belastingdienst terecht gekomen. Houd je van IT zoals ik, dan is de Belastingdienst een goede keuze. Het is een grote organisatie waar we met verschillende technologieën werken en waar je horizontaal en verticaal kunt groeien. Alleen al op het gebied van Java werken er meer dan 200 ontwikkelaars in meer dan 70 scrumprojecten. We kennen veel verschillende frameworks, tools en (hosting) platforms. Er is, kortom, echt heel veel mogelijk.
Het bestaande onderhouden, het nieuwe ontwikkelen
Ik heb in mijn carrière bij de Belastingdienst aan veel verschillende projecten kunnen werken. Ik ben begonnen in de hoek van client/server, waar ik Powerbuilder/Sybase applicaties heb ontwikkeld. Omdat ik graag webapplicaties wilde gaan ontwikkelen, heb ik me omgeschoold tot Java-ontwikkelaar waarna ik in 2007 ben gaan werken bij het organisatieonderdeel Dienstverleningen. Hier worden alle webapplicaties voor eindgebruikers buiten de Belastingdienst gebouwd. Iedere Nederlander heeft met deze producten te maken. Denk aan de formulieren voor de jaarlijkse aangifte, wijzigen rekeningnummer, erf- en schenkbelasting maar bijvoorbeeld ook het portaal en de formulieren voor ondernemers. Na drie jaar aan verschillende bestaande applicaties gewerkt te hebben, heb ik aan de wieg mogen staan van de online aangifte. Hier zijn we vanaf scratch begonnen met een ‘proof of concept’ om vervolgens na een pilot in 2012, in 2013 landelijk life te gaan. Met de online aangifte zijn inmiddels meer dan 50 miljoen aangiften gedaan (!) en tot op de dag van vandaag is de applicatie nog steeds in ontwikkeling.
Na vijf jaar ben ik overgestapt naar Douane, een heel ander onderdeel dan Dienstverlening. Bij Douane heb je minder met de pieken in de vorm van aangiftecampagnes te maken. Hier is de hoge beschikbaarheid héél erg belangrijk, want downtime betekent bijvoorbeeld dat de havens van Rotterdam stil komen te liggen. Ik werk hier nu bij team Prisma. Prisma (Profielgebaseerd RISico Management) bepaalt welke koffer of welke container gecontroleerd moet worden en welke niet. Prisma is gebouwd rondom een rule-engine, die op zijn beurt weer andere systemen aanroept. Een complex geheel waar we proberen om (geautomatiseerd) het proces van risicoselectie slimmer te maken en de leercirkel te verkleinen, zodat het systeem steeds effectiever wordt. Als ik dan zie dat het werkt, dan krijg ik daar een kick van natuurlijk.
“Naast mijn reguliere werk heb ik altijd wel een of twee andere interessante projecten lopen.”
Naast mijn reguliere werk heb ik altijd wel een of twee andere interessante projecten lopen. Zo ben ik altijd geïnteresseerd geweest in NoSql (Not only Sql) en vind ik het bijzonder dat de Belastingdienst in productiesystemen (realtime) nog relatief weinig met deze technologieën doet. Ik heb daarom een onderzoeksvoorstel ingediend om te kijken wat de mogelijkheden van NoSql zijn voor een organisatie als de Belastingdienst. Het mooie is dat mijn onderzoeksvoorstel werd goedgekeurd en ik tijd heb gekregen om binnen en buiten de Belastingdienst te onderzoeken welke ontwikkelingen spelen.
NoSql is, net zoals alles in ICT, enorm uitgebreid. Je hebt het dan niet alleen over databases, zoals bijvoorbeeld triple stores, document stores of graph-databases. Maar ook over search engines als Splunk en Elastic Search, of begrippen als Big Data en Semantische web-technologieën. Het zijn technologieën waarbinnen de structuur van opslag en het toekennen van betekenis aan data veel flexibeler is dan bij de traditionele relationele databases. In deze wereld valt er nog zoveel te ontdekken, echt geweldig vind ik dat. In code heb ik voor verschillende technologieën gekeken hoe deze eventueel te integreren zijn met de Java-wereld van de Belastingdienst.
Twee weten meer dan één. Voor mijn onderzoek heb ik daarom naar een klankbord gezocht en gevonden in een van de architecten van de Java ontwikkelstraat. Zo heb ik gedurende het onderzoek regelmatig kunnen sparren, nieuwe ideeën kunnen opdoen en nieuwe ingangen binnen de organisatie gevonden.
Om mijn kennis verder te delen en door te geven, heb ik resultaten van mijn onderzoek gepresenteerd in onze Java Vakgroep. Het is een hele actieve club waar elke 2 à 3 weken voor en door de Javanen presentaties, hackathons en demo’s worden georganiseerd.
De wet van de remmende voorsprong verslaan
In het verlengde van mijn onderzoek werk ik momenteel aan een Proof Of Concept op het gebied van Big Data. Hier zetten we Hadoop in om te bekijken hoe we betere fraude analyses kunnen uitvoeren op de almaar groeiende stroom aan postpakketjes. Wie bestelt er nu niet af en toe een pakketje bij een webwinkel?
Het is superleuk om met nieuwe technieken bezig te zijn, maar er zijn natuurlijk ook nog veel legacy systemen. Omdat we al in de jaren 70 zijn begonnen met automatiseren, hebben we te maken met de wet van de remmende voorsprong. Natuurlijk bouw je als ontwikkelaar liever nieuwe systemen, maar de praktijk is dat je er mee te maken hebt. En dat gaat hier om vele systemen. We werken hard om deze systemen middels herbouw en nieuwbouw de 21ste eeuw in te helpen.
Al met al ben ik hier prima op m’n plek. Ik kan van baan veranderen zonder van werkgever te hoeven wisselen. In het begin van mijn carrière heb ik nog een aantal jaren bij verschillende IT-bedrijven in het buitenland gewerkt. Dat was een mooie ervaring, maar de vrijheid en de technologische uitdaging bij de Belastingdienst hebben ervoor gezorgd dat ik bij terugkomst in Nederland weer voor de Belastingdienst heb gekozen!'