‘Ik kijk naar wat efficiënter en beter kan en draag zo bij aan een groter doel.’

Kit-Yu, Business controller

24 mrt 2021

‘Van jongs af aan vind ik het belangrijk dat ik ergens van toegevoegde waarde ben. Ik wil iets kunnen betekenen voor een bedrijf. Of het nu gaat om het realiseren van meer omzet of bijvoorbeeld een beter of sterker werkproces. Ik kom uit een ondernemersgezin en werkte al op jonge leeftijd in het restaurant van mijn ouders, waar ik die drive bij mezelf ontdekte. Na mijn bedrijfskundige opleiding ging ik aan de slag bij één van de Big Four, totdat ik de overstap maakte naar controllerfuncties in het bedrijfsleven. Weer later ben ik bij diverse bedrijven als zelfstandige aan de slag gegaan.

De Belastingdienst als leerschool

In 2016 kwam ik bij de Belastingdienst terecht als business controller. Ik wist dat ik bij de Belastingdienst persoonlijk zou kunnen groeien, omdat het voor mij een leerschool is om op werkgebied geduldiger te zijn en omdat ik ervaring op wilde doen met het werken in een politieke omgeving. Ik was vooral benieuwd naar het verschil tussen zo’n grote organisatie en het gejaagde bedrijfsleven. Daarnaast zocht ik naar een betere balans tussen privé en werk, dus ik besloot het erop te wagen. Inmiddels heb ik een vast contract en zit ik hier meer dan goed.

Toetsen, adviseren & faciliteren

Momenteel werk ik op de afdeling Control & Finance (C&F) gericht op één dienstonderdeel van de Belastingdienst: de organisatie Informatievoorziening (IV). Ik heb verschillende petten op, maar help voornamelijk het interne volwassenheidsniveau van de organisatie omhoog te brengen. Daarbij bekleed ik zowel een advies- als faciliterende rol. Ik denk altijd maar zo: als mensen niet hebben geleerd om op een bepaalde manier te werken of denken, kun je ook niet van ze verwachten dat ze het zo doen. Mede daarom is onze afdeling er: om kritisch te kijken naar hoe bedrijfsprocessen efficiënter en beter kunnen, één lijn te trekken wat betreft advies en dat vervolgens door te voeren. Ik ben daarnaast veel aan het sparren met businesspartners en stel scherpe vragen om te achterhalen waar werk aan de winkel is.

Werk in alle soorten en maten

Control & Finance is een heel breed spectrum. Er zijn veel verschillende werkzaamheden en daarom is er behoefte aan verschillende typen mensen. Van financial controllers die willen werken met harde cijfers en bijbehorende budgetprocessen, tot ondernemende, mondige mensen die goed kunnen sparren en zo een brug slaan tussen de operatie- en uitvoeringsorganisatie en het bestuurlijke deel. Je kunt binnen C&F ook in verschillende werkvelden tegelijk actief zijn en je zo verder ontwikkelen. Als je ervoor openstaat krijg je volop de ruimte om beperkingen te verslaan en uit je comfortzone stappen. Aan het einde van de dag hebben we als afdeling één gezamenlijk doel: vanuit onze expertise bijdragen aan een financieel gezond Nederland.

Regisseur van je eigen functie

Zoals ik al noemde, is hier zóveel mogelijk. Je kunt doorgroeien, doorleren, kennismaken met andere, misschien nog onbekende stukjes van het werkveld en zelf je werkpakket samenstellen. Elk jaar wordt onder de loep genomen wat we als team nodig hebben en waar nog een inhaalslag te maken valt. Op basis daarvan richten we de werkpakketten in. Het voelt voor mij alsof ik de regisseur ben van mijn eigen functie, carrière en pad. Ik ben absoluut niet het type mens dat elke dag hetzelfde bandje kan afdraaien, dus dit past heel goed bij me. Geen werkdag is hetzelfde. Mensen hebben misschien een stoffig beeld bij de Belastingdienst, maar het is hier allesbehalve saai.’